Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

collage debatt

Debatt: Rädda naturen i Hägersten-Älvsjö: Därför måste vi sluta bygga på bekostnad av ekosystemen

Publicerad 10:19, 7 september 2023

DEBATT. Stockholm, vår vackra huvudstad, står inför en ödesfråga: fortsatt byggande på bekostnad av naturen eller bevarandet av våra ekosystem.

Varje dag förlorar vi värdefulla naturområden och parkytor, och konsekvenserna blir alltmer påtagliga. Översvämningar blir allt vanligare, och våra ekosystem står på randen till kollaps. Det är hög tid att vi agerar för att rädda vår natur och förhindra katastrofala konsekvenser.

LÄS ÄVEN: Debatt: Dags att sätta stopp för det tomtjobberi som pågår i skymundan

I Stockholm försvinner naturområden och grönytor i en alarmerande takt. Detta har skapat en farlig obalans i vårt ekosystem. Samtidigt har vi sett en dramatisk minskning av insekter, som är avgörande för pollineringen av våra växter och träd. Utan dem hotas vår livsmedelsproduktion och hela ekosystemet.

Tänk tillbaka på dina promenader i stadens parker och grönområden. De var en viktig del av stadslivet, en plats där vi kunde komma närmare naturen mitt i stadens brus. Men nu ser vi dessa områden försvinna, och det är våra barn och barnbarn som kommer att gå miste om den glädjen och förundran som naturen ger.

Byggandet på bekostnad av naturen kan verka lönsamt på kort sikt, men det är en farlig illusion. Översvämningar blir allt vanligare eftersom våra dagvattenledningar inte klarar av de ökande vattenmängderna. De ekonomiska kostnaderna för sådana katastrofer är enorma och påverkar oss alla.

LÄS ÄVEN: Debatt: Innerstadsförtätning ingen vill ha – stoppa bygget på Hägerstensåsen

För att rädda Stockholm från att bli en betongdjungel måste vi ompröva våra prioriteringar. Vi bör investera i gröna infrastrukturer, skydda befintliga naturområden och skapa fler parker, grönytor och naturmark. Genom att främja hållbar stadsplanering kan vi bevara vår natur och säkerställa en livskraftig framtid.

Stockholm kan vara en förebild för en hållbar stad där människor och natur lever i harmoni. Vi måste sluta bygga på bekostnad av ekosystemen och istället satsa på att rädda vår biologiska mångfald och vår stad från översvämningar.

Det är ett ansvar som vi alla delar, och det är hög tid att vi gemensamt agerar innan det är för sent. Låt oss rädda vår vackra stad och vår planet tillsammans, för varje hus vi bygger, varje insekt vi förlorar, och varje översvämning vi möter är en del av vår gemensamma framtid.

Matias Larhag, Hägersten

Här är flera byggprojekt i detta stadsdelsområde där grönytor försvinner, ett område som redan har minst med grönområden i hela Stockholm kommun:

https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-i-vastra-liseberg/ (bilden)

Bostäder längs Blommensbergsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

150 bostäder i Hägersten, Klubbacken – Stockholm växervaxer.stockholm

Bostäder längs Mellanbergsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

https://vaxer.stockholm/projekt/centrala-telefonplan/

Bostäder vid Västertorpsvägen – Stockholm växervaxer.stockholm

Tack för att du läser Bättre stadsdel.  Välkommen att prenumerera här.
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: