Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: När Hägersten var industrier, bryggerier, båtvarv och sommarhus

KRÖNIKA. På mitten av 1950-talet hade Brännkyrka församling vuxit och blivit så stor att den 1957 delades i Brännkyrka, Vantörs och Hägerstens församlingar. Hembygdsföreningarnas områden sammanföll ofta med församlingarnas bland annat därför att ”kyrkans män” ofta var initiativtagare och ordförande i hembygdsföreningarna. Brännkyrka hembygdsförening hade fortfarande ett enormt arbetsområde.

Rätt snabbt började man i Hägersten fundera på en egen förening, och den 14 september 1958 samlades man för att bilda Hägerstens Hembygdsförening med initiativtagaren Handlaren Sigurd Göstring som ordförande.


Första mötet när man diskuterade en ny hembygdsförening skedde på Hägerstens gård, den gången ägd av Olsson & Rosenlund, numera en bostadsrättsförening.

Innan beslutet om en ny förening kom höll Jägmästare Folke Thörn en föreläsning om våra naturminnen och deras vård. I § 6 i protokollet kan vi läsa:

”Naturen ska få sköta sig som naturen själv vill. Vi har fått tall och gran och björk, så ska de få stå där. Ekarna ska vi värna oss om. Sol och ljus måste finnas men man kan ändå bevara dungar och träd för fåglarnas skull. De måste få vara med. Det ska inte vara tysta skogsbackar. Vi måste få kontakt med Stockholms stad i sådana frågor. Vi har rätt att ha trevliga grönområden om vi inte förstör dem utan låter dem förbli små naturliga oaser och lär barnen att akta dem och gå ut i skogen och plocka sina blommor.”

Annons:

Som föreningens första ordförande valdes Kyrkoherde Per Rylander och övriga ledamöter blev Fru Signe Rosenlund, Syssloman Arne Carlbom, Byggmästare Olle Engkvist, Folkskollärare Erik Gudmundson, Handlanden Sigurd Göstring, Tjänstemannn Rupert Hedin, Länsjägmästaren Folke Thörn och Kyrkoherden Harry Hansson som skrev protokollet. Ett år senare blev det han som övertog ordförandeskapet och var den drivande i föreningen ända fram till 1983.

Annons:

Församlingen omfattade ända fram till 1969 även det som idag är Skärholmens församling. I våra tidiga skrifter finns därför mycket skrivet även om Bredäng, Sätra, Vårberg och Skärholmen. Västertorp hörde till Brännkyrka och delar av Västberga till Hägersten och först 1914 ”bytte” man och numera är även föreningarnas områden mera logiska med E4:an som skiljeväg.


Lyran ett av de kända sommarhusen i området hör numera till Skärholmen


…och Västberga gård till Brännkyrka.

Men Hägerstens Hembygdsförening har ett stort område att dokumentera. Flera av stadsdelarna har varit typiska arbetarförstäder med stora och små industrier.


En mindre industri var Munkens Svagdricksbryggeri i Midsommarkransen senare användes byggnaden som bilverkstad. Idag ligger här ett bostadskvarter.


Ekensbergs varv, en av de största industrierna. Här ligger sedan 1980-talet en ny stadsdel med en kommunal skola. Kvar finns Ekensbergs värdshus, som var känt redan från 1700-talet och senare blev en del av varvet, numera en bostadsrättsförening.

Men i Hägersten fanns också villaområden som Mälarhöjden, tidigare mångas sommarnöje med stora hus med glasverandor.


1800-talshuset Tornvillan i Klubbensborg används numera som vandrarhem och till konferenser.

Föreningen har under alla de 60 åren arbetat med dokumentation, givit ut skrifter och föreläst, visat området och berättat dess historia. Men Hägersten förtätas och ”vårt område” har idag över 70 000 invånare – en medelstor svensk stad – och stadsplaneringsfrågorna blir allt viktigare. Många barnfamiljer flyttar in och barnens miljö måste få stå i centrum. Förskolebarnens och skolbarnens utemiljö måste få utrymme. Det är en av våra hjärtefrågor idag.

Vi besöker också skolor och berättar om den tid som var. En önskan inför framtiden är att få flera som vill hjälpa oss att göra skolbesök, ett av de roligaste och mest tacksamma uppgifterna i hembygdsarbetet.  


Midsommarkransens skola 1930-talet. Den gången fanns det gott om plats för både skolgård och omgivande naturområde. Skolan ligger idag mitt i Essingeleden och används sedan länge till andra ändamål.

Vi jubilerar på Hägerstens Medborgarhus den 22 september med utställningar, föreläsningar och filmvisningar. Ett öppet hus för alla intresserade.

Birgitta Biesheuvel, ordförande i Hägerstens hembygdsförening

Publicerad 15:02, 14 september 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Bellmansdagen firas i Mälarhöjden

    26 juli kl.18:00 - 20:00
  2. Mikael Rickfors i Vinterviken

    26 juli kl.19:00 - 21:00
  3. Opera i Vinterviken: Macbeth

    27 juli kl.18:00 - 21:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: