Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

arets-foretag-2023-bromma-8

BILDER: Premiär för Årets företag i Bromma – här är alla vinnarna

Publicerad 15:11, 24 november 2023

Helgen närmar sig, och många vankar hemåt med lätta steg efter en hård veckas jobb. Ännu lättare lär stegen vara för ett antal av Brommas lokala entreprenörer. På fredagsmorgonen korades nämligen sex företag till vinnare av Årets lokala företag i Bromma.

Vid 8.30 imorse var det dags för prisutdelningspremiär i Bromma Blocks. Totalt var 29 företag nominerade, och strax efter klockan nio stod det klart vilka företag som hade kammat hem priserna.

Årets lokala nyföretagare
Vinnare: Abrahamsbergs café

Familjeföretaget Abrahamsbergs café.

Reza Amirbadvy driver kaféet tillsammans med sin fru och son, och alla tre var på plats i Bromma Blocks under fredagen. När de klev upp på scenen var de märkbart rörda.
– Vilken chock. Jäklar! utbrast sonen.
Stort grattis! Ni hade otroligt många nomineringar. Ni är omtyckta i lokalområdet. Hur kommer det sig?
– Kärleken. Huvudingrediensen är den familjära känslan som vi skapar här i Bromma. Det är känslan av ett vardagsrum. Vi vill att lokalbefolkningen ska vilja komma hit och fika. Vi satsar på högsta kvalitet i allt vi gör, och vi har kontakt med högetablerade bagerier.
Pappa Reza lägger till:
– Bara från hjärtat… Vi jobbar från hjärtat!

LÄS ÄVEN: Årets lokala företag 2023 Bromma

Enligt familjen själva har kaféet tre specialiteter: kaffet, fikat, och poké bowlsen. Utöver den sedvanliga blombuketten vann Reza Amirbadvy med familj även 10 timmars tillväxtrådgivning med Stockholm Business Region.

Årets lokala innovativa företag
Vinnare: Vivels konditori, Brommaplan

Vivels butikschef visar upp sina priser.

Priset, en värdecheck med rådgivning hos Almi, mottogs av en mycket glad kaféchef vid namn Ida Alhbin. Hon har jobbat på Vivels i fyra år, berättar hon – ända sedan hon var 19. Från början ville Frida Ahlbin egentligen bli jurist. Men hon trivs väldigt bra på kaféet, och snart har hon varit butikschef i tre år.
– Man kan säga att jag både har varit tonåring, nybliven vuxen och ung vuxen där.
Under sitt tacktal passade hon på att hylla kaféets stammisar, som huvudsakligen består av pensionärer. Enligt henne har de varit oumbärliga för kaféet, inte minst under pandemin.
– De har varit otroliga. Vi hade inte klarat det utan dem.

LÄS ÄVEN: Årets lokala företag i Bromma: Så var stämningen under prisceremonin

Hur påverkade pandemin er?
– Vi var tyvärr tvungna att dra ner på personal. Vi var på gränsen till att stänga ned. Men vi fortsatte ha öppet och började ta emot betalningar via Swish. Kunderna fick ringa in till oss och beställa, så mötte vi dem utanför kaféet.
I nomineringarna framgår det att ert kafé fungerar som en mötesplats. Hur får ni till det?
– Vi har ett stort stammisgäng och de har hängt hos oss länge. De träffades på kaféet när de drack kaffe, och började prata med varandra. Och nu är de bästisar!

Årets företagare
Vinnare: Osofina AB

Glada miner hos Osofina AB efter vinsten.

Företagarna Stockholm delade ut detta pris. I deras motivering går att läsa: ”Med en dedikation till att skapa en positiv och personlig shoppingupplevelse, är teamet hos denna företagare expert på att hjälpa kunder att hitta kläder som passar deras unika kroppstyper och stilar”. Klädbutiken drivs av Charlotte Christersdotter och hennes mamma Maud Svensson. Charlotte Christersdotter berättar att hennes mamma drog igång verksamheten redan år 1969.
– Sen hittade hon den här lokalen vid Nockebytorg, år 1999. Vi har varit där sedan dess. Tanken från början var att jag skulle hjälpa mamma i en månad, men det var för 34 år sen!
Charlotte Christersdotter uppger att ”Black week” inte är något för Osofina. Istället har de ett eget koncept.
– Vi har ”Good week” istället. Det innebär att vi skänker tio procent av veckans intäkter till cancer- och alzheimerfonden.

Årets inkluderande företag
Vinnare:
Brioche bageri & bistro

Brioche bageri & bistro, på plats vid galan för Årets lokala företag i Bromma 2023.

Priset på 10 000 kronor delades ut av Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad. I motiveringen står bland annat: ”Vinnaren främjar inkludering genom att öppna dörrar genom prao och lärlingsplatser för unga stockholmare som annars kanske skulle ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden”. Brioche bageri & bistro är belägen i Alvik. På plats vid prisutdelningen var kocken Majs Keller, konditorn Karin ”Kakan” Ohlsén och butikschefen Alice Lindholm.

Ni har vunnit Årets inkluderande företag. Hur känns det?
– Det är superkul. Verkligen jätteroligt! Jag är nyutbildad konditor och har knappt jobbat ett år. Jag gjorde min lärlingsplats där, säger Karin ”Kakan” Ohlsén.
Vad är det speciella med ert kafé?
– Det är den familjära känslan! Man blir väldigt omhändertagen.
Utöver kaféverksamheten på dagarna så anordnas här även quizkvällar och afterwork.
– Vi vill bli ett sånt ”komma och hänga på kvällen”-ställe, berättar Karin ”Kakan” Ohlsén.

Årets lokala trygghetsskapande företag
Vinnare: Svenska hus och Castellum

Fastighetsbolagen Svenska hus och Castellum samverkar med att skapa trygghet.

Detta pris delades ut av Brommas stadsdelsdirektör, Susanna Halldin Olsson. I nomineringen framgår att Svenska hus och Castellum har en ”framstående samverkan med olika aktörer i stadsdelsområdet, visar vilja att hitta lösningar och inspirerar till aktivt deltagande i trygghetsarbetet. De är lyhörda och lösningsorienterade och bidrar till att ta fram och utföra trygghetsskapande åtgärder i den fysiska miljön”.
Castellums representant var först med att få sin blombukett under prisutdelningen. Då utbrast representanten för Svenska hus: ”Och här är lilla jag!”, varpå ett sorl av skratt infann sig i lokalen.

Ni är ju två personer från olika fastighetsbolag som delar på detta pris. Hur funkar det här med samverkan?
– Vi verkar båda två i området och har stora kluster av fastigheter. Vi jobbar nära våra hyresgäster, säger Castellums representant.
Svenska hus representant fyller i:
– Att hålla rent och snyggt i området, inte minst på nattetid när det inte är så mycket folk ute. Det ska kännas som en trygg plats.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Jim Smith Rehnström

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: