Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Pawel visar sitt Hägersten-Liljeholmen – på ett nytt sätt

Publicerad 09:14, 13 februari 2019

Gröndal, Aspudden och Kransen var de första av Stockholms närförorter som är byggda enligt gamla stadsplaneringprinciper med kvarterstänkande och butiker i gatuplan, något som efterfrågas alltmer idag.

Sedan kom bilismen och funktionella boendelösningar och all kvarterskänsla försvann. Istället tar vi bilen till kulturen, till köpingscentrum och sover i förorterna.

Så här låter det när fotografen och Liljeholmsbon Pawel Flato och Kransenbon, konstnären och debattören Oscar Freyres håller föredrag om hur staden som berör oss alla var tänkt.

Pawel Flato

Med minutiösa bilder av balkonger, trappor, dörrar, och andra husutsmyckningar från bland annat Gröndal, Aspudden och Midsommarkransen får vi en fin inblick i hur staden är uppbyggd.


Pawel och Oscars föredrag är en ny och fräsch presentation av huvudstaden med detaljer och perspektiv man ofta missar, och ofta från okända områden som de två har besökt.

-Aspudden, en tidig förort, som börjades byggas med innerstadens struktur, men som sedan glesades ut, säger Pawel.

De har hållit föredraget – Jag är en stadsmedborgare – ett par gånger nu och är på väg att utveckla och anpassa det så det passar för bland annat skolor, bibliotek och arkitektfirmor.

-Gröndal, underbar blandning av stilar och ett mysterium att det inte byggs fler terasshus på Stockholms klippor, säger Pawel

Men den handlar inte om Slussen eller Nobel Center. Deras syn på Stockholms utveckling genom åren är mer att visa hur staden kom till och att strukturen på ett område är minst lika viktig som estetiken.

– Gröndal är helt unikt i detta sammanhang. Istället för att vara planerad från början växte stadsdelen fram. Problemet med Stockholm generellt är att i och med att staden växte fram var man tvungen att bygga homogena förorter på en gång, säger Pawel, en trend som fortsätter idag med enstaka byggherrar som har kontroll över ett helt område som Liljeholmskajen till exempel. Man måste bygga in variation.

– Vi har en tradition i Stockholm att beundra husfasader i dessa helhet, men ju närmare man kommer desto fulare ser de ut, fortsätter Pawel, som nämner Tokyo, en stad han har besökt ett antal gånger,  som direkt motsatsen.

Under Pawel och Oscars föredrag sätter publiken ofta igång heta och långa diskussioner om form och funktion och hur de skiljer sig åt. Det är bara att besöka Facebookgrupper som Arkiitekturupproret och Yimby för att få en smakprov.

-Midsommarkransen, en märkligt utformad miljö, men rörande att någon velat piffa upp den med en rad gula tegelstenar som dekoration, säger Pawel.

– När man lyfter blicken i Tokyo är det hur fult som helst. Men för fotgängare på gatuplan är allt från stenläggningen till papperskorgen helt fantastiska och bekostade. I Stockholm är det tvärtom, vågar jag säga.


Tagna i allt enkelhet, och i de flesta fall utan människor, ger Pawels bilder ett unikt porträtt av huvudstaden och varför den ser ut som den gör idag.

– I de allra flesta fall har varje enskild detalj i vår stadsmiljö legat som beslut på någons skrivbord en gång i tiden. Det gäller att förstå varför.

Text och bild: Alex Farnsworth

Pawel Flato och Oscar Freyre

Man kan följa Pawel och Oscar på sociala media för att ta reda på deras nästa föredrag.
Pawel Flato, känd för sin fotobok om Nobelfesten och driver bloggen https://stockholmibild.se/
Oscar Freyre driver bloggen Stadsutveckling

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: