Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

”Utan alla gåvogivare hade det aldrig gått”

Publicerad 23:08, 26 januari 2016

Zandra Östergren är med i volontärgrupp på Metro Hotell i Västberga som jobbar med att samla in och dela ut kläder till nyanlända flyktingar. Nu är behovet av varma ytterkläder och fodrade vinterskor stort.

Volontärarbetet sker i samarbete med Migrationsverket och består av medlemmar i Brännkyrka församling, från nätverket ’Årsta för alla’ och enskilda individer som vill göra en insats. Verksamheten har även en Facebook-grupp med 400 medlemmar.

–Vi vill på bästa sätt underlätta tillvaron för de boende och värna om människors rättigheter och värdighet, säger Zandra Östergren.

Volontärgruppen på Metro Hotell arbetar både med klädinsamling och utdelning av kläder till personer som just kommit till Sverige. De flesta saknar det allra nödvändigaste vid ankomsten såsom ytterkläder, kläder och skor för rådande väder.

Hur ser situationen i dagsläget ut på Metro Hotells ankomstboende?
– Brännkyrka församling, tillsammans med andra ideella organisationer och många frivilliga har tidigare haft en mängd initiativ kring Metro Hotell. Trycket på Metro Hotel har ökat de senaste månaderna, och från att ha varit en plats där de boende stannat i upp till ett år kortades maxtiden snabbt ner till två-tre dagar, varefter de slussades vidare till mer långvariga boenden.

– Idag är läget mer osäkert; de boende stannar längre, men situationen kan förändras snabbt. Vi anser därför att det är viktigt för de boende och för oss att vara på plats för att underlätta mitt i en kaotisk situation.

ZandraÖstergen 2 (1 of 1)

Zandra Östergren berättar att för tillfället är det varma ytterkläder och fodrade vinterskor till alla åldrar som efterfrågas mest. Även leggings till kvinnor samt joggingbyxor till män.

Behöver ni fler volontärer?
I vår Facebook-grupp  är alla mer eller mindre med och bidrar på något sätt. Men alla krafter är välkomna! För att nå ut till allmänheten om aktuella behov och information om vårt arbete samt hur man kan bidra, har vi vår Facebook-sida ”Klädinsamling Metro Hotell ankomstboende” som gillas och sprids dagligen!

Hur har det gått på era tidigare insamlingar?
– Vi är så otroligt tacksamma över alla kläder vi har fått in under hösten och som vi fortfarande får ifrån allmänheten. Utan alla gåvogivare hade det aldrig gått!

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alexander Farnsworth

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: