Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

KRÖNIKA: Är det snö eller sol nu?

KRÖNIKA. De senaste veckorna känns det som allt har kretsat kring vädret. På jobbet har kollegor växlat mellan att förskräckt skrikigt att det snöar ute, till att gå upp lite i tonen, gett mig ett leende och meddelat att det faktiskt är sol och ser riktigt behagligt ut ute. Det känns som vi desperat törstar över sol och värme för det är ju faktiskt maj. Vi kastas mellan förtvivlan och förhoppning när vädret varierar mellan snö och sol.

Jag tror på begreppet biologiskt väder. Alltså att vi individer och vårt välmående påverkas av hur vädret är eller ska bli. Det är kanske inte så konstigt att när det är grått och trist så blir vi lättare trötta och lite deppiga, medan vi istället när det är sol och varmt ute blir pigga och glada.

Annons:

I Sverige forskas det lite kring vädrets påverkan på oss människor. Men i exempelvis Ryssland, Tyskland och USA forskas det för fullt kring biologiskt väder.

Enligt biometeorologisk expertis minskar sömnbehovet vid vackert väder. Vi får arbetslust, högre puls och snabbare reaktionsförmåga. Vid omslag till sämre väder ökar istället vårt sömnbehov. Vi blir långsammare, får sämre reaktionsförmåga, och blir mer irriterade.

Varje år när vi går mot försommar, när uteserveringarna och fik öppnar upp och när barnen slipper overaller och tunga kängor. Då när det känns som hela Hägersten går ut och träffas på de samlingspunkter som finns så ler jag. Dels för jag likt de flesta andra njuter, men jag kan samtidigt inte sluta le åt våra ändrade beteenden. Ditt och mitt.

Annons:

Grannar som brukar vara sura, ler nu istället och vinkar glatt. Bilister som brukar rusa fram med noll hänsyn till gångtrafikanter vid övergångsställen, har plötsligt tänkt om och kör nu sakta. På väg till jobbet hör jag minst tre personer högt prata om hur härligt väder vi har. Vi blir nästan på gränsen till för trevliga, för sociala och för positiva, en hårsmån från naiva. Jag tror vi har samlat på oss så mycket vilja att uppleva sol och värme att vi blir alldeles till oss när det äntligen är dags för dessa få månader som vi kan njuta.

Det är ju lite trist att stämningen utomhus inte kan vara den samma året om, eller ska jag se det som charmigt att vi blommar ut några månader om året och uppskatta dessa månader lite extra? Jag kan inte riktigt bestämma mig. Jag undrar i mitt stilla sinne om det är så att människor som bor i året runt varma länder alltid har det så trevligt som vi i Sverige, Hägersten har det på sommrarna?

Eller om det då förvandlas till vardag och att glädjen på så vis tonas ner. Hur många gånger har jag inte själv sagt, eller hört någon annan säga –Varför bor vi här, när vi skulle kunna ha det så här varmt och skönt jämt?

Annons:

Men när allt kommer omkring tror jag vi väljer att bo i Sverige och Hägersten av den enkla anledningen att vi tycker om att vara lite ensamma av oss vissa månader, kunna vara lite medelglada och halvnöjda periodvis, för att sedan under några korta varma månader gå ”all in” och vara riktigt glada och sociala.

I landet lagom passar denna väderlek oss. Vi vill inte vara för glada och sociala, men inte heller för inåtvända och negativa, utan vi vill kunna få lite av varje så att säga. Jag njuter hur som helt av den positiva period vi nu går in i och passar på att hälsa på samtliga grannar med ett brett leende på läpparna.

Text: Ann-Sofie Widlund

Publicerad 13:52, 12 maj 2017

kristina sandström

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Förstadens filmsalong: Ali Zaoua – gatans prins

    20 april kl.18:00 - 22:00
  2. MusikMACKen: Jazz Jamsession

    21 april kl.13:00 - 15:30
  3. SOL-flicksdagen 2018

    21 april kl.14:00 - 15:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: