
Det behövs fler isytor för spontan skridskoåkning
stockholmFler nya isbanor utomhus och fler ishallar behövs i Stockholms stad. Det visar en ny kartläggning.
När det gäller idrottsmiljöer och anläggningar för skridskosporterna har Stockholm halkat efter de senaste årtiondena.
– Det är viktigt att stockholmarna får chansen att åka skridskor i rimlig närhet av där man bor. Vi vill att fler ska kunna åka skridskor nära och enkelt. I det är fler konstfrusna isytor för spontanhockey och skridskoåkning en viktig del och vi ser att behovet av konstfrusna utebanor är cirka 20 stycken de kommande åren, kommenterar Göran Tidström, ordförande i Stockholms ishockeyförbund och i Svenska Ishockeyförbundets anläggningskommitté i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare är det känt tillgången på ishallar och utebanor i Stockholm är undermålig.

Aspuddenbon Schiaffino Musarra är engagerad i den naturisbana som finns vid Aspuddens IP. Han håller med om att det saknas isytor.
– Det här är ett problem som folk börjar prata allt mer om. Vi har alla dessa fotbollsplaner som fått konstgräs de senaste åren, vilket är bra men under vintern de är praktiskt taget värdelösa. Det är svårt att förstå att det i ett land som har så många bra hockeylirare ska vara så svårt att hitta utomhusistider, säger Schiaffino Musarra.
Han är precis på väg att skicka in ett nytt medborgarförslag för att få till en en konstisanläggning på grusplanen i Aspudden.
– Mitt mål är att det blir konstis här så vi kan åka skridskor från november till mars.
Stockholms Ishockeyförbund och Svenska Ishockeyförbundet kartläggning visar behovet av antalet nya isytor för åren 2019 till 2030.
I landet som helhet är snittet en ishall per 27 000 invånare och den siffran är Stockholm långt ifrån. För att Stockholms invånare ska få tillgång till åtminstone en ishall per 50 000 invånare behövs ytterligare sex nya ishallar fördelat på stadsdelarna Spånga-Tensta, Hässelby-Vällingby, Bromma, Östermalm, Hägersten-Liljeholmen och Skärholmen.
Göran Tidström igen:
– Jag är glad över att Stockholms stad reagerat på den uppenbara bristen på ishallar och utebanor i huvudstaden. Vår rapport ger staden en tydlig och konkret vägledning om vad som behövs för att Stockholm ska fortsätta att vara en skridskostad.
Bilden: Naturisbanan i Aspudden
Läs rapporten här: Ishockeyns anläggningsbehov – Utsikt Stockholms stad 2019-2030
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k