Annons:
Annons:

KALENDER

Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Ny utställning på Färgfabriken: nabbteeri whatever lives bends down

26 augustikl.11:00 - 26 novemberkl.17:00

26 augusti 26 november

 

Separatutställning, Stora salen
Curator: Emilia Rosenqvist

Välkommen på vernissage lördagen 26 augusti 11.00–18.00! Invigning 14.00 med Färgfabrikens chef Anna-Karin Wulgué och nabbteeri (Janne Nabb och Maria Teeri).

Ett konstnärssamtal hålls den 16 september 14.00 i Stora salen.

 


I sin första separatutställning i Sverige fyller det fyrhändiga konstnärskollektivet nabbteeri Färgfabrikens stora sal med en mäktig memento mori-installation som gestaltar trädgårdens vissnade skönhet och kretsloppets dolda sceneri. Allt i samarbete med de små organismerna vi ofta förbiser, krypande och växande i jordens gömslen.

nabbteeri arbetar framför allt med platsspecifika installationer som i många fall inkluderar lånade eller återanvända material från den lokala miljön. De börjar som regel sitt arbete med en kartläggningsprocess, där de resonerar med platsen och inkorporerar dess historia, tillgängliga material och rumsliga förutsättningar som betydelsebärare i sina verk. Organiskt material förenas med digitalt hantverk och 3D-animerade iscensättningar. I animationerna kombinerar nabbteeri dokumentärt material med överlagrade 3D-objekt för att konstruera assemblage där elementen tycks vara i en konstant märklig rörelse.

Genom att skifta fokus, från en människocentrerad synvinkel, strävar nabbteeri efter att ta lärdom av olika konstellationer av arter med hopp om att kunna omförhandla hur vi fördelar resurser och utrymme på olika platser. Något som kan skapa förutsättningar att föreställa sig ett gott liv tillsammans bortom dagens ”oljesmorda”verklighet.

 

Porträtt av konstnärskollektivet nabbteeri i samband med deras medverkan på Venedigbiennalen 2019.
Foto: Pirje Mykkänen/Finlands Nationalgalleri.

Mer om konstnärerna

nabbteeri är Janne Nabb (f. 1984) och Maria Teeri (f. 1985). Nabb och Teeri började sitt samarbete 2008 under studietiden vid konstakademin i Kankaanpää och vid bildkonstakademin i Helsingfors, där de utexaminerades 2011. Som konstnärer började de lekfullt utmana idéer kring identitet, genom att föreställa sig som en enhet, ett fyrhändigt konstnärligt kollektiv. nabbteeri har bland annat representerat Finland i den nordiska paviljongen under Venedigbiennalen 2019.

 

https://fargfabriken.se/sv/pa-gang/nabbteeri/

Detaljer

Start:
26 augustikl.11:00
Slutar:
26 novemberkl.17:00

Annons:
Annons:
Annonser
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: