Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Konkurrensutsätt Stockholmshusen

DEBATT. Inför förra valet gick den idag styrande majoriteten till val med löften om att bygga billiga hyresrätter genom så kallade Stockholmshus. Mycket pekar dock på att löftet blir ett svek mot dem med lägst inkomster då de hyresrätter som hittills projekterats beräknas bli dyrare än utlovat.

Stockholmshusen är ett samarbete mellan Stockholms stads förvaltningar och stadens bostadsföretag för att uppnå 3 500 – 5 000 byggstartade hyresbostäder fram till 2020. Allteftersom projektet fortgår tycks dock kostnaderna öka och löftet om 25 procents lägre hyra är normalfallet vid nyproduktion tycks alltmer avlägset.

Annons:

Kristdemokraterna anser att det är ett problem att de kommunala bostadsbolagen har monopol på konceptet. Privata byggaktörer som vill uppföra hus efter ett liknande koncept har inte samma tillträde till attraktiv mark trots att de med stor sannolikhet skulle kunna uppföra koncepthus till samma eller lägre kostnad. Därför vill Kristdemokraterna att Stockholmshusen konkurrensutsätts.

Byggkostnaderna för Stockholmshusen skulle hållas nere för att lägenheternas hyresnivå skulle bli lägre än annan nyproduktion. För varje markanvisning som är tänkt att gå till Stockholmshus ska även privata byggaktörer ges möjlighet att komma in med anbud. Om de lyckas ge ett anbud där kvaliteten håller samma nivå men hyresnivån är lägre ska det anbudet vinna.

Annons:

Konkurrens är ett sätt att pressa kostnader och höja kvaliteten. Om vi menar allvar med att få fram lägenheter med lägre hyra kan vi inte bara låta allmännyttan ta ansvar för det. Då måste också privata aktörer släppas in. Vinnarna på detta är de som vänstermajoriteten säger sig värna, nämligen de med lägst inkomster.

Erik Slottner (KD), gruppledare i Stockholms stadshus.
Bild: Stockholms stad

Publicerad 20:51, 28 december 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Loading ... Loading ...
Publicerad 14:20, 13 oktober 2017
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: