Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Jag är orolig för den negativa trenden i budgeten”

Hägersten-Liljeholmens budget för 2016 kommer inte att hålla. Det säger Abit Dundar (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Jag är orolig för att den negativa trenden i budgeten fortsätter, säger Abit Dundar.

Det är kommunfullmäktige som beslutar om budgeten, stadsdelen får en påse med pengar som ska räcka till de olika verksamheterna.

– Eftersom vi får pengar utifrån prognoser kommer budgeten inte att hålla. Till exempel prognosen för ekonomiskt bistånd säger att behovet inom detta område ska minska men i vår stadsdel minskar det inte.  Det gör att socialtjänsten kommer fortsätta med underskott.

Även inom det sociala området, äldreomsorg och stadsmiljö kommer det att bli tufft, menar han.

Vad gäller förskoleverksamheten är Abit Dundar kritiskt till att man tagit bort stimulansbidrag för utbyggnad av förskolor.

– Förskolebyggnation är en stor ekonomisk post för stadsdelen och borttagandet av detta bidrag gör att man inte kommer våga bygga lika mycket som tidigare.

Han ser även en risk att storleken på småbarnsgrupperna kommer att öka under året, det är ett sätt för förskolan att få mer pengar i verksamheten.

– Samtidigt är det bra att Hägersten-Liljeholmen nu får ersättning för de höga hyror som vissa av förskolorna tvingas betala, säger han.

Abit är också kritisk till att den röd-gröna majoriteten som han säger kommunaliserar två fritidsgårdar i stadsdelen, den i Axelsberg och den på Telefonplan.

– Det borde vara borde vara kvalitet och verksamhetens innehåll om avgör vem som ska få driva fritidsgården, inget annat. Jag uppfattar att man gör detta av ideologiska skäl, säger han.

Vad gäller stadsmiljön och parkinvesteringar så är Abit inte heller nöjd.

– Vi får mindre pengar i år så jag är lite orolig att vi inte kan hålla rent i våra parker och inte kunna göra de investeringar som krävs.

Generellt tycker han att man borde prioritera kärnverksamheterna mer i stadsdelen, det vill säga förskola, äldreomsorg och socialtjänst.

– I verksamhetsplanen får vi massa andra uppdrag, till exempel att vi ska försöka utöka demokratin, inrätta lokala utvecklingsprogram, ha en dialog med invånarn, och allt detta utan att bli kompenserade. Uppdragen är också viktiga men vi måste få ersättning för det i sådana fall, till exempel genom kompetensutveckling och mer resurser.

Han lyfter också fram den paradox som stadsdelarna lever under.  

– På pappret säger man att stadsdelsnämnden ska bestämma men vi får massa uppdrag av kommunfullmäktige som vi inte varit med och beslutat. Det är lite missvisande, medborgarna tror att vi bestämmer men det gör vi inte, vi förvaltar majoritetens politik.

Läs mer:
Så håller vi samma goda kvalitet i våra förskolor
Verksamhetsplan för Hägersten-Liljeholmen 2016

Publicerad 11:16, 15 december 2015
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

I veckan frågade Bättre stadsdels reportrar folk i Fruängens centrum: Vad vill du läsa om i din digitala lokaltidning?

Torsten, Skåne 
– Jag vill läsa om utvecklingen av området, ombyggnationer. Vad som händer, vad som är på gång och sådant. 

Hasse, Fredshäll
Jag vill läsa lite om idrott i lokalområdet, de lokala lagen. Men också vad som händer runtomkring, med miljön, ombyggnationer och dylikt. Där jag bor ska de till exempel eventuellt flytta på en fotbollsplan. Sådant vill jag läsa om. 

Christina, Värmland
– Jag vill veta vad som händer i närområdet. Allt från olika typer av evenemang till info från stadsdelen eller kommunen. Intervjuer med lokala krögare, butiksägare är också intressant.

Linnea, Fruängen 
– Ungdomsidrott skulle vara kul, då jag är aktiv. Så man visar vad vi gör! Men såklart vad som händer och kommer hända i området också!

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack! 

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Här finns Bättre stadsdels nyhetsbrev 

Publicerad 16:15, 9 maj 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: