Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Insändare: Hade inte vår dotter fått kylbehandling hade vår framtid sett helt annorlunda ut

INSÄNDARE. Jag har startat en insamling för forskning om barnhjärnan och syrebrist. Syrebrist eller asfyxi som det även heter är något som drabbar ungefär ett barn per hundra i samband med förlossningen.

Vår dotter föddes i somras, 28 juli och råkade ut för asfyxi vid förlossningen. Under tre dygn efter att hon föddes fick hon kylbehandling för att minska risken för hjärnskador. Utan kylbehandlingen skulle hennes och vårt liv kunnat se helt annorlunda ut.

Graviditeten hade varit oproblematisk, allting såg bra ut och vi längtade tills två skulle bli tre. Till sist var det dags, sju dagar över tiden så åkte vi till Huddinge Sjukhus. Förlossningen gick inte framåt som den skulle och barnmorskorna noterade att barnet i magen var stressat vilket gjorde att det togs beslut om kejsarsnitt.

Vi rullades in på operation och fick veta att när barnet tagits ut så skulle dom kolla så att allt såg bra ut. Sedan skulle vårt barn läggas på mitt bröst. Operationen satte igång och barnet plockades ut, min sambo fick följa med in i rummet där barnet skulle tittas till. Minuterna gick, varför kom de inte tillbaka? Något var fel!

Vår dotter hade råkat ut för syrebrist och inne i rummet pågick en kamp på liv och död. En kylbehandling startades omgående för att minska riskerna för hjärnskador. Behandlingen går ut på att barnet kyls ner till 33-34 grader under tre dygn.

Först efter tre dygn kunde vi hålla i vår dotter för första gången och då visste vi fortfarande väldigt lite om hur hennes framtid skulle se ut.

Nedkylning räddar inte alla – trots behandling är risken för syrebristskador stora, till exempel CP eller kognitiv funktionsnedsättning. Så forskarna letar hela tiden efter nya metoder för att rädda fler hjärnceller. Hade vår dotter inte fått akutvård med kylbehandling (som bara har funnits i 6 år) så skulle hennes och vår framtid kunnat se helt annorlunda ut.


Idag är vår dotter, som fick namnet Sophie, en glad liten bebis. Vi är väldigt tacksamma och lyckliga att vi får ha henne hos oss. Om och i så fall hur hon kommer påverkas av sin tuffa start kan ingen veta utan det är något framtiden får utvisa.

Det här är en upplevelse som vi alltid kommer bära med oss och något som jag önskar att ingen ska behöva gå igenom. Detta har gjort att vi startat en insamling hos hjärnfonden om barnhjärnan och asfyxi.

Ungefär 1 av 100 barn råkar ut för olika grad av syrebrist vid förlossningen. Tillsammans kan vi genom denna insamling bidra till att forskningen ska kunna fortsätta och ge dessa barn en ljusare framtid!

Min önskan är att få en spridning på denna insamling för att kunna ge dessa barn en ljusare framtid genom bidrag till forskningen.

Läs mer om insamlingen på hjarnfonden.se

Jenny, Mälarhöjden

Publicerad 21:01, 29 oktober 2017
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: