Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Jag är orolig för den negativa trenden i budgeten”

Publicerad 11:16, 15 december 2015

Hägersten-Liljeholmens budget för 2016 kommer inte att hålla. Det säger Abit Dundar (L), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Jag är orolig för att den negativa trenden i budgeten fortsätter, säger Abit Dundar.

Det är kommunfullmäktige som beslutar om budgeten, stadsdelen får en påse med pengar som ska räcka till de olika verksamheterna.

– Eftersom vi får pengar utifrån prognoser kommer budgeten inte att hålla. Till exempel prognosen för ekonomiskt bistånd säger att behovet inom detta område ska minska men i vår stadsdel minskar det inte.  Det gör att socialtjänsten kommer fortsätta med underskott.

Även inom det sociala området, äldreomsorg och stadsmiljö kommer det att bli tufft, menar han.

Vad gäller förskoleverksamheten är Abit Dundar kritiskt till att man tagit bort stimulansbidrag för utbyggnad av förskolor.

– Förskolebyggnation är en stor ekonomisk post för stadsdelen och borttagandet av detta bidrag gör att man inte kommer våga bygga lika mycket som tidigare.

Han ser även en risk att storleken på småbarnsgrupperna kommer att öka under året, det är ett sätt för förskolan att få mer pengar i verksamheten.

– Samtidigt är det bra att Hägersten-Liljeholmen nu får ersättning för de höga hyror som vissa av förskolorna tvingas betala, säger han.

Abit är också kritisk till att den röd-gröna majoriteten som han säger kommunaliserar två fritidsgårdar i stadsdelen, den i Axelsberg och den på Telefonplan.

– Det borde vara borde vara kvalitet och verksamhetens innehåll om avgör vem som ska få driva fritidsgården, inget annat. Jag uppfattar att man gör detta av ideologiska skäl, säger han.

Vad gäller stadsmiljön och parkinvesteringar så är Abit inte heller nöjd.

– Vi får mindre pengar i år så jag är lite orolig att vi inte kan hålla rent i våra parker och inte kunna göra de investeringar som krävs.

Generellt tycker han att man borde prioritera kärnverksamheterna mer i stadsdelen, det vill säga förskola, äldreomsorg och socialtjänst.

– I verksamhetsplanen får vi massa andra uppdrag, till exempel att vi ska försöka utöka demokratin, inrätta lokala utvecklingsprogram, ha en dialog med invånarn, och allt detta utan att bli kompenserade. Uppdragen är också viktiga men vi måste få ersättning för det i sådana fall, till exempel genom kompetensutveckling och mer resurser.

Han lyfter också fram den paradox som stadsdelarna lever under.  

– På pappret säger man att stadsdelsnämnden ska bestämma men vi får massa uppdrag av kommunfullmäktige som vi inte varit med och beslutat. Det är lite missvisande, medborgarna tror att vi bestämmer men det gör vi inte, vi förvaltar majoritetens politik.

Läs mer:
Så håller vi samma goda kvalitet i våra förskolor
Verksamhetsplan för Hägersten-Liljeholmen 2016

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: