Annons:
Annons:

logo

Följare 19,5k

Varför har 5G varit viktig för Sverige?

EXPEKT. 5G är den femte generationens mobilnätverk och ett samlingsnamn på nästa stora fas av mobila kommunikationsstandard. Den största skillnaden mellan 5G och tidigare mobilnätverk är hastigheten samt pålitligheten. Denna nya teknik kommer ha stor påverkan på de flesta branscher och experter talar om att tekniken kommer vara revolutionerande för hela samhället. För spelbranschen kommer detta innebära en stor förbättring för deras konsumenter. Idag spelar många från sin dator eftersom det mobila nätverket har sina begränsningar som räckhåll och fördröjning. Med 5G kommer spelbolag som Expekt kunna erbjuda en förbättrad tjänst och fortsätta sin satsning på att utveckla sina mobilapplikationer. 

I maj 2020 aktiverade telekomföretaget Tele2 det första publika kommersiella 5G-nät i Sverige. Tele2 hann före telekomjättarna Telia och Ericsson med endast några dagar. Vid sitt pressmeddelande hävdade Tele2-vd Anders Nilsson att nätet skulle tillåta hastigheter på över 10 gigabit per sekund, vilket är fyra gånger så snabbt som 4G—nätet. 

Lennart Stigmark, professor i Radioteknik vid KTH, påstår att den genomsnittliga användaren inte lär märka någon större skillnad med 5G, utan att det i huvudsak är industrin som kommer dra nytta av den nya tekniken. Nymodigheter som uppkopplade prylar och självkörande bilar är ny teknik som kräver kraftfullare nät som 5G, enligt Stigmark.

Fördelar med 5G

Utbyggnaden av 5G-nätet är en av Sveriges största infrastruktursatsningar någonsin. Det nya mobilnätet kommer innebära att Sverige kan fortsätta sin satsning på digitaliseringen av landet som innebär fler smarta och hållbara lösningar. 5G möjliggör en trådlös dataöverföring på en maxhastighet på 10 gigabit per sekund, vilket motsvarar de snabbaste fasta bredbanden för privatpersoner på marknaden idag. Denna typ av hastighet kommer enligt experter vara grunden för framtidens innovationer. 

5G är mobilnätet för framtiden. Även om experterna hävdar att gemene man inte kommer märka någon större skillnad har nu bland annat mobiloperatör börjar anpassa sig efter den nya tekniken. Alla de största mobiltillverkarna har idag lanserat en mobil som klarar av 5G-nätet. En bransch som kommer påverkas är e-sporten som kommer kunna spela på betydligt bättre nät som får spelet att flyta på utan några fördröjningar. 

Fakta om 5G

  • 5G beräknas nå ut till över 1.5 miljarder människor under 2024, främst i utvecklade länder. Flertal utvecklingsländer har idag fortfarande 3G nät. Anledningen till att så många kommer kunna ta del av den nya tekniken är på grund av smartphonens utbredning. 
  • Experterna hävdar att 5G-nätet sannolikt kommer gå om det gamla 4G-nätet under detta år, 2022. De stora aktörerna som Netflix eller Amazon kommer dra nytta av det snabba mobilnätet vid sina streamingtjänster. 
  • Det är Kina som står för den största investeringen gällande implementeringen av 5G-nätet. Landets ekonomiska resurser, infrastruktur samt små juridiska utmaningar innebär att Kina 2020 stod för nästan hälften av världens 5G-utbyggnad. 
  • Det finns många lösryckta rykten om 5G-näten och dess risker men efter 30 år av forskning finns det fortfarande inga bevis för att mobilnät ska vara skadligt för människor. 
  • 5G-nätet kommer stå för ungefär 35% av den mobila trafiken om två år, 2024. Mobildatatrafiken ökar konstant över hela världen och många kommer övergå till det nya mobilnätet. Fortfarande kommer 4G-nätet att användas av många länder men de flesta länder i västvärlden kommer övergå till att använda det snabbare och bättre mobilnätet. 

Avslutningsvis kan man konstatera att 5G-nätets utbyggnad kommer innebära stora fördelar för den svenska digitaliseringen. Morgondagens teknik kommer kräva snabbare och tryggare mobilnät för att klara av den väntade belastningen. Självkörande bilar är teknik som redan finns idag, och kommer garanterat öka ännu mer. Möjligheten att använda självkörande lastbilar vid exempelvis gruvindustrin hade både skapat tryggare arbetsmiljö samt varit kostnadseffektivt. 5G kommer innebära snabbare uppkoppling för den vanlige svensken men det är alltså framför allt den svenska industrin som kommer dra nytta. 

Denna text är producerad i samarbete med Expekt. Sponsrade inlägg är en del av Bättre stadsdels annonserbjudande. Inläggen produceras av Bättre stadsdels kommersiella avdelning. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@battrestadsdel.se.

Publicerad 06:00, 3 april 2022

Better neighborhood

redaktionen@battrestadsdel.se

Annons:
Annons:

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:

KALENDER

MEDBORGARFÖRSLAG

Läs om olika förslag som medborgare lämnar in till sin stadsdelsnämnd. Du kan också lämna in ett själv.

Lämna in medborgarförslag
Stöd logoBättre Stadsdel

Gillar du det du läser? Swisha en peng till: 123 086 79 86  

eller donera via PayPal:
Dagens Fråga

Bättre Stadsdel frågar Hägerstensbor:
Vad ska du göra i sommar?

man

Lewis, Västertorp
Jag vill skaffa mig ett nytt jobb, så snart som möjligt. Har varit arbetslös i ett halvår och jag vill gärna jobba igen, det är det jag hoppas på. 

kvinna

Ulla, Västertorp
Jag brukar vara hemma under sommaren och åker söderut under hösten.  

LÄS ÄVEN: Dagens fråga : Vad har du för förväntningar på 2023?

man

Aleksander, Telefonplan
I sommaren ska jag umgås med mina barn, min familj, vara i solen och träna. Man hinner inte med mer än så när man småbarn. 

Eva, Aspudden 
Jag ska till min trädgård och odla och plantera saker, jag ska också försöka att bada så mycket som möjligt. 

man

Hans, Telefonplan
Jag är pensionär och jag brukar ändå bara ta promenader runt området.

Text och bild: Romeo Adam

Tack för att du läser Bättre stadsdel. Prenumerera gärna. Då bygger du samtidigt Hägersten-Älvsjös bästa nyhetsredaktion. Välkommen att prenumerera här. Tack!

Nyhetstips: redaktionen@battrestadsdel.se , 0709-449519

Publicerad 15:11, 24 februari 2023
Annonser
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
PolisNotiser
Podcast
KÖP-BYT-SÄLJ

Köp eller sälj dina prylar lokalt! Gå med i Facebookgruppen Köp Byt Sälj - Vi som bor i Hägersten

Annons: