Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage debatt

Debatt: Rädda naturen i Hägersten-Älvsjö: Därför måste vi sluta bygga på bekostnad av ekosystemen

DEBATT. Stockholm, vår vackra huvudstad, står inför en ödesfråga: fortsatt byggande på bekostnad av naturen eller bevarandet av våra ekosystem.

Varje dag förlorar vi värdefulla naturområden och parkytor, och konsekvenserna blir alltmer påtagliga. Översvämningar blir allt vanligare, och våra ekosystem står på randen till kollaps. Det är hög tid att vi agerar för att rädda vår natur och förhindra katastrofala konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Debatt: Dags att sätta stopp för det tomtjobberi som pågår i skymundan

I Stockholm försvinner naturområden och grönytor i en alarmerande takt. Detta har skapat en farlig obalans i vårt ekosystem. Samtidigt har vi sett en dramatisk minskning av insekter, som är avgörande för pollineringen av våra växter och träd. Utan dem hotas vår livsmedelsproduktion och hela ekosystemet.

Tänk tillbaka på dina promenader i stadens parker och grönområden. De var en viktig del av stadslivet, en plats där vi kunde komma närmare naturen mitt i stadens brus. Men nu ser vi dessa områden försvinna, och det är våra barn och barnbarn som kommer att gå miste om den glädjen och förundran som naturen ger.

Byggandet på bekostnad av naturen kan verka lönsamt på kort sikt, men det är en farlig illusion. Översvämningar blir allt vanligare eftersom våra dagvattenledningar inte klarar av de ökande vattenmängderna. De ekonomiska kostnaderna för sådana katastrofer är enorma och påverkar oss alla.

LÄS ÄVEN: Debatt: Innerstadsförtätning ingen vill ha – stoppa bygget på Hägerstensåsen

För att rädda Stockholm från att bli en betongdjungel måste vi ompröva våra prioriteringar. Vi bör investera i gröna infrastrukturer, skydda befintliga naturområden och skapa fler parker, grönytor och naturmark. Genom att främja hållbar stadsplanering kan vi bevara vår natur och säkerställa en livskraftig framtid.

Stockholm kan vara en förebild för en hållbar stad där människor och natur lever i harmoni. Vi måste sluta bygga på bekostnad av ekosystemen och istället satsa på att rädda vår biologiska mångfald och vår stad från översvämningar.

Det är ett ansvar som vi alla delar, och det är hög tid att vi gemensamt agerar innan det är för sent. Låt oss rädda vår vackra stad och vår planet tillsammans, för varje hus vi bygger, varje insekt vi förlorar, och varje översvämning vi möter är en del av vår gemensamma framtid.

Matias Larhag, Hägersten

Här är flera byggprojekt i detta stadsdelsområde där grönytor försvinner, ett område som redan har minst med grönområden i hela Stockholm kommun:

https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-i-vastra-liseberg/ (bilden)

Bostäder längs Blommensbergsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

150 bostäder i Hägersten, Klubbacken – Stockholm växervaxer.stockholm

Bostäder längs Mellanbergsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

https://vaxer.stockholm/projekt/centrala-telefonplan/

Bostäder vid Västertorpsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här.
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 10:19, 7 september 2023

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: