
Han har serverat hederlig frukost till stammisar – i 32 år
hökmossen Publicerad 19:20, 28 februari 2017Rött klinkergolv, 50-talsinredning, papperstidningar, frukost och husmanskost. Var är vi?
Som amerikan i stadsdelen får jag ofta frågan om vad jag saknar mest från hemlandet.
– Frukosten förstås! svarar jag alltid.
Av en slump hamnade jag på Hökmossens kaffestuga tidigt en morgon förra veckan. För 65 kronor fick jag en stabil svensk frukost med macka, fil, kräm, kaffe, kaviar, ägg och allt annat man kan önska sig. På slutet kom självklart även pannkakor – det var ju trots allt torsdag. Vilken tur, tänkte jag. En pannkaksfrukost ingår helt klart i min världsbild.
Frukost på Hökmossens kaffestuga på Mejselvägen är lika anakronistisk som maten. Det finns ingen wifi, ingen hemsida och ingen Facebook eller Instagram kopplad till fiket. Här hittar du ’bara’ tidningsläsande stammisar med mycket att berätta.
Det är Axelsbergsborna Peter och Mari Matic som driver kaffestugan. Det har de gjort i 32 år nu. Sedan 1985 har de serverat hederlig frukost och lunch med öppettider mellan 6 och 15.
Peter har uppnått pensionärsåldern, Mari är på väg dit.
Restaurangen ligger undangömd i bostadsområdet, långt ifrån någon busshållplats, T-bana eller galleria.
– Mest har det varit ett arbetarfik. Lunchen börjar redan halv nio, säger Peter från köket framför ett berg av stekt potatis och en kastrull med stuvad vitkål som han rör i då och då.
Framtiden för restaurangen är oviss.
– Det är inte alls lika mycket intresse för oss som tidigare. Yngre människor, kan eller vill inte, laga husmanskost längre. Alla vill bara tjäna snabba cash, säger Peter.
Oavsett vad som händer så är kaféet fyllt med svensk nostalgi med röd klinkers, inredning i 50-tal och stammisar.
Lennart – Lelle – sitter vid ett av borden. Han är en av de som växte upp i området, och som bor kvar.
– Vi brukade skolka och komma hit och spela flipperspel, säger han. Men då hette det Cederlings Konditori.
Jag säger hej då till Peter. Känslan är som på ett klassiskt matställe hemma i USA – även om frukosten inte är exakt densamma.
Text och foto: Alex Farnsworth
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k