Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Grannar i Mälarhöjden försöker stoppa uppfräschning av badplats

Publicerad 16:19, 23 november 2020

Beslutet att uppgradera badplatsen i Skoflickargränd i Mälarhöjden genom att placera ut en parksoffa, ett bord samt en skräpkorg på platsen föll inte i god jord hos några grannar intill badplatsen.

Det var förra året som det lades ett medborgarförslag om att uppgradera badplatsen på Skoflickargränd nedanför Pettersbergsvägen i Mälarhöjden.

Stadsdelsförvaltningen gillade förslaget och nämnden beslutade att i en uppgradering skulle det även ingå nytt grus och röjning av buskar.

Men nu försöker grannarna till platsen att riva upp beslutet. Här är deras skrivelse till stadsdelsnämnden:

SKRIVELSE. Allmänningen vid Skoflickargränd, i protokoll benämnd Badplats, har gräns mot tre fastigheter. Ägarna till dessa är undertecknarna av denna skrivelse. Anledningen till vår begäran om omprövning är att vi upplever att viktiga omständigheter ej framkommit då beslutet fattades. Vi anser att beslutet bör rivas upp. 

Området är livligt trafikerat av vandrare, ensamma eller i grupp, hundägare, joggare och cyklister. Området ingår i det idylliska promenadstråket utmed Mälaren med trevliga caféer utmed vägen. 

På kajen finns också en slip för sjösättning av kanoter och mindre båtar, väl utnyttjad genom åren. 

Många stannar även till och tar ett dopp. Vår uppfattning är att genom att låta området vara ett naturområde öppnar vi upp för härliga promenader längs vattnet samtidigt som vi minskar risken för skadegörelse och nedskräpning. 

LÄS ÄVEN: Insändare: Självklart ska vi få ha en badplats här

Beslutet om bord och skräpkorg är olyckligt då det istället uppmuntrar till pic-nic, grillning och party. Det problem med råttor, som redan finns, skulle öka. Skräpkorgen skulle vittjas av de många skatorna i området och även de bävrar som nu äter äpplen på och under områdets träd. 

Skolflickargränd i Mälarhöjden

Det händer redan nu att vi hittar rester efter toalettbesök i buskarna och i somras drog vi till och med upp och polisanmälde en bensin- och oljeläckande moped som kastats från bryggan. Hittills har vi själva kunnat hålla skräpet borta, men om en pic-nic-/festplats arrangeras här kommer det att bli större problem. 

Börjar det dumpas och skräpas ner är risken stor att det trevliga stoppet på den idylliska promenaden inte längre blir lika trevligt. 

Det bör även tilläggas att området är litet och att här har Stockholm Vatten och Avfall vändplats för sina servicebilar vid den frekventa tillsynen av pumphuset. Det är viktigt att de bilarna kan ta sig fram. Väg och vändplats plogas vintertid.

Allmänningen fick i protokollet en olycklig benämning, även om platsen sedan mycket länge även använts som badplats. 

Ett avloppsutlopp ligger rakt ut från pumphuset. Ledningen går ganska långt ut i vattnet. Den används vid störningar i pumpverksamheten till exempel el-avbrott, översvämningar eller annat. På motsatt sida vid kajens slut ligger utlopp för dagvatten. Platsen bör ej kallas Badplats av miljöskäl.

 Slipen är i behov av reparation. Det har blivit svårare att sjösätta. Slipen fyller en funktion i närområdet. En mindre reparation av slipen skulle även underlätta för den som badar. 

Vi skulle vilja veta vem som är ansvarig för bryggan, som för övrigt är ett svartbygge. I somras ombads man på ett anslag att via swish hjälpa till med betalning av den nya badstegen. 

Grannar till Skoflickargränd

Svar från Hägersten Älvsjö stadsdelsnämnd
Vi har tagit emot er begäran om omprövning av beslutat medborgarförslag om badplatsen vid Skoflickargränd.
Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd har beslutat om medborgarförslaget för badplatsen vid Skoflickargränd på sammanträdet 28 november 2019. Nämnden har godkänt förvaltningens tjänsteutlåtande som svar på medborgarförslaget att utplacera en parksoffa, ett bord samt en skräpkorg på platsen.

Sedan 2002 finns i kommunallagen en möjlighet för kommuner att låta
folkbokförda väcka ärenden (medborgarförslag) i kommunfullmäktige.
Kommunfullmäktige i Stockholm har inte infört detta. Däremot har
stadsdelsnämnderna frivilligt beslutat om att införa medborgarförslag, men de regleras inte i kommunallagen utan varje stadsdelsnämnd beslutar om sina rutiner.

Medborgarförslagen kan därför inte överklagas. Stadsdelsnämnden får kännedom om er skrivelse, då det förs upp och bifogas till en lista över inkomna skrivelser som anmäls till nästa sammanträde.

Linda Palo, avdelningschef Hägersten Älvsjö stadsdelsförvaltning

Kommentar från grannarna efter förvaltningens svar:
– Enligt Rutiner för medborgarförslag antagna av Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2019-05-23 ska vid beredning av ärendet göras en enklare undersökning av hur andra som använder platsen uppfattar förslaget.Detta skedde inte. Vi ställdes inför fattat beslut därav denna skrivelse.

– Hoppas att det inte uppstår något missförstånd att vi skulle ha något emot att folk badar här. Jag har bott här i närmare 50 år och har aldrig hört att någon klagat på de badande.

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: