Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Han har serverat hederlig frukost till stammisar – i 32 år

Publicerad 19:20, 28 februari 2017

Rött klinkergolv, 50-talsinredning, papperstidningar, frukost och husmanskost. Var är vi?

Som amerikan i stadsdelen får jag ofta frågan om vad jag saknar mest från hemlandet.
– Frukosten förstås! svarar jag alltid.

Av en slump hamnade jag på Hökmossens kaffestuga tidigt en morgon förra veckan. För 65 kronor fick jag en stabil svensk frukost med macka, fil, kräm, kaffe, kaviar, ägg och allt annat man kan önska sig. På slutet kom självklart även pannkakor – det var ju trots allt torsdag. Vilken tur, tänkte jag. En pannkaksfrukost ingår helt klart i min världsbild.

Hökmossen (2 of 10)

Frukost på Hökmossens kaffestuga på Mejselvägen är lika anakronistisk som maten. Det finns ingen wifi, ingen hemsida och ingen Facebook eller Instagram kopplad till fiket. Här hittar du ’bara’ tidningsläsande stammisar med mycket att berätta.

Det är Axelsbergsborna Peter och Mari Matic som driver kaffestugan. Det har de gjort i 32 år nu. Sedan 1985 har de serverat hederlig frukost och lunch med öppettider mellan 6 och 15.

Hökmossen (6 of 10)

Peter har uppnått pensionärsåldern, Mari är på väg dit.

Restaurangen ligger undangömd i bostadsområdet, långt ifrån någon busshållplats, T-bana eller galleria. 
– Mest har det varit ett arbetarfik. Lunchen börjar redan halv nio, säger Peter från köket framför ett berg av stekt potatis och en kastrull med stuvad vitkål som han rör i då och då.

Framtiden för restaurangen är oviss.

– Det är inte alls lika mycket intresse för oss som tidigare. Yngre människor, kan eller vill inte, laga husmanskost längre. Alla vill bara tjäna snabba cash, säger Peter.

Hökmossen (8 of 10)

Oavsett vad som händer så är kaféet fyllt med svensk nostalgi med röd klinkers, inredning i 50-tal och stammisar.

Lennart – Lelle – sitter vid ett av borden. Han är en av de som växte upp i området, och som bor kvar.
– Vi brukade skolka och komma hit och spela flipperspel, säger han. Men då hette det Cederlings Konditori.

Jag säger hej då till Peter. Känslan är som på ett klassiskt matställe hemma i USA – även om frukosten inte är exakt densamma.

Text och foto: Alex Farnsworth

Hökmossen (1 of 10)

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: