Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Det brukar bli många mer eller mindre sanna historier”

Publicerad 09:14, 8 januari 2017

Snart har du chansen att lyssna till spännande berättelser i Axelsberg. Eller varför inte själv berätta en historia? Kanske du har en skröna du bill dela med dig av?

Det är berättarkaféexperten Kerttu Jokela som nyligen flyttat till Axelsberg som nu drar i gång en berättarstudio i Café Mulus lokaler i Axelsberg.

– Det brukar bli många mer eller mindre sanna historier, och många av dem kan vara riktigt spännande att lyssna till, säger Kerttu Jokela som tillsammans med kaféägaren Hanna Raimondi  palnerar det nya projektet.

Kerttu Jokela är själv född och uppvuxen på landsbygden i södra Finland där berättarkulturen var stark.

– Man berättade historier hela tiden och det var när jag insåg att alla historier som pappa berättade inte kunde vara sanna som jag verkligen blev intresserad av berättarkulturen.

1977 flyttade hon till Stockholm och sedan 2006 har hon hållit i flera berättarkaféer på platser runt om i staden. Det har varit på olika i församlingshem och bibliotek i Sundbyberg, Botkyrka och Huddinge.

mulu-3-of-3

 

Och nu står alltså Axelsberg på tur. Det finns några enkla regler för berättarkaféer som Kerttu brukar inleda med att berätta för de som är på plats.

– Jag rekommenderar att man ska hålla på i maximalt 7-8 minuter med sin historia. Blir det längre är det svårt att behålla koncentrationen för publiken.

15970644_10154366638498237_712350344_n

När alla är klara brukar Kerttu göra en sammanfattning av de olika berättelserna.

– Det är inte sällan som det  brukar uppstå ett tema under de två timmarna kafét håller på. Ibland har någon med sig en historia men så passar inte den in utan då tar man en annan. Folk inspireras ofta av varandra.

Man jobbar på att fixa mikrofon och högtalare så alla ska höra bra och när en berättare är klar är det nästas tur. Ingen diskussion eller frågor finns utrymme för efter en historia.

– Det brukar bli mer eller mindre sanna historier, anekdoter eller skrönor. Men också livshistorier eller allvarliga och sanna berättelser. Vi får se.

Berättarkaféet sker i samarbete med organisationen Liv i Sverige och planerar att ha öppet en gång i månaden med start söndag 29 januari kl 15.

mulu-1-of-3

 

 

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: