Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

kör

Luciakonserter som vill bryta traditioner

Publicerad 08:00, 1 december 2022

SVENSKA KYRKAN HÄGERSTEN. I dagarna håller tre körer på att öva till luciakonserterna i Uppenbarelsekyrkan den 11 december. 

I år har denna traditionsfyllda högtid med finstämda konserter en extra dimension. Svenska kyrkan gör en nationell satsning för att försöka hjälpa till att bryta skadliga traditioner som sätter stopp för flickors rättigheter i runt om världen.

oskar

– Det känns bra att kunna hjälpa till på det här sättet. Alla tjejer har rätt till sina egna liv. Det är viktigt att man aktivt jobbar för det, säger Oskar Timm, som är organist och leder två av körerna som medverkar på luciakonserterna.

Det är på söndagseftermiddagen och kvällen den 11 december som Uppenbarelsekyrkan ska fyllas, inte bara en gång utan två gånger när Lucia ska firas. De 500 biljetterna till varje konsert brukar ta slut snabbt.

– Men fortfarande finns biljetter kvar, åtminstone till en av konserterna, säger Oskar Timm.

Tre av Uppenbarelsekyrkans körer medverkar på konserterna: Hägersten A Cappella, en blandad kör med körsångare i åldrarna 22-35 år, Hägerstens Ungdomskör (för gymnasiet och uppåt) och Chorista, kyrkans högstadiekör.

Kerstin Börjeson leder Hägersten A Cappella. Hon har varit med och arrangerat Luciakonserterna under många år, och flera av sångarna i kören har sjungit för Kerstin sedan förskoleåldern.

– Det är fantastiskt roligt att följa dem genom åren och se och höra hur de utvecklas, säger Kerstin.

Under de senaste åren har kören vunnit flera internationella körtävlingar, senast i Lettland.

Repertoaren på luciakonserterna i Uppenbarelsekyrkan är de klassiska luciasångerna, men några nya sånger finns med.

– De flesta av sångerna är just a cappella, det vill säga sång utan ackompanjemang, men i år har vi en harpist som medverkar i vid ett par tillfällen. Harpa är ett himmelskt vackert instrument att lyssna till, säger Kerstin.

I några av sångerna får även församlingen möjligheten att sjunga med. 

– Då får de sjunga till den alldeles nya orgeln så taket lyfter. Orgeln ett riktigt lyckokast, den slår alla förväntningar, säger hon.

Det som är nytt med årets luciakonsert är själva inramningen, kampanjen för mänskliga rättigheter. I Svenska kyrkans julinsamling Bryt en tradition går alla intäkterna till projekt som ska hjälpa till att ge stöd för flickors rättigheter i världen och bryta skadliga traditioner. Det kan till exempel handla om att stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp som krossar flickors drömmar.

Insamlingen kopplas till Lucia, som ju var ett helgon som led martyrdöden för sin tro. En ung flickas kamp för sitt liv, sin tro och sin värdighet.

Oskar Timm tycker att det viktigt att belysa detta ämne och jobba aktivt för att kunna motverka det.

– Det är fruktansvärt att flickor gifts bort mot deras vilja. De har ju som alla andra rätt till sina egna liv, säger Oskar Timm.

– Dessutom känns det sunt att vi i all julkommers kan lägga pengarna på annat än prylar.

Oskar är nyanställd i församlingen men redan när han studerade på musikhögskolan fanns han i Uppenbarelsekyrkan, eftersom han under några år själv var sångare i dåvarande Hägerstens Ungdomskör, som Kerstin var ledare för.

Nu leder han Chorista och Hägerstens Ungdomskör, båda med enbart tjejer. För närvarande.

– Mitt mål är att hitta killar till ungdomskören, så det blir fyrstämmigt, en spännande utmaning.

De två konserterna äger rum kl. 15.30 och klockan 18 söndag 11 december. Biljett (50 kr) köpes via Billetto.se

Medverkande:
Hägersten A Cappella
Hägerstens Ungdomskör
Chorista
Lisa Viguier Vallgårda, harpa
Oskar Timm och Kerstin Börjeson, dirigenter

Intäkterna går till Act Svenska kyrkans julinsamling Bryt en tradition, för flickors rättigheter i världen.

Hitta fler konserter och händelser i Svenska kyrkan Hägersten här: svenskakyrkan.se/hagersten/advent-och-jul

Bild: Erica Gilbertson

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

  • Kommentera
Annons:
Annons:
Annons:

Nyheter

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PRENUMERERA

KALENDER

EVENEMANG

Lägg själv in ditt event i Bättre Stadsdels kalender.

Skicka in evenemang
Dagens Fråga

DAGENS FRÅGA: Vi for runt i Midsommarkransen för att undersöka vad man kan göra för att minska arbetslösheten. I slutet av februari var drygt 378 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, 20.000 fler än för ett år sedan. Hur ska fler komma i arbete?

Lyssna på artikeln. I samarbete med Nätverket, Hägersten-Älvsjö

Malin, Midsommarkransen 
– Oj, jag tänker att man måste göra det lite mer attraktivt med alla jobb. Det är inte bara vissa jobb som ska framträdas som attraktiva eller bättre utan alla jobb är lika bra och passar för olika personer. Det är det viktigaste.

Joakim, Södermalm
– Ja, statligt, kommunalt, regionalt skulle man kunna satsa på klimatinvesteringar där arbetslösa skulle kunna få jobb för att förbättra klimatet i stället för att få a-kassa. Det är så många arbetslösa, det är sjukt, men hela världen är sjuk.

Sofia, Tyresö 
– Oj! Det var en svår fråga. Jag har försökt lösa den frågan. Jag söker söker söker jobb efter jobb, vad som helst. Även om jag är utbildad så har jag ibland tagit jobb som jag kanske är överkvalificerad för. Jag pluggar lite extra också. Men annars vet jag inte vad man ska göra.

Pontus,  Midsommarkransen 
– Vilken bra fråga! Jag tror mer på Yrkeshögskolan och att göra det lättare för folk att byta yrken. Göra det ännu enklare än vad det är idag skulle jag säga. Det är en tydligare väg  till ett jobb. Det ska vara så att man får jobb i slutändan. Annars riskerar man att utbilda sig till arbetslöshet.

Fakta – Arbetslöshet

7,2 procent av arbetskraften var inskrivna som arbetslösa i slutet av februari 2024. Motsvarande siffra i februari i fjol var 6,8 procent. i Europa är det endast Spanien och Grekland som har högre arbetslöshet.

8,1 procent av ungdomarna 18–24 år var inskrivna som arbetslösa. Motsvarande siffra i februari fjol var 7,9 procent.

152 402 av de inskrivna arbetslösa har varit utan arbete i 12 månader eller mer. Motsvarande siffra i februari fjol var 141 505.

Källa: Arbetsförmedlingen

Publicerad 14:25, 12 mars 2025
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:alla-casinon-2020
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: