Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Förslag: Anlägg en fruktlund i stadsdelen

MEDBORGARFÖRSLAG: Hägersten hårdsatsar ju på stadsodling så då vore det väl fantastiskt om vi kunde anlägga en fruktlund efter Göteborgs exempel.

Det har planterats päron- och äppelträd i Älvsjö och även i Skärholmen. Så det rör på sig så sakta även här. En plats som kunde användas är sydsluttningen som löper nedanför fastigheterna på södra sidan Torsten Alms gata i Aspudden. Hela vägen från Aspuddsparken till båthamnen. Här står en del gamla fruktträd som antagligen planterades när husen stod nya. Det finns öppna platser på båda sidor om gångvägen som skulle kunna få ett eller två träd. Med strategisk glesning av de mindre, vilda träden skulle den totala öppna ytan bestå.

Annons:

Skötselkostnaden kan växlas mot att göra äng av en del av stadsdelens gräsmattor. Biologisk mångfald istället för monokultur, lågintensiv skötsel mot högintensiv. Äng är framtiden, gräsmatta ska inte anläggas slentrianmässigt utan bara där den fyller

en funktion som lekyta och så vidare. Nedan kan omfattningen av Göteborgs ambitiösa projekt studeras.

Ulf Gråberg

Läs mer på goteborg.se/fruktlundar

 

Svar från Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning:

SVAR. Hej Ulf! Tack för ditt mail med förslag och önskemål om att anlägga en fruktlund. Det är svårt att använda fruktträd i offentlig miljö. Fruktträd kräver intensiv skötsel med årlig specialistbeskärning som bör utföras av en certifierad fruktträdsbeskärare, gallring av frukt och omhändertagande av fallfrukt.

Inget av detta finns med i vårt avtal med vår skötselentreprenör utan måste i så fall beställas extra. Driftsbudgeten för skötsel och underhåll av stadsdelsområdets parker är ansträngd, vilket gör att det är svårt att planera in nya planteringar med intensiv skötsel.

Vi har tidigare svarat på samma frågeställning i ett medborgarförslag från förra året och kommer därmed inte att handlägga ditt mail som medborgarförslag utan hänvisar till tjänsteutlåtandet i det ärendet. Där konstaterar vi att det tyvärr inte är möjligt att anlägga en fruktlund i dagsläget. Mer info om det ärendet, rubricerat ”Promenadväg och plantering av fruktträd och bärbuskar”, hittar du här: http://insynsverige.se/stockholm-hagerstenliljeholmen/protokoll?date=2017-05-18

Gällande att göra om befintliga gräsytor till ängsytor så är det en komplicerad process som kräver ganska stora insatser och specialistkunskap under ett antal år. Men när ytan väl är omgjord till äng så leder det till extensiv skötsel om än med specialistkunskap gällande slåtter av äng så att man bibehåller biotopen.

Mer info om omläggning till äng här: www.pratensis.se/artiklar

Siri Andersson, Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning

 

Replik från Ulf Gråberg:

REPLIK. Det svaret var det gamla vanliga från folk som inte kan eller vill prova nytt. Speciellt knepigt för tjänstemän som har politikerna i nämnden över sig och en tajt budget. Men vill man så kan man prova lite i marginalen.

Ängar är för svårt och fruktträd är för svårt. Men gräsmatta är lätt och kostnadseffektivt uppenbarligen. Att de inte ser att vi sitter fast i samma tänkesätt som för snart hundra år sedan när det gäller park och natur i bostadsområden.

Dessutom har hon fel när hon påstår att fruktträd kräver årlig omsorgsfull beskärning. Jag råkar vara en sådan certifierad fruktträdsbeskärare som hon slog mig i huvudet med och det räcker med en beskärning vart 7-8 år ungefär enligt våra lärare på genbanken i Julita. Ängar vet alla att det är en slagning på sensommaren istället för 6-8 klippningar per säsong.

Men ett liknande förslag hade varit uppe i nämnden för ett år sedan och fått nobben, antagligen på inrådan av parktjänstemän. Så var det med det.

Anledningen till att jag kontaktade henne var att hennes föregångare sagt att om jag hade en bra plats skulle han överväga om det skulle gå att plantera träd där. För 2-3 år sedan skröt Hägersten-Liljeholmen om att man skulle bli en grön och odlande stadsdel och alla som ville skulle få en pallkrage och jord. Det fanns det pengar till, men inte att göra något rejält för många år framåt som en fruktlund. Lite dekoration av pallkragar som man kan ta en fjantig bild av och lägga på hemsidan…

Jag ser inte att det går att gå vidare, andra stadsdelar har gjort fruktlundar, men vill man inte här så kan jag inte göra något åt det. Jag plågar dock stadsträdgårdsmästaren med ängsfrågor.

Ulf Gråberg

Bilder: Holmas nyanlagda fruktlund i Malmö, fotograf: Ryan Bozorgian, Bosocial utvecklare

Publicerad 22:22, 6 april 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Invigning Puls & Träning Västberga

    18 mars kl.10:00 - 18 maj kl.16:00
  2. Ett nytt sätt att fira Norouz – med barnen i centrum!

    23 mars kl.11:00 - 14:00
  3. Urfolksfilmdag på Bio Tellus

    23 mars kl.13:00 - 21:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: