Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

De startar lokalt mikrobryggeri

Ett litet hantverksbryggeri har startat i Gröndal. Förra veckan levererades de första flaskorna och nu siktar delägarna på expansion.

– Alla vi fem har länge varit väldigt ölintresserade. Vi bryggde lite hemma i köket tidigare men det blir lätt kladdigt och dessutom kan man bara göra små satser. Så vi började leta lokal och nu är vi här, säger Linus Frimodig och Tim Mellgren, två av delägarna.

När de för ett år sedan fick tillträde till den 90 kvadratmeter stora lokalen på Gröndalsvägen var den ganska nedgången. På 50-talet hade Lundbergs konditori verksamhet i lokalen. Senast var den lagerlokal för en målerifirma.

De senaste månaderna har Linus, Tim och de andra delägarna renoverat och installerat bryggeriutrustningen i lokalen.

– Den är ju helkaklad så den är perfekt för ett bryggeri.

Varför Gröndal?
– Vi letade ganska brett till en början innan vi hittade den här. Vi tror att Hägersten-Liljeholmen är en bra stadsdel med ett stort intresse för lokalproducerat, säger Linus som själv bor i Liljeholmen.

Vad gör ni när ni inte brygger öl?
– Jag och Tim jobbar med digital grafisk produktion och webbutveckling på en reklambyrå. De andra jobbar på bank, som elgrossist och bovärd. Sammantaget finns det mycket kompetens som vi har nytta av i bolaget.

Förra veckan lanserade de den första ölen, en IPA, en starköl med namnet Hopsan Kerstin.

– Det är en ganska lätt för att vara en IPA. Väldigt humlig och har en bra beska. Vi är jäkligt nöjda med den.

– Sen jobbar vi hela tiden på nya saker. Vi har några recept som står och bubblar i lokalen. Bland annat en folköl. Vi kan brygga samma recept flera gånger och göra små justeringar innan vi är nöjda.

Premiären ägde rum på restaurang Bankomat på Sjövikstorget i fredags.

– Det var den första restaurangen vi levererade till. Respons var bra. Första leveransen har redan tagit slut. Men det var ju samma dag som attentatet i city vilket gjorde bland annat att folk inte kunde ta sig till restaurangen, så det blev ju lite fel.

Namnet Hopsan kommer från engelska Hops, som betyder humle.

– Vi gillar humlerik öl och tyckte att Hopsan var både roligt och passande.

Hur ser er plan ut? Vad gör ni om ett år?
– Om ett år hoppas vi att vi finns på på ett flertal restauranger, gärna i närområdet, vi gillar när ölen är lokalproducerad.

Och om fem år?
– Då hoppas vi att vi är ett mycket större bryggeri, vi kanske finns i en annan lokal. Men det vore kul att ligga kvar här i området. Så vitt vi vet finns det inget annat kommersiellt bryggeri i stadsdelen.

– Vi har nu alla tillstånd man behöver för att tillverka och sälja öl. I dagsläget fokuserar vi på att sälja till restauranger och så småningom hoppas vi att vi kommer med i Systembolagets beställningssortiment.

Text: Mats Falck
Bild: Alex Farnsworth

Publicerad 14:01, 13 april 2017
  • Kommentera
Annons:
Annons:

Nyheter

PRENUMERERA

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Matpriskollen har kommit med nya dystra siffror som visar att priserna på livsmedel är på väg upp igen. Det går stick i stäv mot tidigare förhoppningar om att de skulle sjunka. På torget i Bredäng får vi bästa tipsen för att dryga ut matkassan.

Maria Hettman

– Jag älskar reklam. Jag veckohandlar och kollar var det finns bra erbjudande och väljer då den bästa affären, antingen där jag jobbar eller bor.

Filly Jadama

– Det finns ingen billig mat. Jag köper mindre kött nu och lagar stora gambiska grytor som jag fryser in. När jag arbetar inom hemtjänsten är det extra viktigt att köpa varor till extrapris åt brukarna.

Lennart Johansson

–Jag har jobbat hela livet och sparat ordentligt till min pension och kan därför unna mig att äta lunch ute varje dag. Sen blir det mackor på kvällen bara. Jag sparar in på dyra prylar som mobiltelefoner och liknande istället för mat.

Vanessa Mercado (dotter)

– Jag hjälper till hemma och tjänar extra pengar till lördagsgodiset. Jag köper bara 10 lösgodisar.

Andres Mercado (pappa)

– Vi försöker dra ner på sockret och har en tävling med familjen om vem som kan äta minst socker. Jag leder.

Anton Tornkvist

– Jag bor precis vid affären och handlar här nästan varje dag. Då passar jag på att titta efter dagens kampanjpriser. Filmjölken har blivit väldigt dyr och det äter vi mycket av hemma. Blöjor är en annan stor utgift som det är svårt att dra ner på, tyvärr.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Välkommen att prenumerera här.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:18, 6 februari 2024
Annonser
Annons:Mäklarringen
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:betting utan svensk licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan svensk licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:Casinostugan
Annons:BÄTTRESTADSDEL
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: