Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Uppenbarelsekyrkan köper ny orgel – för 20 miljoner

Publicerad 16:07, 11 januari 2020

En ny orgel ska köpas in för 20 miljoner kronor och ersätta den gamla i Uppenbarelsekyrkan. Det beslutade ett xtra insatt kyrkofullmäktigemöte i veckan.

Orgelfrågan har under en lång tid diskuterats livligt i kyrkofullmäktige och var en profilfråga för vissa kyrkopolitiker vid senaste valet 2017. De som var för en ny orgel vann.

Även om det inför mötet var klart vad beslutet skulle bli fortsatte debatten. Kostnaden för den nya orgeln blir cirka 20 miljoner kronor vilket gjorde att flera av politikerna var tveksamma till att fullfölja upphandlingen.

– Vid inköp skulle församlingens kapital minska drastiskt. Dessutom leder eventuellt köp till att de årliga finansiella intäkterna kommer minska i en inte oansenlig summa för flera generationer framåt, skriver Lars Richter i Borgerligt alternativ i den reservation partiet lade när ärendet var uppe i kyrkorådet före jul.

Även partiet Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, reserverade sig till ett inköp och hänvisade till ett allt för svagt beslutsunderlag.

De som förordade ett orgelbyte betonade att när Uppenbarelsekyrkan uppfördes för cirka 60 år sedan hade Hägerstens församling inte råd med en bättre orgel än den man nu har. Den anpassades heller aldrig särskilt för kyrkorummet, utan beställdes innan byggnaden stod färdig.

Men orgelns ålder i sig har egentligen inte så stor betydelse; som exempel är orgeln i Morlanda medeltida kyrka på Orust, Sveriges äldsta spelbara, den byggdes sannolikt i början av 1600-talet.

Men, enligt Martin Blomquist, organist i Uppenbarelsekyrkan och den som oftast spelar på orgeln, sjunger det stora instrumentet Hägersten på sista versen.
– Man tänker kanske inte på att orgeln faktiskt används många timmar alla dagar i veckan, inte bara på söndagar. Det är begravningar, dop, bröllop, andakter, meditationer, konserter, repetitioner med mera. Under 60 år blir det ett enormt slitage, säger Martin.

Martin Blomquist

Behövs verkligen en ny orgel, kan man inte renovera den nuvarande?
– Orgeln har reparerats några gånger och är nu så pass nedsliten att den gjort sitt. Det kan bli riktigt pinsamt när toner hänger sig, har stämt om sig eller orgeln plötsligt hittar på egna ljud under till exempel en begravning, säger Martin.
– Efter kyrkofullmäktiges beslut kan vi kanske få höra vår nya orgel redan 2021.

På mötet diskuterades även församlingsinstruktionen, ett dokument som styr församlingens mission och riktning de kommande åren. Instruktionen godkändes efter ett par ändringar. 

I Hägerstens församling bor cirka 90 000 personer, varav cirka 37 000 tillhör Svenska kyrkan.

Verksamheten finansieras av den kyrkoavgift som medlemmarna betalar via skattsedeln. För närvarande är kyrkoavgiften 66,5 öre per skattade 100 kronor.

Församlingens konserter drar även till sig publik från andra stadsdelar och andra orter och intäkterna går ofta till välgörande ändamål, till exempel ACT – Svenska kyrkans internationella arbete mot fattigdom, förtryck och orättvisor.

Bild: Fotomontage av orgelbyggaren 
Text: Michael Eyre

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: