Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kvinna framför bil

Efterlängtad nypremiär för Reko Älvsjö: ”Äntligen kan vi köpa närproducerat igen”

Publicerad 09:09, 25 februari 2024

I torsdags kväll var det en förväntansfull stämning på parkeringsplatsen vid Älvsjö IP. Älvsjöbor och andra kom till de uppställda bilarna för att hämta ägg, getkött, sylt, ost och andra beställningar direkt från producenterna.

Det var premiär för Reko Älvsjö som nu återuppstått.

– Jag gillar att köpa direkt från bonden och veta att djuren har haft det bra, säger Ann som väntar på att hennes producent ska anlända.

peroner vid bil

I kväll har försäljarna redan hunnit vara i Rönninge och Huddinge och anländer nu en efter en till utlämningsplatsen i Älvsjö. Bilarna ställs bredvid varandra och bakluckorna öppnas. Varorna är iordningsställda för snabb leverans.

LÄS ÄVEN: Lokalproducerat kött allt mer populärt

Har du sett om empanadasmannen är redan här? Var hittar jag äggförsäljaren? Jag har beställt getkött, vet du var den bilen står? Det ställs många frågor i den mörka och kyliga februarikvällen. Kunderna letar sig till sina Reko-producenter.

personer vid bil

I bilarna finns bland annat kött av olika slag, ostar, ägg, sylt och saft, grönsaker, kombucha, små bakverk, empanadas och kaffe. Utbudet varierar efter årstid.

Kristina är här för att köpa glada ägg.

– Jag har beställt ofta från Reko Liljeholmen, nu är jag glad att Älvsjö är igång igen, säger hon.

­­Reko Stockholm Älvsjö startade för fyra år sedan, men har legat nere i 1,5 år. Nu är det omstart. I Älvsjö är det nu 12-15 aktiva producenter.

Anna Sundberg är både administratör för flera Reko-grupper i Stockholmsområdet och själv matproducent.

kvinna vid bil
Anna Sundberg är administratör för flera Reko-grupper

– Kontakten i Reko sker på ett enkelt sätt via Facebook-grupper mellan producenter och konsumenter, utan flera mellanhänder, säger Anna.

flaskor

En annan kund är Håkan. Hans beställningslista innehåller kaffe, empanadas och ägg. Han tycker att äggen som han köper direkt från producenten är av bra kvalitet och går inte att jämföra med de som man köper i en vanlig affär.

– Tyvärr var Reko Älvsjö i träda en lång tid. Jag är glad när jag kan komma hit igen. Idag köper jag sylt och ägg, säger han.

Producenterna Eva och Lasse driver ett gårdsmejeri med getostproduktion, vid denna årstid görs ostarna dock av komjölk. Getterna har viloperiod under november till mars och ger då ingen mjölk.

– Vi levererar till olika Rekon från måndag till torsdag, det kan vara tre olika ställen på raken. Så här under vinterhalvåret är det vår huvudsakliga inkomstkälla, säger Eva.

Pernilla Herolf från ett småskaligt bryggeri i skärgården har med sig kombucha, granola, fröknäcke och fikabollar. Denna gång har hon även tagit med en annan producents varor.

– Vi brukar hjälpa varandra när det behövs och när vi kan. Jag började sälja på Reko 3,5 år sedan och hälften av min försäljning sker via de kanalerna, säger Pernilla.

Stora bilden: Pernilla Herolf

Reko är en förkortning för Rejäl Konsumtion
Reko är en sammanslutning av småskaliga producenter som säljer sina varor direkt till konsumenten. Den lanserades av den finlandssvenske Thomas Snellman från Pedersöre i Österbotten. I dag finns det över 300 Reko-grupper i Sverige.

Som konsument kan vem som helst gå med i en Reko-grupp via Facebook. Där lägger matproducenterna upp information om vad de säljer och du som kund bokar det du vill köpa. Betalningen sker via swish och varorna hämtas vid ett bestämt datum och klockslag på en angiven plats.

För producenter finns olika riktlinjer: man får inte vara grossist, man ska använda egna gårdsprodukter eller förädla svenska råvaror och vara mathantverkare. Reko-idén bygger på närhetsprincipen, vissa Reko grupper har riktlinjen att producenten ska ha sin verksamhet inom 10 mils radie från utlämningsplatsen andra har sträckt sig till 15 mil. För vissa är gränsen 25 mil.

personer vid bil

Reko Stockholm Älvsjö har utlämning varannan torsdag kl. 19.20-19.40. Inom Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde finns ytterligare grupp, Reko Stockholm Liljeholmen, där varor levereras på onsdagar.

Text och bild: Annukka Leisti

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: