Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Krönika: På statyjakt efter Midsommarkransens Hjalmar Branting

KRÖNIKA. Detta är inte en efterlysning av ett nyfiket förskolebarn som försvunnit på en stormarknad utan en fråga från folket i Midsommarkransen i början av 1930-talet. Det alla ville veta var vart statyn, som föreställde Hjalmar Branting, hade tagit vägen. De flesta hade skänkt ett par kronor för att vara med om att hylla den man, som fått arbetarna att resa sig och tro på en bättre framtid. Den hade tidigare varit Södra Folkets parks stolthet och nu klarade inte arbetarrörelsen ekonomiskt av att driva nöjesparken intill Midsommarkransens spårvagnshållplats. Nu var det en vanlig affärsman, som ägde parken. Det var bättre på Hjalmar Brantings tid. Nu hade han gått ur tiden och statyn var försvunnen.

En stor staty kan inte spårlöst försvinna. Denna staty var gjord av skulptören Adolf Jonsson och den hade i mitten på 1920-talet kostat 7500 kronor och de flesta, som regelbundet besökte parken hade skänkt en slant för att alla skulle komma ihåg Hjalmar Branting. Han hade invigt parken en försommardag år 1915 och här hade han valtalat år 1920. Vid dessa tillfällen hade det varit trängsel i parken. Oerhört många ville se en skymt av den store ledaren.

Annons:

Folkets Park vid Midsommarkransen drevs av en ideell förening med ordförande Bernard Johansson i spetsen. De första åren var framgångsrika. Folk kom strömmande för att dansa, titta på teater och slå på stort och äta biff med lök och stekt potatis i den lilla restaurangen. Här fanns en liten gratis lekpark med gungor för barnen och en idyllisk fågeldamm. Solen sken och här kunde man njuta på söndagarna. Sedan kom 1920-talet med kalla nordanvindar och ständiga regn. Då var det ingen mening att åka spårvagn till Midsommarkransen och i parken huttra sig igenom en teaterföreställning.

Bernard Johansson blev bekymrad. Det saknades pengar till underhåll och löner till personalen. Han skrev brev till olika fackförbund och bad att de skulle stötta parken ekonomiskt. Ett fåtal mycket små bidrag flöt in. Sedan kom katastrofen. Hösten 1927 bröt elden ut i parken och när allt var släckt var katastrofen ett faktum. Föreningen tvingades att gå i konkurs och en privat ägare fortsatte verksamheten. Allt, som föreningen ägde, måste säljas på auktion. Här fanns undantag.

I parken fanns två statyer. Den ena var Gottfrid Larssons ”Varvsarbetarna” som parken hade fått disponera och den andra var Hjalmar Branting. Gottfrid Larssons familj kom och hämtade ”Varvsarbetarna” och det var länga oklart vad som skulle ske med Hjalmar Branting. Bernard Johansson ansåg att eftersom statyn var en gåva från folket måste folk få tillfälle att njuta av den. Han ägnade timmar av att ringa till olika fackföreningar och frågade om de ville överta statyn. När de fick höra hur stor den var tackade de nej på grund av platsbrist. Till slut lovade den nyöppnade folkets park i Södertälje att ta hand om statyn. Den skulle bli en prydnad för parken.

Annons:

Jag satt på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek och läste om detta i handlingarna om Södra Folkets Park. Jag hittade en anteckning om att Folkets park i Södertälje tvingades lägga ner sin verksamhet på 1960-talet på grund av brist på besökare. Tiderna var goda och arbetarna hade skaffat sig bil och sommarstuga. Det var inte längre lika självklart att varje lördagskväll gå till Folkets park och roa sig eller bara dricka en kopp kaffe. Marken såldes för att bli ett bostadsområde. Jag hittade ingen information om vad som hände med Hjalmar Branting. den enda lösningen var att åka till Södertälje och undersöka det gamla parkområdet. Jag berättade detta för Ulla Weidstam, som blev nyfiken och ville följa med mig på statyjakt.

Ulla och jag började på Södertäljes informationsbyrå. Mannen visste om att det hade funnits en folkpark, men var osäker på var den låg. Han ringde ett samtal och talade om att vi skulle till stadsdelen Rosersberg på andra sidan av kanalen.

Vi fick en karta och också veta att det var en uppförsbacke för att komma dit. Med kartan i handen började vi traska och konstaterade att Södertälje var en vacker stad med många gamla välbevarade trähus. Efter att ha gått över kanalen började vi fråga oss fram. Nu stötte vi på en pratglad dam, som just kommit från Rosensberg. Hon var nyfiken och berättade att hennes moster bott där tills hon dog år 2002. Vad skulle vi göra i Rosersberg? Då berättade jag att vi var ute på statyjakt. Då sken damen upp och började berätta om sin moster.

Annons:

Mostern hade bott i det gamla folkparksområdet och från sina fönster kunde hon se en stor staty. Hon hade aldrig brytt sig om att ta reda på vem den föreställde utan bara konstaterat att det var en barsk man. Statyn fanns fortfarande kvar och vi måste bereda oss på att traska uppför en backe. Sedan ville hon veta vem statyn föreställde och jag fick berätta detta för henne. Damen blev imponerad och sa glatt att detta skulle hon tala om för hela sin familj. Man ilade ju bara förbi statyn utan att läsa på skylten.

Vi fortsatte framåt och hittade en uppförsbacke. Det visade sig vara fel backe och vi var uppe på en rullstensås, Här strövade folk runt och letade förgäves efter blåbär i de uttorkade markerna. Vi frågade oss fram och fick klart för oss att vi skulle gå rakt fram och sedan nedför en backe. Vi gjorde detta och sedan var det inte långt till Folkparksvägen. Vi följde anvisningarna och nu kom vi till en gata, som lutade svagt uppåt. Här såg vi på en kulle något märkligt. Vid en lekpark i en dunge av tallar stod ett litet gråblått hus, som påminde om min barndoms biljettkontor på Liseberg i Göteborg. Nu borde vi vara framme. Ulla och jag ställde oss och tittade ner på andra sidan av kullen. Då skymtade vi en staty.

Annons:

Vi rusade ner för kullen och förbi en liten damm. Där stod Hjalmar Branting på en hög sockel och såg en smula skrämmande ut mot den ljusa sommarhimlen. Han tittade med sträng blick rakt fram och hans yviga mustascher hängde slokande ner. Det var en sådan ledare som folket i Stockholms sydvästra förorter hade önskat sig på 1920-talet. Hans efterträdare den bridgespelande skåningen Per Albin Hansson hade de aldrig begripit sig på.

Området runt statyn var vackert och jag tror att vi hittade mosters hus vid Tangostigen. Huset hade en liten trädgård och i den blommade vita rosor. Vi funderade över om de som för 90 år sedan tog initiativ till denna folkpark kunde föreställa sig hur Sverige skulle förändras. Då var inte badrum, radioapparat och bil en självklarhet i hemmen. En egen trädgård med stora rosenbuskar var en lyx, som bara överklassen kunde få njuta av.


Text och bild: Carin Önnestam

Carin Önnestam
Carin Önnestams blogg
Mer om och av Carin Önnestam här.

 

Vill du också bli krönikör på lokaltidningen Bättre stadsdel?
mejla redaktionen@battrestadsdel.se, el sms 0709-449519

Publicerad 22:04, 20 juli 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Sommaryoga i Vinterviken

    24 juni kl.09:45 - 25 augusti kl.11:00
  2. Mamma- bebis yoga

    25 juni kl.09:45 - 26 augusti kl.11:00
  3. 127 Festivalen – Stockholms största barnfestival!

    25 juni kl.12:00 - 3 augusti kl.18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: