Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Bilder: 5 april 1964 – röda linjen öppnar

Publicerad 14:36, 5 april 2024

På fredagen fyller röda linjen 60 år. Den 5 april 1964 invigdes tunnelbana 2, som den hette då, med invigningståg som avgick från Mariatorget. Först gick tåget till Fruängen, och därefter åkte det tillbaka till Liljeholmen för att där ta andra spåret till Örnsberg, som då var slutstation på linje 13. 

örnsberg 1964
Örnsberg, invigningståget anländer till stationen vid invigning av Röda linjen, år 1964

Ett stor skara människor tog emot tåget när det rullade in i Örnsberg.

LÄS ÄVEN: När scouterna välkomnade första tåget på röda linjen

Efter invigningen tog det 14 år innan lilnjen stod helt färdig med Mörby Centrum som sista station

Tunnelbana 2, eller Tub 2 som den också kallas, är en av tre banor i tunnelbanan. Den har totalt 36 stationer varav fyra är så kallade betongstationer, 16 är bergstationer och 15 är ytstationer. 

Röda linjen är totalt 41 238 meter lång,18 meter kortare än Gröna linjen. Namnet röda linjen infördes av SL kring 1990 och återspeglas av att bansystemet sedan dess har markerats med röd färg på SL:s linjekartor. Innan dess, från 1970-talet och framåt, var linjens färg orange.

Örnsberg, invigning av Röda linjen, år 1964. Pojk- och flickscouter från Mälarhöjdens scoutkår tog emot invigningståget.

Den röda linjens två tunnelbanelinjer, linje 13 och linje 14, hade 411 000 resenärer per arbetsdag 2006. Idag har den siffran sjunkit till 342 000 (2022).

Påstigande per station 2022. Värdena som redovisas är antalet påstigande per dygn en genomsnittlig vintervardag.

LÄS ÄVEN: När alla bar överrock

De längsta tunnlarna är Gamla stan–Bergshamra (8,5 km), Gamla stan–Gärdet (delvis gemensam med Gamla stan-Bergshamra, 2,1 km egen tunnel, 4,5 km totalt) och Axelsberg (tunnelbanestation)–Bredäng (2,3 km)

Fotograf: Okänd. Spårvägsmuseet Stockholmskällan
Källa: Wikipedia och Stockholmskällan

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: