Fredriksson och Moberg i ny bok: Så kan psykiatrin bli bättre
mälarhöjden Publicerad 17:35, 1 maj 2020I dagarna har journalisterna Åsa Moberg och Anna Fredriksson släppt boken De omöjliga – från psykiatrireform till dyr och dålig vård. Det är en “stridsskrift” om de mest utsatta, hur psykiatrin fungerar, och inte fungerar, i landet.
Författarna menar att vi tillsammans måste utveckla psykiatrin, bort från dyr och dålig vård.
– Vi gör vår analys av vad som hänt sedan psykiatrireformen för 25 år sedan och vi skriver särskilt om maktobalansen, anhörigas situation, unga kvinnors särskilt utsatta läge och hur vi kan förebygga att någon tar sitt liv, säger Anna Fredriksson som bor i Mälarhöjden.
– Ingenting var bättre förr, en hel del har hänt, men mycket återstår.
Varför har man inte kommit till rätta med bristerna?
– Tankarna bakom reformen var goda: alla skulle få ett fungerande liv ute i samhället. Staten var pådrivande och tänkte att pengar löser det mesta. Kommunerna och landstingen, som hade fullt upp med annat, fick en miljard om året i stimulanspengar men inga lagligt bindande krav att uppfylla. Det blev en dåligt tajmad projektreform. Sen har det fortsatt, mer pengar som gett mer dålig och dyr vård för den grupp som har störst behov.
Vad borde göras?
– Vi måste få bort arvet av hot, tvång, bestraffning och uppfostran. Lyssna på och flytta makten till den person det handlar om och stötta nätverket runt omkring. Låt inte varken unga, eller äldre personer tillbringa år av sina liv på bortglömda institutioner långt ute i glesbygden, förvarade utan adekvat vård och stöd.
Finns goda exempel på bra vård och omsorg av dessa personer?
– Absolut! Vi har en hel del med i boken, som Stöttecenter i Hässleholm dit alla alltid är välkomna dygnet runt utan journalföring. Personligt ombud finns i många kommuner men inte i alla och borde uppmärksammas mer. Möjligheten att lägga in och skriva ut sig själv, Fontänhusen, Bostad Först, för att nämna några.
Varför finns det inga medicinfria behandlingsalternativ i den svenska psykiatrin när Norge har lyckats åstadkomma sådana i landets samtliga fyra sjukvårdsregioner?
– Statlig styrning används inte i svensk sjukvård men i Norge krävde staten medicinfria platser. Det var inget som kom av sig självt, brukar- och anhörigorganisationer hade länge krävt rätten till medicinfri vård.
Vad är nästa projekt?
– Nästa projekt är att försöka ta det lugnt och att min mamma kommer in på ett äldreboende, men det känns svårt så länge det är besöksförbud.
Blir det en uppföljare till boken? Vilken bok vill du skriva?
– Böcker är egentligen inte min grej, det är så långa projekt, det måste jag i så fall göra tillsammans med någon som jag vill spendera mycket tid med.
Om Anna Fredriksson
Ålder: 61 år
Bor: Mälarhöjden sedan 1993 ”Älskar mitt hus och min naturtomt som inte har någon gräsmatta men minst 15 stora träd”.
Familj: Just nu i karantän med mamma 94, sedan 47 dagar. Särbo i Bagarmossen, två vuxna söner, en på Brådstupsvägen och en i Sofia i Bulgarien, särbons två vuxna barn och ett bonusbarnbarn. Bror med fru i Wien. Min guddotter och hennes mamma som jag känt sen jag var sju räknar jag också som min familj.
Gör: Redaktör och journalist, från början socionom
Tidigare böcker: Ett annat hemma, om samhällets ansvar för placerade barn tillsammans med min vän journalisten Anna Kakuli i Örby.
Två cykelpromenadböcker med min särbo, Rolf Jönsson.
LÄS ÄVEN: 5 bra cykelpromenader i närområdet
Om att jobba med Åsa Moberg: Åsa är ett fullblodsproffs och har efter mer än 20 böcker stenkoll på hur man gör. Det har varit tryggt. Men framförallt har det varit skönt att vi tillsammans kunnat göra något med allt vi samlat på oss i våra respektive liv, alla berättelser vi fått höra under årens lopp. Vi har mycket liknande erfarenheter. Hon hittade mig genom en text jag skrev om ”Flickorna på hvb”, vi kände inte varandra innan, men nu har jag fått en ny fin vän.
Bild: Olivia Borg (Åsa Moberg)
Bild: Emma Rolfsdotter (Anna Fredriksson)
Frågor: Mats Falck
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k