Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

park3

Mälarhöjdens egen Nobelfest

På onsdag firar kunskapen triumfer inte bara i Stockholms innerstad, under Nobelfestligheterna på konserthuset och i stadshuset.

Festligt blir det också på Mälarhöjdens skola. Då invigs nämligen den nya matematikparken, med hurrande skolbarn och högtidlig klippning av band. Satsningen på parken har fått rektor Anne-Marie Julin att jubla:
– Jag är mycket glad och stolt över hur vi på vår skola har lyckats förena vetenskap och konst på ett helt nytt sätt, säger Anne-Marie Julin, rektor på Mälarhöjdens skola.

park2

– Tanken är att barnen ska få chansen att lära sig matematik på ett mer skojsigt sätt, säger konstnären och skulptören Magnus Engström.

Helt i naturmaterial har Magnus Engström, som bor i Mälarhöjden, skapat den lilla parkens föremål, som alltså ska väcka intresset för och nyfikenhet på matematik och geometri, och kanske även en och annan filosofisk tanke. Här finns ett stort klot, en kompassros, en jättelinjal, ett metermått, en ihålig järnkub och en två meter hög vägvisare.

Hur kom du på allt det här?
– Jag har fått några uppslag av fritidsledaren Lars Berglund och sedan har jag spunnit vidare. När metermåttet kändes lite tråkigt la jag på kul till måttet på en perfekt baguette, som förstås är 78 centimeter. Och så blev det också måttet på en ödla, 40 centimeter. Då kan ju barnen titta på det där och fundera om det kan stämma, kanske eller kanske inte?

Den där vägvisaren, vart pekar den?
– Det här med avstånd till olika saker är ju spännande och jag tänkte skapa lite nyfikenhet för de olika sammanhangen. Så vägvisaren visar hur långt det där till olika platser på jorden, som Ulan Bator, Rio de Janerio och Bredängsskolan. Det blev en härlig blandning.

Du har ju redan hyllats av rektorn för parken – vad blir nästa projekt?
– Jag ska göra en ängel i betong, som konstföreningen på ett IT-företag har köpt. Men jag är beredd att göra fler skulpturer, som syns utomhus i Mälarhöjden.  Jag skulle vilja utmana folks smak lite grann, med något roligt och underfundigt. Kanske ett husdjur, som de inte förväntade sig att få syn på i sin trädgård?

park1

Invigning av matematikparken på Mälarhöjdens skolas skolgård sker onsdag den 10 december klockan 13:00. Och de som är intresserade av att se fler av Magnus Engströms verk kan kika in på www.stenmannen.com

Text och bild: Maja Aase

Publicerad 23:00, 8 december 2014
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Färgfabriken: Symbiosis – en mångfacetterad utställning och plats för möten, workshops och samtal

    2021/11/06kl.09:36 - 2022/01/24kl.17:00
  2. Melodybox: A very special COUNTRY X-MAS

    2 december kl.18:45 - 20:45
  3. ARTmovement: Galaxy Pontonen under Liljeholmsbron

    4 december kl.08:00 - 12 december kl.17:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: