Nya planerade boendet i Västertorp: Tryggheten är mycket viktig för oss
bostad västertorp Publicerad 13:20, 5 november 2020Planerna att bygga en bostadsfastighet med 60 genomgångslägenheter i Västertorp för personer som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden har fått blandad respons bland grannar i stadsdelen.
Flera är upprörda att Västertorp förtätas ytterligare. Andra undrar hur det nu ska gå med tryggheten i stadsdelen.
Västertorpsbon Jon ställer frågan i den lokala Facebookgruppen Fantastiska Grannar Fruängen & Västertorp hur det planerade boendet påverkar tryggheten.
– Hur ser planen ut för att detta inte ytterligare ska bidra till den lokala otrygghet som varit ett aktuellt ämne det senaste året, skriver han.
LÄS ÄVEN: Förslag: 60 lägenheter byggs vid Västertorps centrum
Det är Stockholmshem som ansökt om markanvisning för att uppföra genomgångsbostäderna som SHIS sedan hyr.
SHIS – Stiftelsen hotellhem i Stockholm – har sammanlagt cirka 4200 lägenheter i 51 fastigheter i Stockholm, vilket gör dem till Stockholms stads största hyresvärd inom sociala bostäder. Joakim Ernström är kommunikatör på SHIS.
– Vi upplever inte att vi har stökigt i eller omkring våra fastigheter och ser inte varför en eventuell etablering av en fastighet i Västertorp skulle bidra till mer oroligheter.
LÄS ÄVEN: Västertorpsbor trakasseras av gäng – stadsdelen ökar insatsen
Han menar att SHIS verksamheter fungerar generellt bra och att de har kompetent och erfaren personal som finns på plats för hyresgäster dagligen.
– I vårt bostadssociala uppdrag ingår det bland annat att bedriva boskola för hyresgästerna. I boskolan lär vi bland annat ut grundläggande kunskaper om hur vi förväntas sköta vår lägenhet, hur vi källsorterar, hur vi söker jobb och hur vi söker bostad.
Målet är att de boende så snart som möjligt ska kunna få en bostad på den reguljära bostadsmarknaden.
LÄS ÄVEN: Förslag: 200 lägenheter kan byggas vid Personnevägen
Arbetet med hyresgästerna är kontinuerligt under hela boendetiden tills det att hyresgästen får möjlighet att flytta ut till en lägenhet på den ordinarie bostadsmarknaden.
Hur löser man tryggheten och integrationen med lokalsamhället när ni etablerar ett nytt boende?
– Tryggheten är som för de flesta hyresvärdar även mycket viktig för oss. Vi arbetar aktivt med våra hyresgäster och samverkar med många parter kring trygghet och säkerhet vid våra boenden. Det är en viktig och prioriterad fråga för oss.
På dagtid är de flesta av SHIS fastigheter bemannade med egen personal. I de fastigheter som är tillfälligt obemannade finns det kontaktuppgifter i anslutning till receptionerna om någon skulle behöva nå dem, enligt Joakim Ernström.
– På kvällar, nätter och helger bemannas SHIS av en egen störningsjour som har möjlighet att tillkallas vid eventuellt behov.
Var finns era bostäder idag?
– Vi har fastigheter både i innerstad, förort och ytterförort. Bostäderna är spridda över i stort sett samtliga stadsdelar inom Stockholms stad. Vi hyr samtliga fastigheter, de flesta av AB Stockholmshem och en del av Micasa Fastigheter samt en del fastigheter av några mindre fastighetsägare.
För de nyanlända som placerats i Stockholm och som har tilldelats en tillfällig lägenhet hos SHIS finns det flera samarbeten kring integration.
– Vi arbetar med flera olika organisationer från den idéburna sektorn och från engagerade medborgare i närsamhället, säger Joakim Ernström.
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k