Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Jämför lån för att undvika ockerpriser och dåliga lånevillkor

COMPINERO. Även om den svenska lånemarknaden idag i stort består av långivare som erbjuder bra lånevillkor och som vill sina kunders bästa, så finns de även de långivare som har tvivelaktiga villkor och skyhöga räntor.

Det är fallgropar som dessa som du som låntagare måste navigera för att inte binda dig till ett lån med ockerpriser och till villkor som gör att din ekonomi blir lidande. För att undvika en sådan situation kan man nyttja någon av de många resurser som idag finns att hitta på internet. Det är allt ifrån myndighetssidor som förklarar lagar och regler, jämförelsesidor för svenska lån och mycket mer.

Just jämförelsesidor för lån har blivit allt större på senare år. Via dessa kan privatpersoner som du och jag, kostnadsfritt få hjälp med att jämföra långivarnas villkor, räntor samt för- och nackdelar mot varandra. Ett exempel på en sådan hemsida är Compinero.com. På Compinero får man som privatperson hjälp med att jämföra lån, alltifrån högkostnadskrediter till privatlån och bolån. 

När du tittar närmre på olika långivare och deras lån bör bland annat aspekter likt följande jämföras.

  • Nominell- och effektiv ränta
  • Avgifter såsom aviavgift och administrationsavgift
  • Eventuellt krav på säkerhet
  • Utbetalningstid om behovet av lån är akut

En tjänst likt Compinero eller andra liknande sajter är alltid kostnadsfria och jämför lån opartiskt. Vidare tillhandahåller tjänster likt detta också en större mängd information som kan hjälpa dig på vägen. Allt ifrån hur effektiv ränta fungerar till hur du kan pruta ner ditt lån.

Välj rätt typ av lån utefter ändamålet

valet av låneform är väsentligt i hur dyrt lånet blir. Det är alltid som mest förmånligt, om man inte lånar till köp av bostad, att ta ett lån hos sin bank. Storbankerna erjbuder lägst räntor till de mest förmånliga villkoren.

Finns dock inte denna möjlighet får man vända sig till långivare för privatlån eller i värsta fall snabblån.

Ett privatlån kan i stort likställas med ett banklån men med den stora skillnaden att det inte ställs krav på säkerhet. Det gör att räntan blir mycket högre än ett typiskt banklån men med fördelen att pengarna får användas till vad som helst. Denna form av lån används ofta idag för köp av bil, renovering av bostad eller för att samla och betala av mindre lån och krediter. Ett privatlån har idag maxbelopp på cirka 600 000 kronor med löptider på upp till 15 år och med relativt förmånliga villkor.

Ett snabblån däremot räknas som en högkostnadskredit och som namnet avslöjar är detta en dyr låneform med väldigt höga räntor och vanligtvis också höga avgifter. Denna form av lån tecknas oftast av personer med en något svagare ekonomi, om man har betalningsanmärkning eller vill att den kreditupplysning som hämtas inte görs av UC.

Det är alltså inte rekommenderat att ta ett snabblån. Kan man bör man undvika denna låneform och först och främst låna av sin bank alternativt ansöka om ett privatlån om den möjligheten inte finns.

Förlita dig inte enbart på jämförelsesajterna

Även om en jämförelsesajt för lån kan vara ett bra hjälpmedel för att hitta lån utefter dina förutsättningar så ska man inte enbart förlita sig på dessa.

Det är också av stor vikt att du som låntagare har en budget på plats och ett tydligt mål med varför du lånar pengar. Med hjälp av en budget kan du få en tydlig bild av hur mycket du kan sätta undan varje månad för att återbetala ditt lån. Detta ger dig också en överblick av hur ansträngd din ekonomi eventuellt blir av att du tar ett lån samt hur mycket pengar du har över att röra dig med.

Ett lån får aldrig leda till att du behöver leva på existensminimum för att klara av ditt lån. Då räcker helt enkelt inte din ekonomi till för att låna pengar.

Betala alltid av lånet inom den avsatta löptiden

Den största risken med att låna pengar är i de fall då man som låntagare misslyckas med att sköta återbetalningen av lånet. Sker detta kommer det börja trilla in påminnelseavgifter som sedan kan gå vidare till inkasso och till slut kan leda till en betalningsanmärkning.

Ett misskött lån är tyvärr en vanlig orsak till att svenskar finner sig skuldsatta. Även om jämförelse av lån och en gedigen budget är till stor hjälp så är det ändå du, låntagaren, som i slutändan har enskilt ansvar för att lånet betalas tillbaka till långivaren.

Det är viktigt, oavsett vald löptid, att lånet sköts till punkt och pricka varje månad. Annars kan ett relativt förmånligt lån bli en dyr historia som försätter dig i en svår ekonomisk situation.

Denna artikel är skriven i samarbete med Compinero.

Publicerad 08:00, 18 maj 2021
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga
rivning

DAGENS FRÅGA. Stockholms stad har tagit fram strategin Varsam utveckling av småhus- och villaområden.
Strategin syftar till att stärka stadsbyggnadsnämndens möjligheter att behålla värdebärande karaktärsdrag samt värna och bevara villa- och trädgårdsstäder med högst kulturvärden. Det skriver DN på onsdagen.

Ska det vara lätt att riva villor och bygga flerfamiljshus i Hägersten-Älvsjö?

Här prenumererar du på Bättre stadsdel – 20kr/mån eller 200kr/år ✅ 

Publicerad 09:30, 16 juni 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: