Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Nyvaccinerade seniorer – fick första dosen på mässan i Älvsjö

Stockholmsmässan i Älvsjö har nu blivit vaccinationscentral för seniorer. På tisdagen strömmade massor av 75-plussare till stora ingången för att slussas vidare in i lokalerna för att få sin första spruta.

– Vi bokade i söndags. Det var mer eller mindre en slump att vi fick en tid. Vi såg i tidningen att de skulle släppa tider och så fick vi här, säger Lars och Susanne från Södermalm som precis hade fått varsin spruta med Astazenecavaccin.

– Den här sprutan är grundvaccinationen och den andra en boosterdos, den blir i juni, säger de.

Det är Region Stockholm som satt upp fyra stora vaccinationsmottagningar – bland annat i Solna, Täby och Älvsjö – Tidigare har man här vaccinerat personal men nu är det alltså 80-plus och 75-plus som gäller. Med en bättre vaccintillgång efter förra veckans vaccinpaus fick även 75-plussarna hänga på. 

Ethel Karlsson från Jakobsberg är en av dem.

– I går morse satt jag och gick in var femte minut på appen Alltid Öppet för att kunna boka en tid, och till slut fick jag en här. Det var smidigt att ta pendeln hit, den går direkt från Jakobsberg.

LÄS ÄVEN: Region Stockholm: Så ser förberedelserna ut inför vaccinering av allmänheten

Invånare som är 80 år eller äldre är prioriterade för vaccination inom Region Stockholm i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Hittills har över 73 procent av 80-plus-gruppen fått sin första dos och vårdcentralerna fortsätter nu att vaccinera 80-plus-gruppen. I nästa steg erbjuds gruppen, 75-79 år, möjlighet att boka vaccinering. I ett första steg kan dessa nu boka tid på fyra mottagningar och inom kort kan de också boka tid på fler mottagningar i hela länet. Inom kort kommer de även att få ett brev med andra möjligheter att boka tid än via appen. 

Cecilia är vaccinvärd på mässan och hon välkomnar och hjälper seniorerna vidare in i de stora lokalerna. Uppskattningsvis var tionde som kommer dit är där för rekognosering, för att kunna hitta den dagen de har bokad tid.

Parallellt vaccinerar vårdcentralerna klart de som är födda 1941 eller tidigare och inom kort kommer även de som är födda 1946 eller tidigare.

Antalet bokningsbara tider beror på vaccintillgången och Region Stockholm vaccinerar så snabbt tillgången tillåter.

– Vi har ett allvarligt smittläge i länet nu vilket gör det viktigare än någonsin att snabbt kunna vaccinera så många äldre som möjligt. Bokningen för den nya gruppen, 75-79 år, på de fyra nya mottagningarna sker med appen Alltid Öppet och all information finns på 1177.se. I nästa steg när fler mottagningar och vårdcentraler kan erbjuda vaccination för 75-79-gruppen kommer det finnas fler sätt att boka tid för vaccination, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare Region Stockholm på regionens hemsida.

Sven från Midsommarkransen bokade tid på måndagen och han fick en tid på Skärtorsdagen. På tisdagen provgick han sträckan till mässan. 

– Det tog 45 min hit så jag får gå upp tidigt på torsdag för att hinna till min tid som är klockan 09.05, säger han.

Han flyttade till Stockholm 1966, från den lilla byn Nilivaara nordöst om Gällivare. Under hela sitt arbetsliv har han jobbat han som polis, ända fram till pensionen 2011.

– Till Midsommarkransen flyttade vi 1985. Min sambo har redan fått sin första spruta, säger han.

✅  Prenumerera på Bättre stadsdels nyhetsbrev? Det gör du här

Publicerad 14:38, 30 mars 2021
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Det är i slutet av september och det är sommartemperaturer.
Hur utnyttjar du det fina sensommarvädret som är nu?

Martina, bosatt vid Liljeholmskajen:
– Jag ska vara ute och gå. Jag har en dotter och vi ska besöka några parker. Och hänga vid båtklubben!
Cecilia, bosatt på Södermalm:
– Idag ska jag ta en promenad med min kompis, som precis har fått en bebis. Och så ska jag ut i skogen och
plocka svamp också!
Kurt, bosatt vid Trekanten:
– Jag sitter här. Min kvinna är där borta någonstans. Vi promenerar alltså.
Helene, bosatt i Årsta:
– Vad ska jag säga, jag gör egentligen ingenting särskilt annat än vad jag brukar. Men jag är kanske ute lite mer och går och så.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 13:57, 22 september 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: