Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Laura Pacoste

Så kan Trekantsparken räddas under t-banebygget – grannar protesterar

Publicerad 07:14, 19 juni 2024

Gula linjens stationsbygge vid Liljeholmen kommer att pågå under nio år. Delar av Trekantsparken spärras av under den tiden, något som boende i området motsäger sig och vill se en ändring på. Nu har en namninsamling startat.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

Laura Pacoste är boende i området. Hon har tillsammans med grannar från sin bostadsrättsförening startat namninsamlingen Bevara Trekantsparken.

Gruppen vill att en större yta av Trekantsparken förblir öppen för allmänheten, större än den Region Stockholm har planerar för, och att den ska stängas av under så kort tid så möjligt. De poängterar att de inte är emot bygget, men att det kan göras på ett bättre sätt.  

Laura Pacoste i Trekantsparken
Laura Pacoste i Trekantsparken nedan huset där hon bor.

Varför är det viktigt att Trekantsparken är tillgänglig under tunnelbanebygget?
– Det är en väldigt vacker plats och den tillför mycket liv i området. Barnfamiljer kommer hit för att leka och den används för många olika verksamheter. Det är många som berörs och personligen älskar jag att idrotta här.

Har ni varit i kontakt med Region Stockholm?
– Regionen hade ett informationsmöte för oss boende i området och vi var överens om att transportvägen de tagit fram är den bästa lösningen. När det kommer till maskin- och bodsförvaringen tycker vi att det finns bättre lösningar och de lät positiva till våra förslag på var de kan stå i stället.

Regionen planerar att ungefär hälften av parken blir otillgänglig för allmänheten under bygget. Räcker inte den andra halvan till er?
– Om det inte finns andra alternativ med transporten måste vi acceptera läget, men när det finns andra alternativ som det gör med bodarna och maskinerna vill vi minska känslan av trångboddhet. Det är också en fråga om trygghet. Utan ordentlig insyn i parken skapar det en otrygghet, både för barn och vuxna.

Är det värt det, om era punkter gör att bygget tar ännu längre tid?
– Det ser jag inte som en risk. På informationsmötet kom de med argument för att bodarna inte får placeras för långt bort för att det tar längre tid och kostar mer pengar, men våra förslag är inte mer än 50 meter längre bort så det är försumbart.

LÄS ÄVEN: Gula linjen: Nytt samråd startar – här är öppna hus

Namninsamlingen Bevara Trekantsparken vill:
– Flytta etableringsbodarna från det mest centrala och populära området i parken
– Flytta de maskiner som inte används för tillfället från den centrala parkytan, och minska därmed ytan för maskinuppställning.
– Ta inte parken i anspråk förrän byggprocessen faktiskt kräver det, vänta så länge så möjligt, till arbetstunneln är färdig. Dela upp arbetet i etapper och minska det etablerade området om det finns möjlighet i perioder.
– Använd ett genomskinligt staket för att behålla en öppen känsla och öka tryggheten för barn så att det blir lättare att hålla dem under uppsikt.
– Begränsa arbetstiden till 08-18, så att de boende ska kunna få möjlighet till återhämtning

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Välkommen att prenumerera här.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: