Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

“Tjuvarna tar sig in med hjälp av hemmagjorda verktyg”

ENTREPRENÖR. Förra veckan kom ytterligare en rapport om att bostadsinbrotten ökar i Stockholmsområdet. Aspuddens Lås i Västertorp har bråda dagar. Här kommer några råd från experterna hur du håller tjuvarna borta.

Aspuddens Lås startade 1953 och idag drivs företaget av de tre delägarna Jan Lyckman, Göran Lyckman och Roger Nyman, låsmästare med mångårig erfarenhet.

Aspuddens Lås är ett låstjänstföretag som – trots namnet – har butik i Västertorp, på Störtloppsvägen i centrum. Idag jobbar fyra personer i företaget. Namnet kommer sig av att de fram till 1996 hade lokaler i Aspudden.

– Vid det laget var det ett så pass väletablerat namn att vi tyckte inte att det var nödvändigt att byta, säger Göran Lyckman.

Han berättar att affären i sig är en ganska liten del av verksamheten och att det de i första hand gör installationer på plats hos privatpersoner och företag.

– Vi täcker hela Storstockholmsområdet. Det vi försöker göra är att värna om folks säkerhet. Vi installerar allt som har med lås och dörrar att göra, bland annat dörrstängare, dörrautomatik, kodlås, mekaniska lås, låssystem, extralås, galler och annat som motverkar inbrott.

AspuddenLås (3 of 6)

Enligt Göran Lyckman är många lås i lägenhetsdörrar inte godkända och bör bytas ut eller kompletteras med extralås eller låskåpa.

– Många har koll på det senaste när det gäller bilar, datorer, mobiler och liknande, men folk är tyvärr inte lika upplysta när det gäller lås. För att det ska godkännas ska det kunna klara ett visst antal slag och ett visst tryck. Tyvärr finns det inte många lås därute som håller måttet, i synnerhet i gamla hus är låsen undermåliga.

Bättre Stadsdel skrev i höstas om inbrottsvågen i Midsommarkransen, ett område som rymmer många äldre fastigheter. Men även nya hus som i till exempel Årstadal har drabbats.

Enligt Göran Lyckman har det de senaste åren blivit svårare att råna banktransporter och dylikt, vilket innebär att inbrotten hos privatpersoner istället har ökat.

– Låskåpa är ett måste om man har brevinkast. Tjuvarna tar sig in med hjälp av hemmagjorda verktyg som liknar de vi låssmeder använder. I vissa fall har de gjort inbrott i låssmedsbilar och kommit över verktyg den vägen. En kåpa är en billig försäkring. Den kostar i regel bara ett par, tre hundra kronor.

AspuddenLås (4 of 6)

Vad kan man som privatperson göra för att avskräcka inbrottstjuvar?

– Det finns många enkla saker man kan göra – ha timer på lamporna och se till så de är tända även om man inte är hemma. Man kan ha radion på, och be grannar eller släkt och vänner att se till lägenheten när man är bortrest, till exempel genom att ta bort post från golvet. Klassiska knep.

Göran Lyckman påpekar att det är upp till var och en att se till så att ens lås håller måttet, och att man bör diskutera med sitt försäkringsbolag om vilka åtgärder som bör tas.

– I vissa fall gör tjuvarna inbrott i flera lägenheter i samma hus. De plingar på och utger sig för att vara säljare, och om ingen är hemma bryter de sig in. Det finns många därute som skulle behöva se över sin situation vad gäller inbrottssäkerhet. Man kan alltid ringa oss för konsultation. Det är bättre att vara vetgirig än att få inbrott.

Text: Adam Ekstrand
Bild: Alexander Farnsworth

Publicerad 14:48, 26 januari 2016
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: