Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Förskolegårdarna i Marievik blir trånga, skuggiga och blåsiga

DEBATT. Nu ställer staden ut ett nytt planförslag för Marievik, kontorsområdet vid Södertäljevägen, nära Liljeholmen. Det förslag som man lade fram 2016 blev så hårt kritiserat att byggnadsnämnden drog tillbaka det. Kritiken gällde bland annat att de mycket höga husen skuggade badet vid Tanto och att miljön för barn var usel. 

I det nya förslaget har husen närmast Södermalm blivit lägre, och de andra högre. Det blir mer skugga i närområdet, och mindre i Tanto.  Vi i nätverket Barns Utemiljö i Staden (BUMS), har kollat vad det nya förslaget innebär för barnen. Vi har sett att planförslaget inte blivit bättre. Det har istället den sämsta barnmiljö vi sett.

Det finns tre förskolor på upphöjda gårdar inne i tre av kvarteren. Ett av kvarteren kallas M22. Där ligger förskolegården för 72 barn på fjärde våningen. Kring gården står ett hus med 27 våningar, ett med 18 våningar, två med 11 våningar och två med nio våningar. Mellan de här höga husen finns fem meter breda mellanrum i alla väderstreck. De kommer att fungera som vindtunnlar.

Några timmar under dagarna runt midsommar finns det sol på en del av gården. Resten av året är det skugga. Gården blir trång, hälften av stadens miniminorm, skuggig, blåsig och platt. Kvarteret är omgivet av bilgator. Vägen till parker blir lång, och parkerna är redan överbelastade av barn från andra förskolor som saknar gård.

Förskolechefen i Hägersten-Liljeholmen Anna-Maria Brunner sa i barnkonsekvensanalysen att hon ser svårigheter och risker med den här planeringen. Hon sa såhär:” ..” barnen har behov av stora ytor, natur, parker och variation. De behöver också få vara högljudda och springa. Lekytor inomhus kan aldrig ersätta eller erbjuda samma kvaliteter som lekytor utomhus. Ur ett förskoleperspektiv finns det svårigheter och risker med planeringen av kvarteren M15 och M22.

Brunner bedömer att lösningarna kommer bli krångliga och personalkrävande eftersom det kräver extra personal att ta sig med barngrupper från och till olika våningar ur ett säkerhetsperspektiv. Risken är att förskolegrupperna stannar inomhus och att det blir svårt att hitta bra personal eftersom det blir tungarbetat med logistiken”.

Vilka föräldrar vill ha sina barn i sådana förskolor? Och vem vill arbeta där?

Vi i BUMS anser att planen för Marievik måste omarbetas en gång till, nu med hänsyn till barnens behov. Vi hoppas också att föräldrar hör av sig till Stadsbyggnadskontoret och ger sin åsikt.

 BUMS, Barns utemiljö i staden. barnsutemiljo.com

Bilden: Marievik sett från Södertäljevägen om planförslaget går igenom. Bakom vart och ett av de tre höga husen närmast Södertäljevägen ligger en förskolegård några våningar upp. Bild Stockholms stad. Bild: Stockholms stad

Synpunkter kan lämnas på det nya planförslaget fram till den 16 oktober: stadsbyggnadskontoret@stockholm.se<stadsbyggnadskontoret@stockholm.se

Här finns bilder på projektförslaget: vaxer.stockholm/projekt/marievik2.

Swecos Barnkonsekvensanalys för Marievik kan beställas den som pdf på barnsutemiljo.com

Publicerad 18:16, 8 oktober 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabrikens vårmarknad 20-21 mars

    20 mars kl.11:00 - 21 mars kl.17:00
  2. Edelcrantzloppisen 2021

    18 april kl.11:00 - 15:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Äter du pizza idag?

View Results

Publicerad 20:29, 1 januari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: