Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Kameraövervakning och vakter på Telefonplans bibliotek efter vandalism

Flera fall av bråk och vandalism har ägt rum på Telefonplans bibliotek. Vakter har satts in och nu överväger Stockholms stadsbibliotek att sätta upp övervakningskameror på biblioteket.

Bråken och stöket har rapporterats från de anställda på det meröppna biblioteket, men det har resulterat i få åtgärder från ledningen, fram tills nu.

Det var för drygt tre år sedan som meröppet infördes vid Telefonplans bibliotek. Från då håller det öppet även under förmiddagar och kvällar, trots att ingen personal är på plats. Servicen är uppskattad av många, bland annat unga som pluggar i bibliotekets lokaler samt av barnfamiljer.

Men nu visar en rapport från fackförbunden Vision, Saco och huvudskyddsombudet vid Stockholms stadsbibliotek att det har varit ett antal incidenter med hot och vandalism sedan meröppet infördes.

Enligt rapporten som Bättre stadsdel tagit del av via ett tips har personalen inte fått något stöd efter händelserna och någon polisanmälan har inte heller gjorts.

– Ofta har personalen tvingats agera helt på egen hand, godtyckligt, och utan att kunna luta sig mot ett tryggt och omsorgsfullt chefskap, står det i rapporten.

Elisabeth Aquilonius är områdeschef vid Stockholms stadsbibliotek i södra Stockholm. Hon tog del av rapporten för knappt två veckor sedan.

– Tyvärr är det flera händelser som inte har polisanmälts, vilket är i strid mot våra riktlinjer, 

I januari 2017 insåg en meröppet-besökare att larmet inte täckte ett en del av biblioteket. Besökaren sov över och kissade på golvet. Tidigt på morgonen gick larmet och personen hoppade ut genom fönstret.

En annan gång tittade en man på högljudd porr i lokalen och en berusad man sparkade på dörren som han inte lyckades öppna.

Under vintern 2016 besökte flera män som bodde på en parkering i närheten biblioteket under meröppettid för att dagligen söka bilar på Blocket. Enligt rapporten hade bara en av dem meröppet-kort och han var högljudd, otrevlig och blockerade entrén för andra.

Efter denna händelsen beslutade enhetschefen för biblioteket att endast låntagare med svenskt id-kort skulle ha rätt att registrera sig som meröppet-besökare vid biblioteket.

– Även detta strider mot de riktlinjer som finns, både gentemot besökarna och internt, säger Elisabeth Aquilonius.

När personalen påpekade att beslutet var odemokratiskt hände inget, enligt rapporten. För att få tillgång till meröppet krävs svensk eller utländsk legitimation samt ett bibliotekskort.

Biblioteket sätter nu in en rad åtgärder för att komma till rätta med problemen. Bland annat undersöks möjligheten till kameraövervakning.

– Det är en fråga som vår säkerhetssamordnare jobbar aktivt med just nu. Bergshamra bibliotek i Solna har det redan och det fungerar bra. Vi ser positivt på att det kan gå igenom även på Telefonplan, säger Elisabeth Aquilonius som betonar att kameraövervakning blir begränsad till meröppettiderna.

Kommer meröppet kunna vara kvar på biblioteken?
– Ja, vi ser att både utlånen och antalet besökare ökar på dessa bibliotek. Det är lika säkert att vistas på ett meröppet bibliotek som på ett bibliotek med ordinarie öppettider. Det lika tryggt som en allmän plats. Vi planerar att ha meröppet på fler bibliotek.

Idag finns meröppet vid Telefonplans och Sköndals bibliotek, och planer finns på att införa det Luma bibliotek i Hammarby sjöstad.

Under 2017 fick biblioteket på Telefonplan förstärkt bevakning av vakter efter incidenter.

– Vi ser över det behovet kontinuerligt och under en period förra året hade vi extra rondering där men nu har det varit lugnt ett tag.

Hur hanterar ni att personalen känner sig trygg på sin arbetsplats?
– Vi behöver säkerhetsställa att alla förstår våra rutiner. Vi förbereder en beredskapsorganisation för detta. Till exempel vem man ska kontakta under meröppettid, exempelvis att kunna ringa en chef i beredskap. På torsdag träffar vi fackliga representanter för att få upp en reell dialog kring detta.

Publicerad 20:54, 12 juni 2018
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. DJ DUST & DISEY på Café Cul De Sac

    8 augusti kl.16:00 - 22:00
  2. Mälarhöjdens Friluftsteater: Äntligen på väg – om Ted Gärdestad

    8 augusti kl.19:00 - 20:30
  3. Innerligt och lekfullt på Klubbensborg

    9 augusti kl.15:00 - 16:00
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vad tycker du om den nya gråa färgen på höghuset i Axelsberg?

View Results

Publicerad 21:50, 3 januari 2020
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:casino utan licens
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: