Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Blockkedjor, en av de hetaste trenderna just nu

TRUSTED BROKERZ. 2008 fick Blockchain sitt genombrott. Blockkedjan uppfanns av en anonym grupp eller person, ingen vet säkert, under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Blockkedjan har vuxit och är idag så mycket mer än vad den en gång var. Så, vad är egentligen blockkedjan?

Vad är en blockkedja?
Som namnet redan förklarar är blockchain-tekniken en sekvens av länkade block som skapar en kedja. Dessa görs tillgängliga genom en allmän liggare. Liggaren distribueras bland nätverkets användare. Blockchain (från början ”block chain” eller blockkedja på svenska) är ett serieregister där data lagras i permanenta ”block”. Blocken sammankopplas av kryptografi. Varje block i en blockchain innehåller en kryptografisk hasch, en tidsstämpel och transaktionsdata, och denna information hittas oftast i vad vi kallar ett merkle tree. Blocken är krypterade med anonymiserade nycklar och är helt innehållsoberoende vilket innebär att du kan koda in vilken information du vill i blocken

Blockkedjan kan i en distribuerad liggare hitts i ett jämlikt nätverk. Detta nätverk består av noder som tillsammans följer strikta regler för produktionen av nya block. Data som har registrerats i ett block kan inte ändras eller redigeras. För att ett block ska vara giltigt och ett nytt block ska kunna registreras behöver en majoritet godkänna tidigare block, och så vidare.

Genom distributionen av digital information och utan dupliceringsrisk erbjöd blockkedje-tekniken grunden för nya innovativa sätt att använda internet. Blockkedjan användes i början som ett stöd för den digitala valutan Bitcoin men tack vare dess mångsidighet finns det många fler områden där denna teknik kan tillämpas. För att enklare förklara blockkedjan kan vi referera till ett datanätverk där ett kalkylblad har duplicerats flera tusentals gånger. Nätverket är specifikt utformat för att kontinuerligt uppdatera kalkylbladet och detta är den grundläggande tillämpningen av en blockkedja, information som lagras existerar likt en gemensam och kontinuerligt uppdaterad databas. Användningen av ett sådant nätverk har många uppenbara fördelar. Databasen lagras på flera olika ställen och registerinläggen är således offentliga och därför lättkontrollerade. Information är säker då avsaknaden av en centraliserade version av databasen utrotar risk för hackerangrepp. 

Informationen lagras på flera miljoner datorer och finns tillgänglig på nätet.  Blocken är krypterade med anonymiserade nycklar och lagras på distribuerade nätverk där de hela tiden kontrolleras av alla vilket erbjuder total transparens. Blocken är helt innehållsoberoende och du kan koda in vilken information du vill. 

Blockchain fördelar
En av de största fördelarna är att generellt är de helt omöjliga att förfalska. Detta då transaktionerna lagras på servrar som där ändring av Information efter registrering är omöjligt. Detta innebär att det är otroligt svårt att lyckas fuska eller missköta dessa. 

Det är också enkelt att spåra transaktioner då all historik och information finns lagrad på en och samma plats. 

Denna artikel är skriven i samarbete med Trusted Brokerz

Publicerad 13:05, 5 januari 2020
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: