Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

entreprenörer

Så ska det bli enklare att driva företag i Hägersten-Älvsjö

Publicerad 18:20, 15 oktober 2021

Hur kan Stockholms stad göra det enklare att driva företag i Hägersten-Älvsjö? Vilka behov och önskemål har företagarna i stadsdelen och vilken påverkan har till exempel trafiken, parkeringsmöjligheter, belysning och nybyggnation för verksamheterna? För att komma det lokala näringslivet närmare och förbättra villkoren för företagande bjuder staden nu in till en ny form av företagsdialoger. 

Älvsjöbon Staffan Ingvarsson är vd för Stockholm Business Region (SBR) och har under pandemin genomfört en digital företagarturné runt om i stadsdelarna. Nu har turen kommit till Hägersten-Älvsjö.

Hur kan staden förbättra förutsättningarna för företagare i Hägersten-Älvsjö?
– I grunden handlar det om att Stockholm ska vara en riktigt bra kommun. Vi ska vara tillgängliga, kunna ge snabb service och ha en nära dialog med det lokala näringslivet. Sedan får man anpassa sig efter de olika företagens behov. Utmaningarna för ett stort företag som Ericsson skiljer sig förstås från de som min lokala skomakare har här i Älvsjö, säger Staffan Ingvarsson.

Vilka förebilder har du bland landets kommuner, vilka har ett bra företagsklimat?
– Det finns många bra förebilder, i vårt närområde är till exempel Solna och Nacka bra på dialog och att ge bra service till det lokala näringslivet. Även Eskilstuna och Haninge har visat att de kan detta. 

Kontakten med företagen är viktigt och under företagsdialogen kan företagare ställa frågor till SBR och flera av stadens förvaltningar bland annat stadsdelsförvaltningen.

– Det kan handla om att lösa en del praktiska problem som företagare har. Dialogmötena är en möjlighet att direkt påverka den egna situationen och bidra till stadsdelens utveckling. Till dialogen har vi representanter från flera olika förvaltningar, som till exempel stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret och trafikkontoret, säger Staffan Ingvarsson.

LÄS ÄVEN: Entreprenörer bygger ny större grönsaksodling under Liljeholmskajen

Från de tidigare mötena har det visat sig att det finns ett stort informationsbehov, företagarna vill veta i god tid när staden ska göra förändringar i den fysiska miljön, till exempel trafikförändringar och byggen. Med bättre information kan företagarna anpassa sina verksamheter utifrån de förändringar som sker och staden kan fånga upp behov och synpunkter. 

För att få ett större fokus på det lokala näringslivet, sjösatte Stockholms stad en ny näringslivspolicy. SBR följer upp policyn genom årliga mätningar av den kommunala servicen till företagare. 

Det företagarna framförallt gillar i Stockholm är hur staden sköter brandskydd och livsmedelskontroll. 

Däremot är företagare mycket missnöjda med hur staden sköter hanteringen av bygglov och serveringstillstånd. Ett så kallat Nöjd kund index är bland de lägsta i landet inom dessa områden.

– Bygglov är idag en manuell process som tar för lång tid. Den måste bli enklare. Vi jobbar tillsammans med stadsbyggnadskontoret för att digitalisera bygglovsprocessen. Där har vi bland annat Nacka som förebild.

– Vad gäller serveringstillstånd hade vi tidigare en digital tjänst som vi var tvungna att ta ner på grund av legala skäl. Tjänsten är nu på väg tillbaka och då är det meningen att det ska bli enklare och smidigare att söka tillstånd, säger Staffan Ingvarsson.

Hur ser du på i ansvarsfördelningen mellan SBR och stadsdelsförvaltningen rörande företagsfrågor? Är den tillräckligt tydlig? Vem gör vad?
– Jag tycker ansvarsfördelningen är tydlig. Stadsdelen har ett ansvar utifrån det geografiska områdesansvaret och då i stor utsträckning kopplat till platsutveckling och trygghetsfrågorna. 

– SBR har ett bredare främjandeuppdrag och kan jobba med alla de frågor som är stadsövergripande.

LÄS ÄVEN: Nyöppnat i Örnsberg: Musiklärare hyr ut instrument till elever

I Stockholm finns det 85 000 företag som har en omsättning på mer än 300 000 kronor. Cirka hälften av dessa företag i har 1-4 anställda. I Hägersten-Älvsjö finns 6800 företag. 

Hur når ni alla dessa företag?
– De sker på flera olika sätt. Dels genom stadsdelsförvaltningarna och sociala medier, men vi samarbetar även med organisationerna Företagarna, Svenskt näringsliv och de lokala företagsgrupperna, som till exempel Företagsgruppen Liljeholmen.

Vi når framförallt de företag som är beroende av det lokala samhället. Varje dialog brukar det vara med cirka 20-40 företag.

I Stockholm Business Regions budget för 2022 är det fortsatt tydligt fokus på det lokala näringslivet.

Vilken erfarenhet har du själv av företagande?
– Personligen har jag ingen erfarenhet av företagande, men det finns företagare i släkten, bland annat min farfar som drev skobutik i Dalarna. Jag själv har jobbat i offentlig sektor i över 20 år och det är jag bra på. Jag vet hur man gör en kommun riktigt bra. Det jobbar vi på nu.

Hägersten-Älvsjös cirka 7000 företag bjuds nu in att delta i företagsdialogen och ställa frågor till Staffan Ingvarsson och representanter från Hägersten-Älvsjös stadsdelsnämnd och stadsdelsförvaltning, stadsbyggnadskontoret, exploateringskontoret och trafikkontoret. 

Läs mer om företagsdialogen här 

Fler lokala nyheter i Hägersten-Älvsjö? Prenumerera på Bättre stadsdel (200kr/år)

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: