Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

musiker

Musikgymnasiet i Liljeholmen laddar inför luciakonserten

Nästa vecka har Nordiska Musikgymnasiet i Liljeholmen luciakonsert  med julmarknad.

Hallå där ​Monika Kowalska, rektor och grundare av skolan, berätta om skolan.
– Nordiska Musikgymnasiet är en fristående gymnasieskola som drivs utan vinstsyfte. Skolan är religiöst och politiskt obunden. Förutom klassisk musik erbjuder vi även även jazz som inriktning.

– Under detta läsår har vi cirka 60 elever fördelade på tre årskurser – majoriteten studerar på vår riksrekryterande estetiska spetsutbildning och kommer från hela Sverige men det finns även ett antal internationella elever som studerar på så kallat språkintroduktionsprogram. På detta program har vi elever som kommer från bland annat Finland, Tyskland, Kina, Tjeckien, Ryssland, Serbien, Georgien och Ukraina.

Var bor eleverna som inte är från Stockholm?
– Långväga elever bor ofta i inackorderingsrum i närheten av skolan och vi har också ett litet elevboende i anslutning till skolan där vi kan ta emot ca fem elever. 

Vilken bakgrund har du?
– Den ligger ursprungligen inom musikeryrket – jag är utbildad pianist med diplomstudier på Edsbergs musikinstitut, som är en del av Kungliga musikhögskolan. Efter det följde studier i musik och media vid Uppsala universitet. Pianistyrket löpte parallellt med pedagogisk verksamhet och senare även med den statliga rektorsutbildningen. Förutom att vara skolans rektor arbetar jag sedan 30 år tillbaka som lärare i piano och kammarmusik. 

Edsbergs musikinstituts miljö och atmosfär, tillsammans med det individuella pedagogiska upplägget blev en stor inspirationskälla för mig och det var också det som fick mig att starta Nordiska Musikgymnasiet – den lilla skolan med de stora visionerna. En gymnasieskola där varje elev är sedd och hörd under hela sin utbildningstid. 

Hur är intresset för utbildning i klassisk musik?
– Covidpandemin var en tuff utmaning för alla kulturutövare och inte minst för undgomar med kultur- och musikintresse. För många var det svårt att upprätthålla motivationen endast via digitala verktyg och med mycket ensamtid hemma. 

Musik är en mycket social inriktning och en stor del av motivationen och målbilden hos en musiker hänger ihop med det sociala samspelet – musiker behöver andra musiker för att skapa musik och de behöver också publik – deras stora drivkraft. Covidpandemin tog med andra ord bort mycket stora delar av kulturutövarnas liv.  Men vi överlevde och är nu tillbaka mer levande än någonsin. 

Var hamnar eleverna sedan?
– Dagens estetiskt inriktade gymnasieprogram erbjuder högskoleförberedande utbildningar vilket gör att ingen behöver känna sig låst till ett enda framtida yrkesval. Bland våra före detta elever finns numera inte bara yrkesutövande musiker utan även författare, kulturvetare, entreprenörer, ingenjörer, läkare, psykologer, skådespelare, poliser, lärare mm. De har dock alla ett gemensamt intresse för musik och kultur och det är fantastiskt berikande för vårt samhälle! 

Intresset för musik finns bland ungdomar men vi behöver komma ihåg att satsa på återväxten genom att ge våra barn möjlighet att utveckla sitt musik- och kulturintresse. Kultur och musik berikar hela livet och bidrar till personlig utveckling på många plan. Det är ett oumbärligt komplement till ett liv i balans. 

Hur hamnade skolan i Liljeholmen? 
– I början av vår skolas verksamhet (2000-2002) var vi inhysta i moderna skollokaler på Hagagatan i Vasastan. Visionen var att ha lokaler med själ och kulturhistoria – en inspirerande miljö som väcker skaparglädje och kreativitet. 

2003 hittade vi våra nuvarande lokaler i Liljeholmen och dessa förvaltas av Stadsholmen, ett dotterbolag till Svenska Bostäder. Det finns mycket historia i väggarna ända från år 1925 – en gång i tiden fanns här bland annat ett stort rum som användes till undervisning av fattiga barn och ett annat rum där man bjöd fattiga människor från trakten på mat. Här fanns även ett folkbibliotek och ett vigselrum. Det är en härlig atmosfär i hela huset och det kändes redan från början som att komma hem. 

Vad har ni på programmet utöver luciakonserten 13 december? 
– Den 16 december kl 19 har vi öppet Hus med konsert – ett jättefint tillfälle att bekanta sig med vår verksamhet. Det är höstterminens sista aktivitet och under konserten som vi kommer att bjuda på kommer man bland annat kunna lyssna på olika ensembler – både klassisk musik och jazz. Vi har även en grupp elever från Nordiska musikgymnasiet som precis återvänt från en turné i Italien och Schweiz och de kommer att bjuda på några körnummer. Vi kommer även att ha en rundvandring i lokalerna och berätta om livet på skolan.

musiker

Du prenumererar väl på Bättre stadsdel? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera härTack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 11:42, 6 december 2022
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: