Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Håkan Juholt

“Boken är plågsam att läsa”

För första gången sedan S-profilen Daniel Suhonens bok kom ut kommenterar Västertorpsbon och socialdemokraternas förra ledare Håkan Juholt hur han idag ser på boken och hur hans avgång som partiledare gick till.

Håkan Juholt ledde det socialdemokratiska partiet under 10 månader, den kortaste tiden någonsin för någon partiledare i socialdemokraterna. Bättre Stadsdel träffar den förre partiledaren på ett kafé i Västertorp på måndagseftermiddagen.

I mars 2011 blev du partiordförande och i augusti samma år höll du ett omtalat och hyllat tal parkleken Lugnet här i Västertorp. Varför i Lugnet?
– Lugnet för mig uttrycker så mycket av  av ett omfamnande samhälle. Det är en mötesplats för alla åldrar. Barnen leker mitt bland konsten, här behöver de inte åka in till något museum i stan, här finns konsten runt omkring dem. Och här är husen byggda på bergen runt i kring, en samhällsplanering för det goda samhället.

Hur hamnade du här i Västertorp?
– Min sambo bodde på Terrängvägen och sen flyttade vi ihop i en lägenhet på Vasaloppsvägen. Västertorp är för mig vackert, varmt och levande. Jag kan inte titta mig trött på de olika detaljerna och konstutsmyckningarna här. Häromdagen upptäckte jag till exempel hur porten in till Konsum är klädd i marmor.

Det sägs att du promenerar mycket här i området på din fritid?
– Det stämmer. Jag har en runda där jag brukar gå. Från Västertorp fram till Mälarhöjdens skola, förbi alla fruktträdgårdar i Mälarhöjden. Jag älskar när det står fallfrukt i en låda utanför garageinfarten med en liten var-så-god-lapp. Sen går jag vidare upp på Hägerstensåsen ner till Konstfack och Telefonplan och sen tillbaka hit via Hökmossen. Det tar ungefär en tar en timme och jag njuter av det. Ibland lyssnar jag på någon radiodokumentär när jag går.

Känner folk igen dig när du är ute och rör dig?
– Ja, alla känner igen mig. Jag vet inte om det beror på min mustasch eller vad det är. Här i Västertorp och i Oskarshamn är jag ju en del av stadsbilden. Varje dag kommer det fram någon som vill ge mig en kram eller klapp på kinden. Efter att jag avgick som partiledare har jag hållit över 200 tal runt om i landet.

Du har dessutom över 20 000 följare på Facebook. Hur förklarar du din popularitet?
– Jag har gjort misstag men samtidigt har jag bjudit mycket på mig själv. Många tycker att man var lite för djävlig mot mig

Du har fram till nu inte velat kommentera boken “Partiledaren som klev in i kylan” av Daniel Suhonen. Där beskriver han hur du utsattes du för en kupp från toppar i det egna partiet. Vad tycker du om boken?
– Boken är plågsam att läsa, men författaren har gjort ett mycket grundligt arbete.

När det blåste som mest kring dig när du var partiledare, varför drog du ut på det så länge, ända till januari 2012, varför slutade du inte tidigare under hösten?
– Vi ska komma ihåg att det det mediedrev jag utsattes för har vi sällan skådat här i Sverige. Det var av brittiska mått. Man vaktade på mig utanför min port. Om man avgår mitt i ett mediedrev, då har man flyttat makten till andra aktörer. Om jag avgått i ett tidigare skede hade vi satt en norm att det är medierna som avsätter folk. Och det är fel. De ska granska men inte avsätta. Det är partiet som tillsätter och avsätter. Jag gjorde på detta sätt med hänsyn till till mina efterträdare.

När du nu väljer säga något om boken vänder du dig till lokalmedia. Varför det?
– Jag har konsekvent tackat nej till att kommentera. Att jag väljer att gå ut i lokalmedia beror på jag tror väldigt stark på lokaljournalistiken. En fungerande lokaljournalistik är helt avgörande för utvecklingen av vår demokrati. Det är en katastrof att så många lokalredaktioner nu läggs ned runt om i landet. Det måste till en nationell kraftansamling för att komma till rätta med det.

Du identifierar dig själv som journalist på något sätt?
– Ja, jag har varit medlem i Svenska journalistförbundet sedan 1981. Jag gjorde min senaste medlemsinbetalning senast idag.

Idag är du riksdagsledamot för Kalmar län, vad gör du om fem år?
– Idag är jag en fri man. Om fem år bor jag kvar här i Västertorp och är förhoppningsvis en ännu friare man. Någon comeback tänker jag inte göra.

 

Text och bild: Mats Falck

Publicerad 17:40, 27 oktober 2014
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: