Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

lövholmen

Debatt: Viktigare än någonsin att slå vakt om de byggnader som finns kvar på Lövholmen

DEBATT. Många har redan sett nyheten om den stora branden i Kolsyrefabriken, granne med Nitrolacken i Lövholmen.

Byggnaden som förstördes var från 1890-talet, påbyggd i flera omgångar under 1900-talet. Det ursprungliga huset var ritat av Axel Hugo Djurson 1896, och under årens lopp gjordes ett stort antal om- och tillbyggnader av stora arkitektnamn som Håkon Ahlberg, Lars Magnus Giertz och Nils Tesch. Man satsade på kvalitetsarkitektur.

Kolsyrefabriken är precis som Nitrolacken ett oerhört viktigt industriminne, som både arkitektoniskt och historiskt gör Lövholmen till en så speciell plats. I virrvarret av byggnader ryms berättelsen om de tusentals arbetare som slet här i nästan hundra års tid, och som var helt grundläggande i utvecklingen av storstaden Stockholm. Industrin, tekniken, handeln, arbetet, omvärldskontakter, konsumtionen, vardagen, kampen – allt fanns kvar här.

LÄS ÄVEN: Efter misstänkt mordbrand på Lövholmen: Ökat intresse för industribyggnaderna

Förlusten gör väldigt ont, inte minst eftersom denna berättelse snart är helt utraderad. Lövholmen är det sista stadsnära industriområdet som finns bevarat i Stockholm, och inom några år kommer det att nästan helt ersättas av lyxbostäder av det mest konventionella slag man kan tänka sig. Delar av grannfastigheten Beckers färgindustri, idag konsthallen Färgfabriken och ateljéhuset Färgkontoret, riskerar att bli det enda som finns kvar. Men Lövholmens historia kan inte berättas i isolerade solitärer. Tvärtom är det mångfalden av byggnader, historiska lager och uttryck som måste bevaras.

För bara några år sen rymde Kolsyrefabriken konstnärsateljéer. Huset hade kunnat fortsätta vara en fantastisk plats för kulturskapande och andra verksamheter – istället är den reducerad till en brandruin.

Nu är det viktigare än någonsin att slå vakt om de byggnader som står kvar på Lövholmen – inte minst Nitrolackfabriken som även den ritats av Nils Tesch. Rädda Lövholmen!

En antikvarisk utredning av Kolsyrefabriken finns här

Svante Helmbæk Tirén, konsthistoriker, frilansande skribent och curator med inriktning på arkitektur och konsthantverk. Han har tidigare arbetat med Moderna museet, Nationalmuseum och Färgfabriken och varit gästföreläsare vid bland annat Kungliga konsthögskolan och Konstfack.

Publicerad 22:18, 1 augusti 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: