Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kamälg

”Först ser man en kamel”

Alla som har vägen förbi Telefonplan ut mot Västberga ser älgkamelen eller kamälgen som den heter i folkmun.

Den står mitt i rondellen i korsningen Mikrofonvägen/Tellusborgsvägen och man undrar: vad är detta?

Kransenbon Lotta Ruokonen, på väg hem från dagis med sin dotter Ivy, ser rondellen från sitt fönster.
– Konst väcker känslor. Det är en lite tokig och annorlunda symbol för Telefonplan i förändring, en stadsdel som blomstrat upp, säger hon och fortsätter:

– Först ser man en kamel, sen ser man en älg. Och sen förstår man att det finns en koppling till Konstfack. Det finns de som verkligen gillar kamälgen och andra som tycker den är ful, säger hon.

kamel2
Lotta Ruokonen med sin dotter Ivy

Det är konstnären Linda Shamma Östrand som har designat kamälgen. Av frigolit och glasfiber skapade hon den efter att hon vunnit en tävling när hon var elev på Konstfack.

Fastighetsägarna i området efterlyste ett verk eller rondellhund att pryda rondellen med. En tävling utlystes på skolan och en jury valde Älg i Postformulerat tillstånd som  Linda Shamma Östrand kallar skapelsen.
– Det syftar till att synliggöra kopplingen mellan design och nytänkande i området, säger Linda Shamma Östrand, idag verksam konstnär.

– Offentlig konst brukar bara vara dekorativ, men älg-kamelen leder till konversation och reaktioner åt olika håll, säger hon.

Skulpturen är också en representation av Lindas egen etniska bakgrund med en pappa från Mellanöstern och en mamma från Sverige.

Enligt uppgift har fastighetsägarna för avsikt att med några års mellanrum byta utsmyckningen i rondellen. Vad vill du se i ronellen efter kamälgen?

Text och bild: Alexander Farnsworth

Mer:

Film med konstnären om konstverket

Källa: Wikipedia

Publicerad 14:43, 6 december 2014
Annons:
Annons:

Nyheter

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Dagens Fråga

Tisdagen den 21 november beslutar trafiknämnden hur mycket det ska kosta för den som reser utan biljett i kollektivtrafiken. Förslaget är att avgiften ska höjas från 1 500 kronor till 1 850 kronor.
Vad tycker du om förslaget att avgiften för plankare ska höjas?

Sebastian, Midsommarkransen:
– Jag tror nog inte att de där hundralapparna gör så stor skillnad faktiskt. Jag vet inte om det inskränker så mycket. För mig kan det vara kvar eller så de kan ändra upplägget med kostnaderna.
Lisa, Midsommarkransen:
– Det är helt okej. Det behövs då det är många som fuskar.
Axel, Telefonplan:
– Just det spelar inte så stor roll utan jag tycker att de ska sänka priset på biljetten. Så det är väl det jag tycker att de skulle fokusera på snarare än boten för plankare.
Eva, Telefonplan:
– Det är mycket pengar. Det är ju dubbelt mot vad kortet kostar, det är det ju. Samtidigt kan jag tycka att vi som är beroende av SL… Det är väl schysst om alla är med och betalar sina biljetter liksom. Det blir ju billigare om man betalar för sig än om man plankar i så fall.

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Du prenumererar väl? Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:30, 21 november 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: