Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny kollektiv boendelösning testas i Mälaräng – allmänheten bjuds in

Publicerad 21:06, 9 maj 2018

I nya Mälaräng testas nu en ny innovativ boendelösning. Målet är en varierad arkitektur med ökat medbestämmande. Formen har redan prövats en tid på kontinenten och har förutsättningar att bli en ny folkrörelse.

I det planerade bostadsområdet Mälaräng med 1100 bostäder, mellan Bredäng och Mälarhöjden gör exploateringskontoret nu ett försök med så kallad byggemenskap (från tyskan Baugemeinschaft).

Stockholms stad bjuder nu in allmänheten att anmäla sig till den nya kollektiva byggformen. Idén kommer ursprungligen från Tyskland där denna typ av boende en stark trend. I universitetsstaden Tubingen i sydvästra Tyskland har de styrande under lång tid satsat på att hitta lösningar

– Hälften av de nybyggda lägenheterna som byggts de senaste årenTubingen är byggemenskaper, säger Louise Bill projektledare på exploateringskontoret.


Här på Bredängsvägen mellan Bredäng och Mälarhöjden ligger tomten som kan bli aktuell för byggemenskapen

Byggemenskaper finns redan på ett fåtal platser i landet, till exempel i Göteborg. Privatpersoner bjuds in att kollektivt tillsammans, med eller utan en byggaktör, planera en tomt avsedd för 30-40 bostäder. I Tyskland har byggemenskapen resulterat i en mer varierad arkitektur med högre kvalitet och ökat medbestämmande.

– Idag har fenomenet spritt sig till alla delar av Tyskland. München har en officiell målsättning att 20-40 procent av markanvisningarna ska gå till byggemenskaper. Hamburg har en målsättning på 20 procent, och samtidigt en kommunal förvaltning och ett regionalt regelverk riktat särskilt till byggemenskaper, säger säger Louise Bill.


Modell över Mälaräng. Nya skolan längst ned i bilden. Byggemenskaper till höger i bilden.

De boende är med från början och bestämmer färg, form, funktion och material i sin framtida miljö. Kollektivet kan till exempel bestå av en grupp äldre som går samman eller av personer med samma intressen som inser de möjligheterna i att själva utforma sitt boende.

I detta första skede vill exploateringskontoret få en bild av hur stort intresset är hos allmänheten. Därefter utlyses en tävling där den byggemenskap som uppfyller stadens krav med kreativa och långsiktigt hållbara lösningar kommer att tilldelas en markanvisning. Kollektivet måste också kunna visa att man har finansiell och juridisk organisering och kompetens för att driva projektet.

En intresseanmälan ska vara exploateringskontoret till handa senast 31 augusti 2018.Och om försöket slår väl ut kan idén mycket väl sprida sig i Stockholmstrakten i framtiden.

Text: Annette Widén
Bilder: Stockholms stad, Byggemenskap.se

Läs mer om projektet och anmäl dig här

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: