Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Denna gestalt skulle alla oberoende av kön kunna spela”

KRÖNIKA. “I Midsommarkransen finns det flervåningshus som är drygt hundra år gamla. De uppfördes under en tid när området inte tillhörde Stockholms stad utan var en del av Brännkyrka socken. Det var högkonjunktur och Stockholm växte så det knakade. Det stora problemet var att det saknades bostäder. Då gällde det att börja leta efter mark utanför stadsgränsen vid Hornstull.

Det var inte bara tomtmark det var brist på. För att bygga bra hus behövdes tegel och lycksökare började leta efter lämplig lera. Leran fanns vid Midsommarkransens krog och här startades år 1905 tegelbruket Tellus. Det visade sig dock snart att det inte fanns tillräckligt mycket lera för att tegelbruket skulle löna sig. Det gick några år senare i konkurs och företagets enda tillgång var marken.

Då ingrep den judisk-ryske bankiren Olof Aschberg och startade tillsammans med några tongivande socialdemokrater ett byggföretag. Det första de gjorde var att köpa Tellus konkursbo och på marken bygga flervåningshus för arbetare. I husen skulle det finnas rinnande vatten, vattentoaletter och elektricitet. Allt detta var då en okänd lyx för många av Stockholms fabriksarbetare. Det är dessa hus som fortfarande finns kvar vid bland annat Tegelbruksvägen.

carin

Olof Aschberg hade läst de böcker som Karl Marx skrivit. Han var övertygad kommunist och ansåg att arbetarna aldrig skulle kunna resa sig ur sin förnedring om de inte hade en egen bank som de kunde lita på. Den fick namnet Nya Banken och hade sitt kontor i ett nu rivet hus vid strax intill Sergels Torg.

Olof Aschberg, som kallades för Den Röde Bankiren, hade visioner. Arbetstiden i fabrikerna måste bli kortare och alla arbetare måste få tillgång till samma kulturutbud som borgarna. Han brukade ofta säga att en vanlig arbetare kunde bli lika bildad som en student om han eller hon utöver böcker fick tid för vila och rekreation  samt  god och billig  belysning i hemmet.

Den Röde Bankiren var känd för sitt stora kulturintresse. En av hans favoritförfattare var William Shakespeare. I skådespelet “En Midsommarnattsdröm” fanns det mycket som borde fängsla folket i den  nya stadsdelen Midsommarkransen, tyckte han.

Alla, skulle precis som pjäsens hantverkare, kunna spela amatörteater och i skådespel kunde de gyckla med överklassen. Här kunde man ostraffat använda åsnehuvuden som masker.  I skådespelet En midsommarnattsdröm spelade den mytiska skogsvarelsen Puck en stor roll. Denna gestalt skulle alla oberoende av kön kunna spela.

I Midsommarkransen måste det finnas grönområden, där alla kunde samlas varma sommarkvällar. I den lilla parken i kvarteret Junikullen finns en staty av Puck. Den är utförd i brons och skapades år 1912 av Carl Andersson Det är en gåva till stadsdelen av  Den Röde Bankiren.”

carin_1

Text: Carin Önnestam

Publicerad 15:09, 7 mars 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Dagens fråga: Glasspriserna stiger, hur påverkar det ditt glassintag?

Rode Lennartsdotter 

– Jag gillar glass, priserna kommer inte att påverka mitt glassintag alls.

Patrik Järvstrand

– Nej, mitt glassintag kommer inte påverkas av priserna. Te och glass är det sätt för mig att koppla av på kvällarna

LÄS ÄVEN: Dagens fråga: Vad tycker du om planerna att bygga ett 24-vånings hus i Axelsberg?

Anette Bodingh

– Jag äter inte glass så ofta men när jag väl tänker köpa mig en glass så kommer priset inte att påverka mig. 

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se

Publicerad 10:11, 19 maj 2022
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: