Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

DEBATT: “Flytta cykelbanan som skär genom Gröndal”

DEBATT. Blandningen av cykelbana och gångbana i Gröndal utanför terrasshusen och Coop är farlig. Olyckor har hänt och risken för ytterligare tillbud är stor.

Cykelbanan måste flyttas. Ett förslag är att bygga ny sträckning av cykelbanan på andra sidan Sannadalsparken, kanske kan den gå på separat terrasserad väg i skogskantens sluttning.

Den nya sträckningen skulle då gå från korsning där Essingeledens uppfart/avfart ansluter till Gröndalsvägen vid sidan av kyrkan rakt över till skogskanten. Sedan följa skogskanten och vidare ut till Lustigkullavägen. Därefter skulle den ansluta till sträckan Gröndalsvägen 19-13. Där finns motsvarande konflikt mellan boende/gående/cyklister/bilister/spårvagn. Här borde cykelbanan istället göras tvåfilig på Nordöstra sidan av Gröndalsvägen 20-14. Detta borde kunna lösas eftersom det är samma markägare, nämligen staden. Med ny cykelbanedragning kan nuvarande cykelbanor helt tas bort i Gröndal och trottoaren endast användas för gående.

Dagens blandning av trafik på smala trottoarer kom till när spårvägstrafiken startade. Trottoaren/cykelbanan är alldeles för smala, där gående och cyklar ska samsas.  Olycksfallsrisken är stor. De som bor i terrasshusen kommer ut ur skymda entréer och kan lätt bli påkörda av snabbtrampande cyklister. Många kommer dessutom med hög fart ner från Essingeleden. Risken finns även när passagerare och förare lämnar sina parkerade bilar och kliver direkt ut på cykelbanan.

På södra sidan av Gröndalsvägen finns också en cykelbana. Denna passerar rakt igenom hållplatsen som betjänar många resande med bussar och spårvagnar till Liljeholmen.

Dessa tre cykelbanor är mycket olämpliga. Vidare så fortsätter cykelbanan/trottoaren in i Gröndal endast på Norra sidan och passerar även här en hållplats och flera butiker, bland annat Coop.

För att undvika risker i framtiden bör sträckningen av cykelbanorna göras om snarast.

Urban Alvring

Publicerad 14:51, 10 maj 2017
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: