Så var det att jobba på Långbro sjukhus på 1970-talet – ny utställning i Fruängen
fruängen Publicerad 15:10, 28 november 2023I lördags hade Lara Celebi, som går sista året på Midsommarkransens gymnasium, en vernissage på Fruängens bibliotek. Hon har gjort en utställning om sin mormors tid som mentalsjuksköterska på Långbro sjukhus.
På plats på vernissaget fanns även mormodern Lillemor Stridh. Hon jobbade ett tiotal år på Långbro sjukhus med start på 1970-talet.
– Jag var bara 18 år när jag började där, så jag kom direkt från gymnasiet. Det var lite chockartat. Det är en stor skillnad från hur det är idag, men det är ju ändå 50 år sedan. Det var spännande för en artonåring att komma dit, säger Lillemor Stridh.
Lillemor Stridh började jobba som mentalsjuksköterska på Långbro sjukhus år 1973. Hon berättar att sjukhuset från början var så gott som självförsörjande. Under sin tid där hade verksamheten uppemot 1100 patienter och lika många i personalstyrkan. Patienterna på Lillemor Stridhs avdelning hade en stor spridning både när det gäller ålder och diagnoser.
LÄS ÄVEN: Mälarhöjdsbo ställer ut på lokalt undergroundgalleri
– Det här var år 1973 och då fick man en fast heltidsanställning direkt. Jag var ung och oerfaren inom psykiatrin. När det fattades personal på andra kliniker fick vi som var övertaliga gå dit och ersätta. Då kunde man hamna på intag eller extravak, och såna saker. När det ringde i telefonen på morgonen fick man lite ont i magen, för man undrade vart man skulle ta vägen.
Lillemor Stridh vittnar om en tuff tillvaro för patienterna. Exempelvis så duschades patienterna varje dag enligt en löpande band-princip.
– De hade inga egna rum utan de sov i såna ”fyra-salar”. Det var fyra personer som bodde i samma sal och deras ägodelar fick plats i en liten garderob. Många som var där hade varit i vården hela livet, eller åtminstone i långa delar av sina liv.
Hon fortsätter:
– Vi hade två salar med dementa. Några satt i rullstol, de var sena i sin demenssjukdom. De som jobbade natt började med att ta upp dem klockan fem på morgonen. De fick ingen frukost, ingenting. Frukost fick de först några timmar senare av oss som började jobba halv åtta… Mycket har blivit bättre sedan dess!
Även för personalen själva var Långbro en tuff plats att vistas på, berättar den tidigare sjuksköterskan.
– Man bodde inom sjukhusområdet och man var i princip livegen. Om man skulle in till stan så fick man söka permission.
Idag är Lillemor Stridh pensionär, men hon har ändå valt att fortsätta jobba extra som vårdare på ett demensboende. Hon ser en oroväckande trend, nämligen att alkoholrelaterade demenser ökar.
– Och de som har alkoholdemens kan vara väldigt utåtagerande.
LÄS ÄVEN: De protesterar mot förtätningen i Fruängen: Därför måste grönområdet finnas kvar
Under hösten har Lara Celebi samlat in bilder från den tid då hennes mormor arbetade på Långbro. Projektet tog fart i september och Lara Celebi berättar att det har varit en tidskrävande process.
Tanken var från början att göra en mer omfattande utställning som även skulle inbegripa Fruängens historia – familjen har varit Fruängen trogna i hela tre generationer – men när det närmade sig vernissage stod det klart att det inte riktigt fanns utrymme för det. Trots det är Lara Celebi ändå nöjd med sitt arbete.
Hur har det varit att göra detta projekt?
– Kul! Det har varit väldigt lärorikt.
Utöver Lara Celebis bildvisning pågår just nu ett antal andra utställningar i Hägersten-Älvsjö som är skapade av ungdomar. I år har stadsdelen, med hjälp av bidraget ”Stöd till ungas egna kulturprojekt” från Kulturförvaltningen, satsat särskilt mycket på ungdomars kulturella skapande. Det berättar Katarina Seth, som är fritidsledare på Liljeholmshuset och en av de drivande krafterna bakom stadsdelens kultursatsning.
Hon har agerat coach åt Lara Celebi och andra ungdomar under hösten.
– Det här är en kultursatsning där unga som är mellan 13-22 år får förverkliga sina kreativa idéer, säger Katarina Seth.
Liljeholmshuset är en mötesplats för unga inom Ung fritid hos stadsdelen Hägersten-Älvsjö. Enligt Katarina Seth är samtliga av enhetens olika mötesplatser (Liljeholmshuset, Fruängens mötesplats, Älvsjö ungdomshus och Kosmos i Gröndal) involverade i ”Stöd till ungas egna kulturprojekt”.
– Vi samarbetar med varandra, och just nu är det flera grejer på gång. Det är både modedesign, foto, konst och cosplay.
Verksamheten har finansierats med hjälp av stöd från Kulturförvaltningen.
– Vi som enhet, Ung fritid, sökte det här stödet och fick sedan pengar för hela år 2023. Det är denna summa som vi just nu distribuerar, genom att ungdomar får söka in till oss. De berättar om sina kulturprojekt och vad de vill göra, och så coachar vi dem.
LÄS ÄVEN: Anrik musikförening flyttar till Bredäng: Här kan vi testa nya idéer
Hur ska man gå tillväga om man är ung och har en kreativ idé?
– Om man är ungdom och vill skapa grejer så kontaktar man oss! Vi försöker jobba med aktiviteter och workshops. Vi lyssnar in vad ungdomarna vill göra så att vi kan möta upp dem och ta deras intresse vidare, i en ny workshop.
Katarina Seth lägger till:
– Just nu har vi inga fasta program för höst eller vår, utan det är mer så att vi lägger upp saker allt eftersom, på vårt instagramkonto, just för att kunna ha en dialog med ungdomarna.
För att få kontakt med Liljeholmshuset går det att mejla dem på liljeholmshuset@stockholm.se. De har även ett Instagramkonto där det finns mer information.
Långbro mentalsjukhus – en utställning av Lara Celebi
Plats: Fruängens bibliotek
Datum: 23 november-20 december
Vad: Bildvisning samt anekdoter från Lillemor Stridh, som jobbade på Långbro när det var mentalsjukhus. Utställningen hänger vid ett skyltfönster och därmed går det att ta del av utställningen även utanför bibliotekets öppettider.
Långbro sjukhus
Långbro sjukhus utgjorde tidigare ett psykiatriskt sjukhus i Långbro. Byggdes 1905–10 och lades ned 1997. Långbroparken utgör det tidigare sjukhusets kärnområde.
Sjukplatserna på anstalten uppgick 1912 till 640. År 1922 fullbordades en ny paviljong varigenom platsantalet utökades till 730. Till följd av ytterligare utbyggnad uppgick platsantalet då det var som störst, på 1970-talet, till 1350. Därefter påbörjades avvecklingen så att det 1993 fanns 600 platser, varefter sjukhuset helt nedlades 1997.
Den tyske nazisten Hermann Göring var vid flera tillfällen under perioden 1925–1927 intagen på Långbro sjukhus på grund av psykisk ohälsa, som en följd av hans morfinmissbruk.
Källa: Wikipedia
Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!
Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519
Läs mer:
Mest lästa:
- Pojke påkörd av tvärbanan
- Restaurang Tarantella förstörd i sprängdåd: Vi kommer tillbaka – ännu starkare
- Falska SMS lurar äldre på miljontals kronor – fyra misstänkta åtalas – så har de agerat
- Nu avgörs vad det blir efter Aspuddens bokhandel – Aspuddsborna vet vad de vill ha
- Digital fritidsgård öppnar i Hägersten-Älvsjö – så fungerar den
Följare 19,5k