Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta stockholm

Ny rapport: Dessa stadsdelar gynnades mest av distansarbete under pandemin

Publicerad 10:34, 6 april 2022

Förutsättningarna för stadsliv i olika stadsdelar har varierat kraftigt under coronapandemin. City, östra Kungsholmen och centrala Södermalm samt arbetsplatsdominerade stadsdelar som Kista drabbades mest. Stadsdelar som Midsommarkransen, Aspudden och Bredäng är vinnare.

Det visar rapporten ”Stadsliv på hemmaplan” som konsultbolaget Spacescape gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm. Konsulterna har undersökt hur dagbefolkning och restaurangomsättning förändrats i olika delar av Stockholmsområdet under pandemin.

Under pandemin ökade dagbefolkningen främst stadsdelar med hög boendetäthet, få arbetsplatser och god socioekonomi. Det var framförallt i innerstadens utkanter eller i stadsdelar nära city, samt nybyggda stadsdelar. Förutom Midsommarkransen, Aspudden och Bredäng är Fredhäll och Lilla Essingen exempel på sådana täta närförorter. 

– Analysen visar att täthet har en stor betydelse för om en ökad dagbefolkning skapat bättre förutsättningar för service och stadsliv. Socioekonomiskt starka, men glesa villaområden har i mindre grad förändrats under pandemin än socioekonomiskt starka men täta närförorter, kommenterar Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Effekterna är större i de områden som tappat befolkning än de som ökat, vilket förklaras av att koncentrationer av arbetsplatser spridits ut över större områden.

Även om en tredjedel av restaurangsektorns omsättningstapp i Stockholms län skedde i centrala Stockholm tror Fastighetsägarna att risken är liten att city skulle bli folktomt om distansarbetet fortsätter i stor omfattning. Nyetableringar och stora investeringar och ett totalt ökat antalet kontorssysselsatta i Stockholmsregionen talar emot det.

LÄS ÄVEN: Distansarbete: Så kan sovstaden omformas till småstaden

Söder om söder har restaurangnäringen i Midsommarkransen haft en god omsättningstillväxt, medan Årsta och Hammarbyhöjden, trots en betydande ökning i dagbefolkning, haft en blygsam mer omsättningsökning.

Om distansarbetet fortsätter i större omfattning, gynnas täta stadsdelar nära city. I Aspudden skulle ett scenario med tre arbetsdagar hemma innebära att den tillgängliga befolkningen ökar med nästan en fjärdedel.

Fastighetsägarna menar att utbudet runt kontoren är viktigt. 

– Idealet framöver är blandning av människor, funktioner, utbudsmix som skapar mer robusta områden. I tätbebyggda välbeställda men bostadsdominerade områden finns viss potential för etableringar som kan locka ut hemarbetarna i sitt närområde, skriver Fastighetsägarna i rapporten.

Fastighetsägarna är en branschorganisation som har i uppgift att förbättra villkoren för medlemmarna, 15 000 fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Tack för att du läser Bättre stadsdel och välkommen att prenumerera och samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning!  Här klickar du för att prenumerera.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: