
Så ska Mälarhöjdens kyrka utveckla gudstjänsterna
ANNONS I SAMARBETE MED Publicerad 09:43, 4 maj 2018SVENSKA KYRKAN. Nu satsar Mälarhöjdens kyrka på gudstjänstutveckling. Till hösten ska det dessutom serveras mat efter mässorna.
Prästen Christina Odhner, som tidigare arbetat i Botkyrka, är en av de drivande i den nya ordningen.
– Vi jobbade mycket med detta i Ängskyrkan där jag tjänstgjorde tidigare. Mässan ska beröra, och vara lätta att förstå och delta i. Då blir det viktigt att fundera på språkbruket vi har i gudstjänsten.
Christina är relativt nyanställd i Mälarhöjden. Hon har verkat i församlingen i 1,5 år och hon verkar trivas på sin nya arbetsplats.
– Mälarhöjden är ju – precis som alla säger – som en liten småstad. Man springer på varandra på Konsum och på skolan och här. Man känner att kyrkan är viktig.
Förändringsarbetet, som engagerar hela personalgruppen, syftar till att utveckla gudstjänsten, så att den blir betydelsefull för fler.
– Gudstjänsten ska signalera delaktighet. Vi ska försöka komma bort från “vi och dom”. Istället ska vi allihop som är med på mässan bli ett enda vi.
Christina betonar att mässorna ska vara tillfällen där alla känslor tillåts vara med.
– Det ska finnas plats för både glädje och sorg. Mässan ska vara ett tillfälle man behöver för att må bra. Som man inte kan klara sig utan.
Bild från en mässa nyligen där barn deltog
I pingst kommer en ny kyrkohandbok. Den ger stöd för förändringarna i Mälarhöjden. Handboken sätter ramarna för hur gudstjänsterna ska äga rum och ordvalet är viktigt.
– Det finns större valmöjlighet i den nya kyrkohandboken. Bland annat möjligheten att välja texter som är lättare att förstå. Det är viktigt hur vi pratar med varandra och att vi förstår vad det handlar om när vi ber till exempel.
Inte minst när Gud nämns blir språket viktigt, menar Christina.
– Vad kallar vi Gud? För mig är inte Gud en han. Gud är kärlek och det har inget kön. Det handlar om ett förhållande. Vi får inte förminska Gud genom att könsbestämma Gud.
Christina menar också att musiken är viktig i mässorna, och det ska den fortsätta att vara. Det kan bli en del nya sånger med den nya kyrkohandboken, men många av de gamla psalmerna lever vidare.
– Vi ska komma ihåg att vi är bärare av en tradition som är betydelsefull. Det finns absolut plats för de gamla psalmerna i den nya ordningen. De gamla kan ju beröra mer än något annat.
För att göra det ännu smidigare för Mälarhöjdsborna att få in mässan i söndagsplaneringen startar kyrkan till hösten att servera en lättare måltid efter mässan. På så sätt blir det en ytterligare möjlighet till social samvaro. Självkostnadspriset för måltiden blir 40 kronor, pengar som går till diakonin i församlingen.
Även om delaktighet ska genomsyra de nya mässorna så vill Christina också framhäva att kyrkan även ska finnas för de som inte vill vara så aktiva.
– Ibland vill man bara ta emot. Kyrkan är även stillhet och ro. Kyrkan är en plats för alla.
Christina Odhner
-41 år
-Bor i Segeltorp med man och två barn
-Jobbat som präst 14 år
Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Svenska kyrkan Hägersten. Fler artiklar finns här.
Läs mer:
Mest lästa:
Följare 19,5k