Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Johan Rosendahl vid Krausparken

Mälarhöjdens IK skidor nysatsar med ny ordförande – så ska klubben växa

Publicerad 07:49, 19 juni 2024

Under 1960- och 70-talet hade Mälarhöjdens IK:s skidsektion några gyllene år med mycket aktivitet. Föreningen arrangerade både skidtävlingar för unga och för elever i skolor i söderort.

Välkommen att prenumerera på Bättre stadsdel – här

På senaste tiden har sektionen tappat fart, men nu kan det bli ändring. Det säger Mälarhöjdsbon Johan Rosendahl som är ny ordförande i MIK Skidor.

– De senaste 20 åren har det har inte varit någon aktiv verksamhet alls skulle jag säga, de som varit med är till exempel Vasaloppsåkare.Eftersom alla åkare måste tillhöra en skidklubb är det alltid några härifrån varje år som skriver sig på Mälarhöjdens IK, säger Johan Rosendahl.

Men Han berättar att det finns ett intresse för längdskidor i området. Många åker skidor på hemmaplan, till exempel i Krausparken som sträcker sig mellan t-banestationerna i Axelsberg och Mälarhöjden.

– När det finns tillräckligt snö, gör längdåkarna sina egna spår i parken. Dessa längdåkare och andra Mälarhöjdsbor som gillar längdåkning, vill vi gärna se som medlemmar, säger Johan.

Bild från 1926 när MIK Skidor arrangerade den första tävlingen

När Johan Rosendahl gick med i styrelsen för tre till fyra år sedan, var de flesta medlemmar över 90 år. Det var samma personer som höll igång föreningen under 60- och 70-talet. Föreningens tävlingsdagar är förbi och nu är syftet att de som är intresserade av att åka Vasaloppet ska ha Mälarhöjdens IK skidsektionen som bas.

– När jag blev tillfrågad att bli ordförande för föreningen tänkte jag att vi kan skapa ett forum för de som gillar skidåkning och de som gillar att åka Vasaloppet framförallt, utan att ha större ambitioner än så.

Planerar ni att bedriva någon juniorverksamhet på samma sätt som det funnits tidigare?
– Nej, vi kommer inte bedriva en utbredd juniorverksamhet med träningar och så vidare. Men vi kan förstås tänka oss att locka yngre in i sporten och vara ett forum även för unga längdskidåkare.

LÄS ÄVEN: Bilder: Succé när MIK fyllde 100 år – en riktig folkfest på idrottsplatsen

Mälarhöjdens IK firade 100-årsjubileum den 13 april och då var skidsektionen på plats för att visa upp sig i hopp om att samla medlemmar. Besökare fick tävla mot varandra på stakmaskiner i en simulator.

– Det är ett exempel på hur vi kan hylla glädjen med längdåkningen genom att synas i det sammanhanget med våra systerföreningar i Mälarhöjden. Vi har ju en Facebookgrupp och en hemsida så genom sociala medier kan man synas och höras.  

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Välkommen att prenumerera här.

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: