Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Debatt: Vi vill utveckla stadsdelsnämnderna

Publicerad 19:29, 31 augusti 2017

Replik på Moderaternas förslag att slå ihop stadsdelsområdena Älvsjö och Skärholmen med Hägersten Liljeholmen

DEBATT. Ett av syftena med stadsdelsnämndsreformen var att främja närdemokratin. Som det står i förvaltningens tjänsteutlåtande har stadsdelsnämnderna inneburit närmare kontakt mellan medborgare och politiker och genvägar från förslag till beslut.

Under nuvarande mandatperiod har vi i majoriteten satsat på medborgardialoger för att vi vill veta vad medborgarna tycker i olika frågor och vad som kan bli bättre i stadsdelen. Det är ett viktigt arbete som vi vill fortsätta att utveckla. Medborgares, politikers, föreningars och företagares lokala engagemang stärker stadsdelarnas kvaliteter. Vi vill att lokala medborgardialoger och diskussioner oftare ska utgöra underlag när Stockholms förtroendevalda politiker fattar beslut.

Vi vill att stadsdelsnämnderna ska få ansvara för fler verksamhetsområden än idag. Sedan införandet av stadsdelsnämnderna har ansvaret för flera verksamhetsområden som till exempel bibliotek, grundskola och snöröjning blivit bortlyfta från stadsdelarna och centraliserade. En centralisering av verksamheter och beslut ökar avståndet till medborgarna. Istället för avveckling och nedmontering, som motionärerna föreslår, vill vi i majoriteten utveckla stadsdelsnämnderna.

Att minska antalet stadsdelsnämnder från fjorton till fem skulle innebära att staden flyttar besluten längre bort från medborgarna och försvårar för dem att göra sina röster hörda och minskar deras inflytande i frågor som rör deras vardag. Invånarantalet per stadsdel skulle därtill öka markant.

Samarbeten mellan två eller flera stadsdelar sker redan inom verksamhetsområden där det går att se samordningsvinster. Att slå samman flera stadsdelsnämndsområden skulle inte vara fördelaktigt för flertalet verksamheter som stadsdelsnämnderna ansvarar för. Inte minst för att den lokala förankringen skulle gå förlorad.

Jessica Jormtun m.fl. (MP)
Eva Fagerhem m.fl. (S)
Carita Stenbacka Tenezakis (V)

(Detta är ett Särskilt uttalande till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2017-08-31 ang Ärende​ ​9,​ ​Stadsdelsnämndsreform (Motion från M)

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: