
Uppenbarelsekyrkan köper ny orgel – för 20 miljoner
midsommarkransen Publicerad 16:07, 11 januari 2020En ny orgel ska köpas in för 20 miljoner kronor och ersätta den gamla i Uppenbarelsekyrkan. Det beslutade ett xtra insatt kyrkofullmäktigemöte i veckan.
Orgelfrågan har under en lång tid diskuterats livligt i kyrkofullmäktige och var en profilfråga för vissa kyrkopolitiker vid senaste valet 2017. De som var för en ny orgel vann.
Även om det inför mötet var klart vad beslutet skulle bli fortsatte debatten. Kostnaden för den nya orgeln blir cirka 20 miljoner kronor vilket gjorde att flera av politikerna var tveksamma till att fullfölja upphandlingen.
– Vid inköp skulle församlingens kapital minska drastiskt. Dessutom leder eventuellt köp till att de årliga finansiella intäkterna kommer minska i en inte oansenlig summa för flera generationer framåt, skriver Lars Richter i Borgerligt alternativ i den reservation partiet lade när ärendet var uppe i kyrkorådet före jul.
Även partiet Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, reserverade sig till ett inköp och hänvisade till ett allt för svagt beslutsunderlag.
De som förordade ett orgelbyte betonade att när Uppenbarelsekyrkan uppfördes för cirka 60 år sedan hade Hägerstens församling inte råd med en bättre orgel än den man nu har. Den anpassades heller aldrig särskilt för kyrkorummet, utan beställdes innan byggnaden stod färdig.
Men orgelns ålder i sig har egentligen inte så stor betydelse; som exempel är orgeln i Morlanda medeltida kyrka på Orust, Sveriges äldsta spelbara, den byggdes sannolikt i början av 1600-talet.
Men, enligt Martin Blomquist, organist i Uppenbarelsekyrkan och den som oftast spelar på orgeln, sjunger det stora instrumentet Hägersten på sista versen.
– Man tänker kanske inte på att orgeln faktiskt används många timmar alla dagar i veckan, inte bara på söndagar. Det är begravningar, dop, bröllop, andakter, meditationer, konserter, repetitioner med mera. Under 60 år blir det ett enormt slitage, säger Martin.

Behövs verkligen en ny orgel, kan man inte renovera den nuvarande?
– Orgeln har reparerats några gånger och är nu så pass nedsliten att den gjort sitt. Det kan bli riktigt pinsamt när toner hänger sig, har stämt om sig eller orgeln plötsligt hittar på egna ljud under till exempel en begravning, säger Martin.
– Efter kyrkofullmäktiges beslut kan vi kanske få höra vår nya orgel redan 2021.
På mötet diskuterades även församlingsinstruktionen, ett dokument som styr församlingens mission och riktning de kommande åren. Instruktionen godkändes efter ett par ändringar.
I Hägerstens församling bor cirka 90 000 personer, varav cirka 37 000 tillhör Svenska kyrkan.
Verksamheten finansieras av den kyrkoavgift som medlemmarna betalar via skattsedeln. För närvarande är kyrkoavgiften 66,5 öre per skattade 100 kronor.
Församlingens konserter drar även till sig publik från andra stadsdelar och andra orter och intäkterna går ofta till välgörande ändamål, till exempel ACT – Svenska kyrkans internationella arbete mot fattigdom, förtryck och orättvisor.
Bild: Fotomontage av orgelbyggaren
Text: Michael Eyre
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k