Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Annons:

Så mycket betyder körsången för Nathalie

SVENSKA KYRKAN. Uppenbarelsekyrkan bubblar av körmusik. Över 300 körsångare i tio körer sätter regelbundet upp konserter med hög kvalitet i kyrkan. Men körmusiken betyder inte bara mycket för kyrkan, den betyder även mycket för körsångarna. Nathalie Liljedal Lindström, som sjunger i Hägerstens kammarkör, är en av dem.

– Vi har en sådan fin sammanhållning här i kören, och det får vi ofta höra från nya körsångare som börjar här hos oss. Det är så kärleksfullt på något sätt. Sådan fin stämning, säger Nathalie när hon och hennes körledare Kerstin Börjeson träffas inför tisdagskvällens rep.

Nathalie började sjunga i Uppenbarelsekyrkan när hon var 9 år och har nu sjungit i kyrkans olika körer i 20 år. 

Det var hennes lärare i Aspuddens skola, Mälarhöjdsbon Gunnel Enestedt, som tyckte att hon borde börja sjunga, och att hon borde sjunga för Kerstin i Uppelbarelsekyrkan som ett par år tidigare hade anställts av kyrkan för att ta hand om körverksamheten.

– Så mamma kontaktade Kerstin och sedan dess har jag sjungit för henne. Mamma visste hur bra jag mådde när jag sjöng så hon mer eller mindre tvingade mig hit i början.

Körsång är en av Sveriges största folkrörelser. Över 600 000 personer i landet sjunger i kör och Nathalie intygar att körsången haft stor inverkan på hennes liv. Efter barnkören och diskantkören blev det ungdomskören och sedan några år tillbaka sjunger hon i kammarkören.

När Nathalie gick på musikgymnasium på Lilla Akademien var hon inne på att satsa på Operahögskolan, men efter att hon fått barn insåg hon att hon ville satsa på musiken som en hobby istället. 

– Sången har räddat mig i många situationer. När man till exempel är ledsen är det fantastiskt att ha den. Kerstin har också varit väldigt värdefull för mig. Hon har pushat och stöttat. Tidigare hade jag scenskräck och då hjälpte hon mig. Hon har på flera sätt blivit som en extramamma för mig, säger Nathalie som numera bor i Huddinge.

Vad gillar du mest att sjunga?
– Jag har alltid gillat att sjunga klassisk musik. Det är vackert på något sätt. Det är lättare att förmedla en känsla med den musiken, tycker jag. Jag gillar Brahms, det är lite mer tryck i det. Brahms Requiem är en favorit att sjunga. Däremot lyssnar jag sällan på klassisk musik. 

Vilka är dina bästa körupplevelser?
– Oj, svårt. När vi satte upp African Madonna i kyrkan var en stor grej när vi var barn. När vi sjöng i ungdomskören satte vi upp en konsert med kärlekssånger. Det var roligt. 

– Förra året tävlade vi med kammarkören i Polen. Det var kul. En hel del nerver fanns med runt tävlingen, och när vi jobbade så intensivt med musiken fick vi även en fin teamkänsla i kören.

Kerstin Börjeson leder utöver Hägerstens Kammarkör även Hägersten A Cappella och ungdomskören Chorista.

– Här i Uppenbarelsekyrkan kan man sjunga hela livet. Det är många som gjort det, säger Kerstin. Att jobba i kyrkan och ha musiken som ett redskap i församlingsarbetet är en förmån. Musiken tar många gånger vid där orden inte räcker till, säger Kerstin och fortsätter:

– Kyrkomusik är ju också i sig en viktig kulturbärare. Man kan säga att den västerländska konstmusiken har sin botten i kyrkans musik. Ledningen här i Hägerstens församling är positivt inställd till vårt rika utbud av musik av olika slag vid gudstjänster och konserter. Det är helt enkelt roligt att vara musiker i den här församlingen.

Under hösten väntas flera konserter. Bland annat konsert med kvinnliga tonsättare i oktober och dessutom en körkonsert med texter av Tomas Tranströmer, Mozarts Requiem, Rossinis Petite Messe Solenelle samt Bachs Juloratoriet.

Läs mer om körer i Uppenbarelsekyrkan

Denna artikel är producerad i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.

Publicerad 21:00, 23 september 2019
Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
KALENDER: HÄNDER NÄRA DIG
  1. Ny utställning på Färgfabriken: Beckers konstnärsstipendium 2021 till Youngjae Lih

    13 mars kl.11:00 - 30 maj kl.17:00
  2. Färgfabriken: Utställningen Jävla kritiker!

    13 mars kl.11:00 - 16 maj kl.17:00
  3. Liljeholmskajens Fototävling Årets bild 2021

    31 mars kl.08:00 - 30 april kl.23:30
MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Vem gör den godaste semlan i Hägersten-Älvsjö 2021?

Publicerad 13:44, 4 februari 2021
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: