Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Hjälp fågel Fenix resa sig ur askan

DEBATT: I maj 1998 tog tre kvinnor initiativet till att bilda den ideella föreningen Fenix. Syftet var att på olika sätt hjälpa enskilda individer att hitta ett nytt och meningsfullt sätt att bli aktiva deltagare av samhället.

De första åren fick Fenix föreningsbidrag från Socialdepartementet och stadsdelsnämnden Hägersten. Verksamheten växte och behovet av volontärer blev större – från väntjänst – självhjälpsgrupper  till olika intressegrupper.

Annons:

Det blev en möjligheternas mötesplats –  en verksamhet som kompletterade den offentliga verksamheten i stadsdelen. Fenix använde begreppet frivilligcenter för att öka samverkan, bryta isolering och ensamhet bland äldre.

Idag är finansieringsfrågan åter aktuell. Förutom finansieringen har lokalbehovet blivit ett stort problem. Fenix flyttade i april 2018 till sin lilla  barnbutik på Hägerstensvägen 166.

Annons:

I stadsdelsnämnden budget för 2017 skrev den politiska majoriteten bland annat:
-Samarbetet med idéburen sektor ska stärkas. Inga fler samarbeten enligt modellen idéburet offentligt partnerskap (IOP).
-Kommunstyrelsen ska ta fram stadsövergripande riktlinjer för idéburet offentligt partnerskap (IOP).
-Stadsdelsnämnden ska även ge stöd till generationsövergripande verksamheter.
-I stadens vision påpekas även det civila samhället som den viktigaste kraften för att minska utanförskap och skapa gemenskap, sammanhang och närhet. Och uppdra åt SDN att kartlägga hur det civila samhället ser ut i stadsdelsområdet. Och att etablera relationer mellan stadsdelsförvaltningen och det lokala civilsamhället.

Om majoriteten menar allvar med vad som står i budget för 2017 och vad som står i rapporten Stad i samverkan  för ett socialt hållbart och demokratiskt Stockholm borde staden ingå ett IOP-avtal med Fenix.

Annons:

Fenix är en generationsövergripande mötesplats. Visa att det inte bara är tomma ord utan att ni i majoriteten menar allvar med ett demokratiskt och socialt hållbart Stockholm för medborgarna, med medborgarna och de idéburna föreningarna i Aspudden. Den nya majoriteten som nu tillträder i staden måste leva upp till sina visioner och utfästelser, så att fågel Fenix kan resa sig ur askan och flyga.

Fenix – Hägerstensvägen 166 i Aspudden. Öppettider M-F kl 11 – 17 Söndag 11-15. Medlemskort 50 kr per år. www.fenix.org.se

Bengt Sundell , Aspudden

Publicerad 20:19, 30 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: