Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

karta stockholm

Ny rapport: Dessa stadsdelar gynnades mest av distansarbete under pandemin

Förutsättningarna för stadsliv i olika stadsdelar har varierat kraftigt under coronapandemin. City, östra Kungsholmen och centrala Södermalm samt arbetsplatsdominerade stadsdelar som Kista drabbades mest. Stadsdelar som Midsommarkransen, Aspudden och Bredäng är vinnare.

Det visar rapporten ”Stadsliv på hemmaplan” som konsultbolaget Spacescape gjort på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm. Konsulterna har undersökt hur dagbefolkning och restaurangomsättning förändrats i olika delar av Stockholmsområdet under pandemin.

Under pandemin ökade dagbefolkningen främst stadsdelar med hög boendetäthet, få arbetsplatser och god socioekonomi. Det var framförallt i innerstadens utkanter eller i stadsdelar nära city, samt nybyggda stadsdelar. Förutom Midsommarkransen, Aspudden och Bredäng är Fredhäll och Lilla Essingen exempel på sådana täta närförorter. 

– Analysen visar att täthet har en stor betydelse för om en ökad dagbefolkning skapat bättre förutsättningar för service och stadsliv. Socioekonomiskt starka, men glesa villaområden har i mindre grad förändrats under pandemin än socioekonomiskt starka men täta närförorter, kommenterar Helena Olsson, chef för stadsutveckling på Fastighetsägarna i ett pressmeddelande.

Effekterna är större i de områden som tappat befolkning än de som ökat, vilket förklaras av att koncentrationer av arbetsplatser spridits ut över större områden.

Även om en tredjedel av restaurangsektorns omsättningstapp i Stockholms län skedde i centrala Stockholm tror Fastighetsägarna att risken är liten att city skulle bli folktomt om distansarbetet fortsätter i stor omfattning. Nyetableringar och stora investeringar och ett totalt ökat antalet kontorssysselsatta i Stockholmsregionen talar emot det.

LÄS ÄVEN: Distansarbete: Så kan sovstaden omformas till småstaden

Söder om söder har restaurangnäringen i Midsommarkransen haft en god omsättningstillväxt, medan Årsta och Hammarbyhöjden, trots en betydande ökning i dagbefolkning, haft en blygsam mer omsättningsökning.

Om distansarbetet fortsätter i större omfattning, gynnas täta stadsdelar nära city. I Aspudden skulle ett scenario med tre arbetsdagar hemma innebära att den tillgängliga befolkningen ökar med nästan en fjärdedel.

Fastighetsägarna menar att utbudet runt kontoren är viktigt. 

– Idealet framöver är blandning av människor, funktioner, utbudsmix som skapar mer robusta områden. I tätbebyggda välbeställda men bostadsdominerade områden finns viss potential för etableringar som kan locka ut hemarbetarna i sitt närområde, skriver Fastighetsägarna i rapporten.

Fastighetsägarna är en branschorganisation som har i uppgift att förbättra villkoren för medlemmarna, 15 000 fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Tack för att du läser Bättre stadsdel och välkommen att prenumerera och samtidigt bygger du Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Trevlig läsning!  Här klickar du för att prenumerera.

Publicerad 10:34, 6 april 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Gröndalsrevyn 2022: Julskandal på flygterminal

    3 december kl.15:00 - 4 december kl.18:00
  2. Julmarknad Kristalltorget i Solberga

    4 december kl.11:30 - 15:00
  3. Jul på Kajen

    17 december kl.12:00 - 18:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Varför ska man ska rösta?

Den tillfälliga vallokalen för förtidsröstning utanför Hemköp på Telefonplan har öppnat. På onsdagen startade förtidsröstningen och varje dag fram till valdagen 11 september håller den provisoriska lokalen öppet.

Lokaler för förtidsröstning finns i Bredäng, Fruängen, Hägerstensåsen, Telefonplan, Östberga, Hornstull och Liljeholmstorget.

Varför ska man ska rösta?

Lalita, 34 , Midsommarkransen  

– Jag tycker att det är viktigt att rösta, gör man inte det så riskerar man man att ge sin röst till ett parti man inte vill ha. Det är allas ansvar att rösta.

Borhane, 53

 – Jag vill inte rösta eftersom politikerna inte gör som de säger.

 Johanna, 27

 – För att man är en del av samhället och det är ett ansvar man har att gå och rösta.

Nurul, Västberga 

– Det är mycket viktigt att rösta i en demokrati. Som samhällsmedborgare måste man vara insatt och veta hur det fungerar och vad som händer i samhället. Jag planerar att vara är bortrest 11 september så därför vill jag förtidsrösta.

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 20:14, 23 augusti 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: