Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Snart dags för inflyttning i nya Årstahusen vid Årstaberg

IKANO BOSTAD. Det blåser lite kallt när vi träffas vid Årstahusens byggarbetsplats. Här, mellan Årstabergsparken och cykelbanan till Södermalm, håller Ikano Bostad på att bygga de tre första husen i det nya Årstahusen.

Snart kliver vi in i värmen i en av de gemensamma lokalerna som finns i varje hus. Det är högt i tak och hemtrevligt inrett med bäddsoffor, kuddar och smarta bord.

– Borden kan sättas ihop till långbord när man till exempel ska ha kalas, säger Johanna Östman Wahlström på Ikano Bostad som ska visa oss runt i huset.

Samlingslokalen har även ett litet pentry och toalett samt stora fönster mot cykelbanan. Det är en trivsam miljö.

Lokalen är utmärkande för området Årstahusen; arkitekturen lyfter fram flera naturliga mötesplatser för att skapa trygghet och en vi-känsla bland de boende.  Andra mötesplatser är till exempel de sociala tvättstugorna med sittgrupper samt grillplatser på innergårdarna.

Syftet med de sociala ytorna är att få de boende att lära känna varandra och träffas i vardagen och utifrån intresse skapa olika gemenskapsgrupper, exempelvis odling- eller löpargrupper.

Bostadsrättsföreningarna har också passande namn som Träffas, Umgås och Trivas. Första kvarteret heter Mötesplatsen och består av tre 16-våningshus, var och ett med 78 lägenheter.

Strax intill huset, vid Årstabergs station, stannar pendeltåget. Även tvärbanan och flera busslinjer går förbi här. Dessutom ligger husen precis intill cykelbanan. Med cykel kan man via Årstabron ta sig till Södermalm på fem minuter.

– Det som är unikt med dessa bostäder är ju framförallt läget, att det är så bra kommunikationer, säger Johanna. För barnfamiljer blir det smidigt att lämna och hämta eftersom kommunikationerna är så bra. Egentligen behöver inte boende ha bil här. Det är ju nästan stadsläge på husen.

Johanna menar att Årstahusen har samma kvalitéer som Liljeholmskajen fast med bättre kommunikationer och ett mer fördelaktigt prisläge. Skolan byggs mitt i området och det kan även bli aktuellt med en livsmedelsaffär.

När vi åker upp i huset närmast Årstabron blir man varse om hur högt det ligger och vilken fin utsikt det är. Trots att det är lite disigt denna aprildag ser man Årstaviken, Södermalm och landmärken som Stadshuset, Hötorgsskraporna och Globen.

På andra sidan huset pågår bygget med Sjöviksskolan för fullt. När den är klar om drygt ett år ska elever i årskurserna 1-6 gå där. Om några år är det en 1-9-skola med upp till 1200 elever. Dessutom planeras tre förskolor i området.

Johanna lyfter även fram närheten till naturen som ett stort plus för området. Nedanför oss ligger Kråkberget som är en del av Årstabergsparken. Här byggs gångvägar och här ska staden placera ut fågelholkar, för att gynna fågellivet.

Åt andra hållet, på andra sidan järnvägen ligger Årstaskogen. Dit är det enkelt att ta sig och många fortsätter till fots runt hela Årstaviken. En annan populär runda är åt andra hållet via Trekanten, Vinterviken och utmed Mälarens stränder. Där finns även padel-banor, utegym och kajakuthyrning.

Vi åker ner några våningar. Arbetsledaren Sebastian Lundegard tar oss med till en färdigbyggd visningslägenhet. Vi kliver in. Det är en yteffektiv fyra på 85 kvadratmeter med balkong runt hela ena sidan av bostaden. Stora fönster som går långt ned mot golvet ger mycket ljus och rymd. Alla lägenheter i huset har antingen en balkong eller uteplats med utsikt mot lummig naturpark eller fantastisk utsikt över Stockholm.

– Det som jag tycker är speciellt med det här bygget är att det ligger så högt. Det märks att det är uppe på ett berg med bra utsikt. Dessutom är Årstabergsområdet stort, drygt 1000 lägenheter ska byggas i här.

Årstaberg har fram tills nu varit lite av ett slitet mellanområde med industri- och kontorsbyggnader. Med den nya bostadsbebyggelsen kan Liljeholmen och Midsommarkransen knytas ihop med Årsta.

Kvarteret Mötesplatsen är de första husen som byggs i Årstahusen. Det första spadtaget togs för drygt ett år sedan och för närvarande jobbar ett 50-tal byggnadsarbetare med husen, 7-8 av dem är kvinnor som deltar i Hentverkarna, Ikano Bostads snickarlärlingsutbildning för kvinnor.

Byggbolaget jobbar aktivt med att utveckla kulturen och arbetsmiljön på arbetsplatsen. Tillsammans med en forskare från KTH genomförs utbildningar för de anställda och samtal om arbetsmiljö, säkerhet, värderingar och beteenden. 

Första inflyttning i Årstahusen äger rum under vintern 2018-2019.

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Ikano Bostad.

Vill du se en visningslägenhet i Årstahusen? Läs mer här.

Publicerad 18:07, 11 april 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: