Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Succé för mikrobryggeri i Mälarhöjden – vänner tar garageprojekt till ny nivå

Publicerad 11:16, 27 juni 2024

– Vi strävar inte efter perfekt öl, vi vill ha kul när vi gör den! För snart 10 år sedan startade barndomsvännerna och scouterna Johan Strid och Patrik Arnoldsson tillsammans med Christer Forsblad att brygga öl i Johans garage i Mälarhöjden. Det blev snabbt en succé. Nu driver de bryggeriet som en förening, Bryggeri 99.

Här kan du prenumerera på Bättre Stadsdel

Målet med föreningen är att främja ölbryggarkulturen och att överskottet ska gå till scoutrörelsen, där bryggerientreprenörerna träffades i fjortonårsåldern.

Namnet Bryggeri 99 kommer delvis från att de håller till på gatunummer 99.

– Men också för att inte all öl vi tillverkar blir helt hundra, säger Johan Strid och skrattar.

LÄS ÄVEN: Mikrobryggeriet Hopsan flyttar till Midsommarkransen

Varför de gick från ett hobbyprojekt till att starta förening var av lagliga skäl. Företag började höra av sig för att ha event, men utan att vara en förening kunde de inte fakturera. De bryggde dessutom mer än vad de kunde dricka upp, så de behövde hjälp med att dricka upp den.

Johan Strid och Patrik Arnoldsson hälsar medlemmarna välkomna till föreningsmötet

Nu som förening säljer de egenbryggd lättöl vid olika tillställningar för att finansiera driften och föreningen, men också för att stötta scoutrörelsen. Förra året samlade de in 115 000 kronor till scouterna och även om det är den lokala klubben de har störst anknytning så går delar av överskottet även till scouterna i stort. Förra året samlade de till exempel in pengar för att ukrainska ungdomar skulle få åka på scoutläger.

– Alla scouter är viktiga, inte bara dem närmast oss, säger de.

Föreningen har vuxit sig stor under åren och nu är de cirka 240 medlemmar, men de räknar med att vara uppe i runt 290 i augusti när den stora årsfesten äger rum.

LÄS ÄVEN: De startar lokalt mikrobryggeri

Det är dock inte vem som helst som kan bli medlem. Någon i styrelsen måste känna eller åtminstone veta vem personen är som ansöker, mest är det grannar i området eller folk som brinner för scouterna som vill bli medlem.

– Vi är en ideell förening så det är viktigt att dela våra värderingar.

Marianne Åbyhammar provar en av föreningens öl

Marianne Åbyhammar som är med på sitt första föreningsmöte har själv barn som varit med i scouterna och tycker om Bryggeri 99:s engagemang i rörelsen. Än så länge vet hon inte vilken som är hennes favoritsort, men att det kanske kommer.

– Det verkade väldigt kul att bli medlem här och jag har smakat deras öl förut som är fantastiskt god, säger Marianne Åbyhammar.

Malt som används vid ölbryggning

Som kommande projekt vill de inför Stockholm Pride tillverka öl i regnbågens alla färger.

– Men den blåa färgen är svår, säger Patrik Arnoldsson. De vill ha något naturligt färgämne och inget som färgar ögonvitorna blå, fyller Johan Strid i.

På investeringssidan hägrar två stora jästankrar av stål. Med sådana blir det lättare att kontrollera temperaturen i tillverkningen.

– Det krävs för produktionen av lager, till skillnad från ale som vi hittills prioriterat i tillverkningen. 

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: