Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: En flytt av mässan kan stärka Älvsjö

DEBATT. Många var vi som blev förvånade när vi hörde talas om att Stockholmsmässan kan komma att flytta från Älvsjö. Flyttplanerna, som endast är på utredningsstadiet, beror på att mässan behöver kunna expandera än mer för att upprätthålla sin position som en konkurrenskraftig mötesplats i norra Europa. Inom en tioårsperiod behöver  mässan kunna byggas ut om inte Stockholm ska förlora internationella mässor och konferenser till omkringliggande städer.

Annons:

Den spontana reaktionen från många av oss närboende är så klart besvikelse. Blir Älvsjö bortvalt för någon annan plats, t.ex. någon del i norra Stockholm, som det nämndes i samma sammanhang som flytten?

Men en flytt behöver inte innebära något negativt för Älvsjö. Tvärtom kan en flytt stärka Älvsjö som attraktiv stadsdel, snart närförort, till Stockholm city. Mässområdet är på gigantiska 180 000 kvadratmeter – bara på Älvsjösidan av Huddingevägen. Som jämförelse är ”Älvsjöstaden”, som byggs omkring Kabelverket med cirka 1 600 lägenheter, på ungefär halva den ytan.

Kring omgivningen vid mässan finns utmärkta kommunikationer och området ligger granne med kulturhistoriska Älvsjö Gård från 1500-talet, omgiven av grönska och äldre träd.

Annons:

Mässområdet som är dött nattetid – och stora delar av året i övrigt för den delen – kan istället få nytt liv och koppla ihop Älvsjö med både Örby och Örby Slott.  Det kan byggas arbetsplatser och affärer närmast järnvägen och Huddingevägen, och bostäder i mitten. Att marken i fråga är gammal sjöbotten kan utnyttjas om tillgången på grundvatten är god.

Exempelvis genom att bygga konstgjorda kanaler och vattenspeglar. Det höga hotellet med sitt landmärke skulle säkerligen kunna leva vidare som ett attraktivt alternativ till de dyrare hotellen i city. Ett mer levande område med såväl bostäder som restauranger, butiker och kontor skulle kunna öka tryggheten och samhällsservicen för oss som bor i Älvsjö. Det kan alltså stärka Älvsjö på sikt.

Även antalet arbetstillfällen skulle kunna öka i Söderort genom att frigöra den stora yta som mässan upptar. Stockholmsmässan har endast 230 anställda, övrig årsarbetskraft är hitresta mässarrangörer som inte tillför Söderort några arbetstillfällen. Kontor, affärer och restauranger i området skulle kunna innebära många fler arbetsplatser än så.

Annons:

Inga beslut är som sagt fattade ännu. Det är klart att Stockholmsmässan är betydelsefull för Älvsjö, men om staden behöver utvidga sin främsta mässplats och Älvsjö inte räcker till, menar jag att det inte på något sätt måste vara till nackdel för Älvsjö.  Det finns stora möjligheter att skapa något ännu bättre på platsen. Om mässans utredning visar att en flytt är nödvändig tycker jag att det vore spännande med en diskussion där Älvsjöborna får framföra sina idéer och förslag!

Johan Nilsson (M), vice ordförande Älvsjö stadsdelsnämnd, ledamot kommunfullmäktige
Bild: Holger.Ellgaard

Läs mer battrestadsdel.se/alvsjo_stadsdelsomrade/alvsjo/stockholmsmassan-flyttar-fran-alvsjo

Publicerad 20:22, 11 oktober 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Sommaryoga i Vinterviken

    24 juni kl.09:45 - 25 augusti kl.11:00
  2. Mamma- bebis yoga

    25 juni kl.09:45 - 26 augusti kl.11:00
  3. 127 Festivalen – Stockholms största barnfestival!

    25 juni kl.12:00 - 3 augusti kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: