Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Uppenbarelsekyrkan köper ny orgel – för 20 miljoner

En ny orgel ska köpas in för 20 miljoner kronor och ersätta den gamla i Uppenbarelsekyrkan. Det beslutade ett xtra insatt kyrkofullmäktigemöte i veckan.

Orgelfrågan har under en lång tid diskuterats livligt i kyrkofullmäktige och var en profilfråga för vissa kyrkopolitiker vid senaste valet 2017. De som var för en ny orgel vann.

Även om det inför mötet var klart vad beslutet skulle bli fortsatte debatten. Kostnaden för den nya orgeln blir cirka 20 miljoner kronor vilket gjorde att flera av politikerna var tveksamma till att fullfölja upphandlingen.

– Vid inköp skulle församlingens kapital minska drastiskt. Dessutom leder eventuellt köp till att de årliga finansiella intäkterna kommer minska i en inte oansenlig summa för flera generationer framåt, skriver Lars Richter i Borgerligt alternativ i den reservation partiet lade när ärendet var uppe i kyrkorådet före jul.

Även partiet Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, reserverade sig till ett inköp och hänvisade till ett allt för svagt beslutsunderlag.

De som förordade ett orgelbyte betonade att när Uppenbarelsekyrkan uppfördes för cirka 60 år sedan hade Hägerstens församling inte råd med en bättre orgel än den man nu har. Den anpassades heller aldrig särskilt för kyrkorummet, utan beställdes innan byggnaden stod färdig.

Men orgelns ålder i sig har egentligen inte så stor betydelse; som exempel är orgeln i Morlanda medeltida kyrka på Orust, Sveriges äldsta spelbara, den byggdes sannolikt i början av 1600-talet.

Men, enligt Martin Blomquist, organist i Uppenbarelsekyrkan och den som oftast spelar på orgeln, sjunger det stora instrumentet Hägersten på sista versen.
– Man tänker kanske inte på att orgeln faktiskt används många timmar alla dagar i veckan, inte bara på söndagar. Det är begravningar, dop, bröllop, andakter, meditationer, konserter, repetitioner med mera. Under 60 år blir det ett enormt slitage, säger Martin.

Martin Blomquist

Behövs verkligen en ny orgel, kan man inte renovera den nuvarande?
– Orgeln har reparerats några gånger och är nu så pass nedsliten att den gjort sitt. Det kan bli riktigt pinsamt när toner hänger sig, har stämt om sig eller orgeln plötsligt hittar på egna ljud under till exempel en begravning, säger Martin.
– Efter kyrkofullmäktiges beslut kan vi kanske få höra vår nya orgel redan 2021.

På mötet diskuterades även församlingsinstruktionen, ett dokument som styr församlingens mission och riktning de kommande åren. Instruktionen godkändes efter ett par ändringar. 

I Hägerstens församling bor cirka 90 000 personer, varav cirka 37 000 tillhör Svenska kyrkan.

Verksamheten finansieras av den kyrkoavgift som medlemmarna betalar via skattsedeln. För närvarande är kyrkoavgiften 66,5 öre per skattade 100 kronor.

Församlingens konserter drar även till sig publik från andra stadsdelar och andra orter och intäkterna går ofta till välgörande ändamål, till exempel ACT – Svenska kyrkans internationella arbete mot fattigdom, förtryck och orättvisor.

Bild: Fotomontage av orgelbyggaren 
Text: Michael Eyre

Publicerad 16:07, 11 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: