Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Ny kollektiv boendelösning testas i Mälaräng – allmänheten bjuds in

I nya Mälaräng testas nu en ny innovativ boendelösning. Målet är en varierad arkitektur med ökat medbestämmande. Formen har redan prövats en tid på kontinenten och har förutsättningar att bli en ny folkrörelse.

I det planerade bostadsområdet Mälaräng med 1100 bostäder, mellan Bredäng och Mälarhöjden gör exploateringskontoret nu ett försök med så kallad byggemenskap (från tyskan Baugemeinschaft).

Stockholms stad bjuder nu in allmänheten att anmäla sig till den nya kollektiva byggformen. Idén kommer ursprungligen från Tyskland där denna typ av boende en stark trend. I universitetsstaden Tubingen i sydvästra Tyskland har de styrande under lång tid satsat på att hitta lösningar

– Hälften av de nybyggda lägenheterna som byggts de senaste årenTubingen är byggemenskaper, säger Louise Bill projektledare på exploateringskontoret.


Här på Bredängsvägen mellan Bredäng och Mälarhöjden ligger tomten som kan bli aktuell för byggemenskapen

Byggemenskaper finns redan på ett fåtal platser i landet, till exempel i Göteborg. Privatpersoner bjuds in att kollektivt tillsammans, med eller utan en byggaktör, planera en tomt avsedd för 30-40 bostäder. I Tyskland har byggemenskapen resulterat i en mer varierad arkitektur med högre kvalitet och ökat medbestämmande.

– Idag har fenomenet spritt sig till alla delar av Tyskland. München har en officiell målsättning att 20-40 procent av markanvisningarna ska gå till byggemenskaper. Hamburg har en målsättning på 20 procent, och samtidigt en kommunal förvaltning och ett regionalt regelverk riktat särskilt till byggemenskaper, säger säger Louise Bill.


Modell över Mälaräng. Nya skolan längst ned i bilden. Byggemenskaper till höger i bilden.

De boende är med från början och bestämmer färg, form, funktion och material i sin framtida miljö. Kollektivet kan till exempel bestå av en grupp äldre som går samman eller av personer med samma intressen som inser de möjligheterna i att själva utforma sitt boende.

I detta första skede vill exploateringskontoret få en bild av hur stort intresset är hos allmänheten. Därefter utlyses en tävling där den byggemenskap som uppfyller stadens krav med kreativa och långsiktigt hållbara lösningar kommer att tilldelas en markanvisning. Kollektivet måste också kunna visa att man har finansiell och juridisk organisering och kompetens för att driva projektet.

En intresseanmälan ska vara exploateringskontoret till handa senast 31 augusti 2018.Och om försöket slår väl ut kan idén mycket väl sprida sig i Stockholmstrakten i framtiden.

Text: Annette Widén
Bilder: Stockholms stad, Byggemenskap.se

Läs mer om projektet och anmäl dig här

Publicerad 21:06, 9 maj 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: