Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Pawel visar sitt Hägersten-Liljeholmen – på ett nytt sätt

Gröndal, Aspudden och Kransen var de första av Stockholms närförorter som är byggda enligt gamla stadsplaneringprinciper med kvarterstänkande och butiker i gatuplan, något som efterfrågas alltmer idag.

Sedan kom bilismen och funktionella boendelösningar och all kvarterskänsla försvann. Istället tar vi bilen till kulturen, till köpingscentrum och sover i förorterna.

Så här låter det när fotografen och Liljeholmsbon Pawel Flato och Kransenbon, konstnären och debattören Oscar Freyres håller föredrag om hur staden som berör oss alla var tänkt.

Pawel Flato

Med minutiösa bilder av balkonger, trappor, dörrar, och andra husutsmyckningar från bland annat Gröndal, Aspudden och Midsommarkransen får vi en fin inblick i hur staden är uppbyggd.


Pawel och Oscars föredrag är en ny och fräsch presentation av huvudstaden med detaljer och perspektiv man ofta missar, och ofta från okända områden som de två har besökt.

-Aspudden, en tidig förort, som börjades byggas med innerstadens struktur, men som sedan glesades ut, säger Pawel.

De har hållit föredraget – Jag är en stadsmedborgare – ett par gånger nu och är på väg att utveckla och anpassa det så det passar för bland annat skolor, bibliotek och arkitektfirmor.

-Gröndal, underbar blandning av stilar och ett mysterium att det inte byggs fler terasshus på Stockholms klippor, säger Pawel

Men den handlar inte om Slussen eller Nobel Center. Deras syn på Stockholms utveckling genom åren är mer att visa hur staden kom till och att strukturen på ett område är minst lika viktig som estetiken.

– Gröndal är helt unikt i detta sammanhang. Istället för att vara planerad från början växte stadsdelen fram. Problemet med Stockholm generellt är att i och med att staden växte fram var man tvungen att bygga homogena förorter på en gång, säger Pawel, en trend som fortsätter idag med enstaka byggherrar som har kontroll över ett helt område som Liljeholmskajen till exempel. Man måste bygga in variation.

– Vi har en tradition i Stockholm att beundra husfasader i dessa helhet, men ju närmare man kommer desto fulare ser de ut, fortsätter Pawel, som nämner Tokyo, en stad han har besökt ett antal gånger,  som direkt motsatsen.

Under Pawel och Oscars föredrag sätter publiken ofta igång heta och långa diskussioner om form och funktion och hur de skiljer sig åt. Det är bara att besöka Facebookgrupper som Arkiitekturupproret och Yimby för att få en smakprov.

-Midsommarkransen, en märkligt utformad miljö, men rörande att någon velat piffa upp den med en rad gula tegelstenar som dekoration, säger Pawel.

– När man lyfter blicken i Tokyo är det hur fult som helst. Men för fotgängare på gatuplan är allt från stenläggningen till papperskorgen helt fantastiska och bekostade. I Stockholm är det tvärtom, vågar jag säga.


Tagna i allt enkelhet, och i de flesta fall utan människor, ger Pawels bilder ett unikt porträtt av huvudstaden och varför den ser ut som den gör idag.

– I de allra flesta fall har varje enskild detalj i vår stadsmiljö legat som beslut på någons skrivbord en gång i tiden. Det gäller att förstå varför.

Text och bild: Alex Farnsworth

Pawel Flato och Oscar Freyre

Man kan följa Pawel och Oscar på sociala media för att ta reda på deras nästa föredrag.
Pawel Flato, känd för sin fotobok om Nobelfesten och driver bloggen https://stockholmibild.se/
Oscar Freyre driver bloggen Stadsutveckling

Publicerad 09:14, 13 februari 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Vårberg-Skärholmens scoutkår: Höstutmaningen – 20 uppgifter för höstlovet

    24 oktober kl.00:00 - 1 november kl.23:30
  2. Höstlov: 16 läskiga och oläskiga aktiviteter för skollediga

    26 oktober kl.08:00 - 1 november kl.17:00
  3. Jazz i allhelgonatid i Kvarterskyrkan på kajen

    29 oktober kl.19:00 - 20:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: